Photoshop Express

MINITEST: Adobe har sluppet sin nettversjon av Photoshop. Vi liker det vi ser, men ikke alt er på plass.

Publisert
Sist oppdatert
Adobe satser hardt på å knuse konkurrentene ved å blant annet tilby 2 GB lagringsplass for bilder.


Adobes fulle Photoshop-pakke er nesten å regne som standard hvis du jobber med bildebehandling profesjonelt. Men vanlige brukere trenger ikke alle de avanserte funksjonene i pakken, og det er relativt få privatpersoner som har midler å betale prisen Adobe skal ha.

Som vi spådde for 2008 kommer stadig flere programmer på nett - videoredigering og bildebehandling er intet unntak. Nå har også Adobe kommet med en online-versjon av Photoshop, og den er helt gratis å bruke.

Les også: Når nettet blir alt du trenger

Vi har tatt en nærmere kikk på Photoshop Express, Adobes alternativ til andre gratistjenester som Picnik.

Nedskalert webversjon

En ting må presiseres, Photoshop Express er ikke ment som et tilbud til de profesjonelle brukerne - online-versjonen tilbyr foreløpig kun en brøkdel av det desktop-versjonen gjør, og det er heller ingen støtte for layers (lag). Fordelen er at det er enkelt å bruke og Adobe satser hardt på å knuse konkurrentene ved å blant annet tilby 2 GB lagringsplass for bilder.

For å bruke Photoshop Express må du registrere deg. Adobe har egentlig bare sluppet tjenesten for Amerikanske brukere, men hvis samvittigheten din tåler det er det ingen hindring å sette USA som land under registreringsprosessen - faktisk er det eneste mulighet. Merk deg imidlertid at Adobe advarer om svakere ytelse hvis tjenesten brukes utenfor USA.

Brukervennlig

Ved første øyekast ser det hele riktig så lekkert ut - Adobe har ikke spart på kruttet på designfronten. Glatte overganger, lekre animasjoner og brukervennlighet er i fokus.

Photoshop Express har de mest grunnleggende funksjonene (minus en vesentlig ting som vi kommer tilbake til) pluss litt ekstra - I menyen til venstre finner du ulike verktøy for å endre på bildestørrelse, beskjæring i tillegg til effekter, samt en rekke verktøy som for eksempel fjerning av røde øyne.

Til venstre ser du menyen. Brukergrensesnittet er veldig oversiktlig.
Til venstre ser du menyen. Brukergrensesnittet er veldig oversiktlig. Vis mer


Les også: Lekker bildesurfing

Vi liker spesielt godt verktøyet for å endre på hvitbalansen. Dersom du har vært litt slurvete med dette når du tok blidet, kan Photoshop Express fikse på dette automatisk eller du kan velge et av de andre alternativene, som bruker de samme ikonene du finner på de fleste digitalkameraer (fluorescent, incandesent osv.).

Når du skal legge på en effekt får du en forhåndsvisning av effekten ved å dra musepekeren over "filmrullen".
Når du skal legge på en effekt får du en forhåndsvisning av effekten ved å dra musepekeren over "filmrullen". Vis merÅ legge på effekter er veldig enkelt - Hvis du for eksempel går inn på Saturation får du opp en forhåndsvisning i miniatyr, omtrent som en filmrull. For å legge på effekten kan du først holde musepekeren over miniatyren og få en forhåndsvisning, og dobbeltklikke for å iverksette endringen. Når du legger på et filter, dukker det opp en hake ved siden av filteret i menyen til venstre. For å fjerne filteret holder det at du fjerner haken.

En annen fin funksjon er at originalen hele tiden blir bevart, slik at du alltid kan gå tilbake dersom du ikke er fornøyd med endringene som er gjort. Nederst til høyre er det også en "View Original"-knapp, slik at man enkelt kan sammenligne den redigerte versjonen med originalen. Ved å trykke på den gule pilen nederst til venstre kan du se og bla deg gjennom hele historikken.

Nettsamfunn

Som tidligere nevnt får du 2 gigabyte lagringsplass når du registrerer deg, i tillegg til din egen brukernavn.photoshop.com-adresse. Adobe har laget et lite nettsamfunn rundt selve redigeringsfunksjonaliteten, der du kan dele album med venner eller andre som bruker tjenesten. Det er også mulig å importere album fra Facebook, Photobucket og Picasa.

Alt er ikke helt på plass...

En meget stor ulempe er at man ikke kan endre på bildestørrelsen. Dette er noe samtlige av konkurrentene har, og burde ikke være så vanskelig å få til. Kanskje har Adobe utelatt denne funksjonen med vilje, slik at folk skal kjøpe programvaren deres? Merkelig synes vi.

En annen ting vi savner er muligheten for layers, slik konkurrenten Splashup har. Til gjengjeld er Photoshop Express veldig god på historikk, noe som er kjekt hvis du angrer på endringer du har gjort.

For å oppsummere har Adobe uansett laget en flott og konkurransedyktig nettjeneste. Tjenesten er dessuten i beta og støtte for layers og endring av bildestørrelse kan komme etterhvert.

Du kan prøve Photoshop Express her.

PS: Når du registrer deg må du bruke shift + 2 for å få krøll-alfa, da tjenesten antakeligvis kun støtter amerikansk tastaturoppsett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer