Photoshop og Premiere for hvermansen

Nye versjoner er lansert.

Photoshop og Premiere for hvermansen
Publisert
Sist oppdatert

Lett-utgavene av de avanserte og dyre profesjonelle verktøyene Premiere og Photoshop er Adobes tilbud til de som skal i gang med redigering av bilder og video.

Samtidig er disse rimelige programmene både lokkemat og opplæring for de store versjonene. Har man lært seg Elements, så er man allerede et lite stykke på vei inn i den profesjonelle programvarens verden.

Photoshop Elements er det mest solgte bilderedigeringsprogrammet for hobbybrukere.

Photoshop og Premiere for hvermansen


Mer automatikk

Noe som viser seg gang på gang er at man ikke uten videre blir dyktig eller kreativ bare av å ha gode verktøy. Det trengs også kunnskap og trening for å få til gode resultater.

Men en del kunnskap og erfaring kan likevel bygges inn i verktøyene, slik at flere brukere får til mer enn de hadde klart helt på egen hånd.

Adobe kaller dette "intelligente verktøy, som gjør det mulig for alle brukere å utføre oppgaver som tidligere var for vanskelige".

I tillegg har det kommet støtte for analyse og organisering av bilder basert på innhold, blant annet med gjenkjenning av ansikter og koble sammen navn (som du (heldigvis) selv må legge inn) en funksjon som vil bli bedre etter hvert som du legger inn - og programmet analyserer - stadig flere bilder.

En ny egenskap er Photomerge Exposure som setter sammen bilder av samme motiv med forskjellig lyssetting til et optimalt resultat, f.eks. bilder med og uten blitz.

Photoshop og Premiere for hvermansen


Recompose endrer bildekomposisjonen uten at de viktigste detaljene forvrenges, mens QuickFix funksjonen nå har fått forhåndsvisning. Online Album-maler er også på plass.

En spennende nyhet er Scene Cleaner, som lar deg fjerne uønskede detaljer i en hel bildeserie, et typisk eksempel er turister og biler som går og kjører mellom fotograf og motivet.

Photoshop Elements finnes nå både til MacOS og Windows.

Premiere Elements

Mye tyder på at antallet videoopptak som har blitt redigert er vesentlig lavere enn antallet opptak. Dette har mange grunner, den viktigste er nok at folk ikke tar seg tid. Det er fremdeles noe av det mest krevende en vanlig PC-bruker kan gå i gang med.

Photoshop og Premiere for hvermansen


I den nye versjonen av Premiere Elements har det blitt lagt til intelligente funksjoner - tilsvarende som i Photoshop Elements. Automatisk analyse av materialet med tagging gjør det lettere for brukeren å orientere seg i råmaterialet.

SmartFix tar seg av både å stabilisere bildet og korrigere farger og lys, mens SmartTrim gjør det enklere å oppdage og redigere borte uinteressante deler av opptaket.

På lydsiden har man fått SmartMix som balanserer lydsporene.

Effekter er det selvsagt mer enn nok av, for enhver smak. Det samme med maler, temaer og tilpasninger for Instant Movie.

Priser og levering

Photoshop Elements og Premiere Elements koster hver for seg 975 kroner, kjøper du begge samlet er prisen 1475 kroner.

Engelsk versjon vil være tilgjengelig i begynnelsen av oktober og selges hos forhandlere og på Adobe Store www.adobe.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer