Pinnacle med forsmak på RiksTV til PC

Mange vil gjerne se på TV på PC, men de gamle TV-kortene er snart ikke lenger brukbare.

Publisert
Sist oppdatert
Bildet er ikke like bra som på en god flatTV, men det er bedre enn nrk nett-TV


Å se TV på PC kan være aktuelt i en del sammenhenger, derfor har TV-kort i mange fasonger vært tilgjengelig i årevis. Men disse har vært for analoge TV-signaler fra kabel eller antenne. Nå forsvinner som kjent snart muligheten for å ta inn analogt TV med antenne, og kabelselskapene er heller ikke spesielt glade i å måtte fortsette med analoge sendinger. De vil likevel være tilgjengelig en stund framover.

Det er imidlertid ingen tvil om at digitale TV-sendinger og digital dekoder gir TV-bilder i en overlegen kvalitet sammenlignet med den gamle analoge. I andre land har det vært digitale sendinger for antennemottak i mange år. Det har derfor vært en del mottaksløsninger for PC for DVB-T og MPEG-2. Disse har ikke vært aktuelle i Norge, fordi det ikke var noen sendinger. RiksTV er imidlertid på lufta, men sender i MPEG-4.

Det finnes flere PC-løsninger for mottak av DVB-T og MPEG-4, men ingen av disse er godkjente av RiksTV. Det kreves ikke bare en mottaker og dekoder, men også enhet for programkort og programvare som tar vare på rettighetene slik de er nedfelt i de forskjellige avtalene mellom RiksTV og kanaleierne. Å komme seg gjennom dette minefeltet/hengemyra er ikke gjort i en håndvending.

Men NRK sine sendinger går uten kryptering og andre uhumskheter, så hvis du klarer deg med disse blir kravene enklere.

Pinnacle med forsmak på RiksTV til PC


Pinnacle PCTV DVB-T stick

Pinnacle er straks klar (vi har fått teste en betaversjon) med en løsning basert på en liten USB-enhet med ekstern antenne. Pakken heter DVB-T stick og er ultrakompakt. Den er ypperlig til mobilt bruk med en bærbar PC, men fungerer selvsagt utmerket også på en stasjonær.

Pinnacle med forsmak på RiksTV til PC


Mottakeren plugges i en USB-kontakt og i den andre enden er det kontakt for antenneledningen. Antennen kan enten stå på et bord eller hylle, eller festes til ett eller annet med den magnetiske foten.

Fjernkontrollen er også svært kompakt, men er formet som en kloss, ikke flat som de fleste andre fjernkontroller. Den er helt ok å betjene, men i vår betaversjon av styreprogrammet fungerte den ikke som den skulle.

Programvaren setter opp et enkelt program ikke ulikt de vi kjenner fra de analoge løsningene, hvor du velger favorittkanaler ut fra det søkefunksjonen registrerer.

Pinnacle med forsmak på RiksTV til PC


Du kan skifte kanaler med piltastene eller få opp listen med kanaler. Vil du "stoppe" sendingen for å komme tilbake til den senere er det bare å trykke pause. Da går den automatisk i opptak. Du kan selvsagt også ta opp sendingen mens den går og se på den samtidig. Du kan dessuten planlegge opptak fram i tid ut fra en "elektronisk programguide" (EPG).

Pinnacle med forsmak på RiksTV til PC


Du kan også se tekst-TV, spille av videofiler eller høre på nettradio eller DVB-T radio.

Pinnacle med forsmak på RiksTV til PC


Hvordan er kvaliteten?

Det er muligens ingen overraskelse at kvaliteten er langt bedre enn det vi har fått inn analogt tidligere. Bildet er klarere, mer stabilt, uten støy og med riktigere farger.

Pinnacle med forsmak på RiksTV til PC


Bildet er ikke like bra som på en god flatTV, men det er bedre enn nrk nett-TV. Spesielt i fullskjerm på en stor skjerm er forskjellen tydelig.

Haken er...

Alt bortsett fra NRK er kryptert og utilgjengelig. Når det blir tilgang til kortløsninger og mulighet til å se de andre kanalene er uvisst.

Det er blitt sagt at man venter på at løsningen skal bli kompatibel med MediaCenter-løsningen fra Microsoft, slik at dette grensesnittet skal ta seg av kompatibiliteten med RiksTV. Det kan nok ta tid, men det jobbes med saken, også på alternative programvareplatformer.

Prisen på pakken er under 500 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer