– Piratkopiering har ingenting å si for salget

Ny, stor studie med overraskende konklusjon.

Hvis du bruker The Pirate Bay eller andre kanaler for å få tak i musikk ulovlig, er sjansen stor for at du uansett aldri ville betalt penger for den, ifølge stor rapport. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Hvis du bruker The Pirate Bay eller andre kanaler for å få tak i musikk ulovlig, er sjansen stor for at du uansett aldri ville betalt penger for den, ifølge stor rapport. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en stor studie foretatt av Joint Research Centre (JRC) kommer det fram at piratkopiering av musikk mest sannsynlig ikke skader salget som skjer via lovlige kanaler. JRC er et uavhengig organ som jobber på oppdrag for EU.

Ny forening vil stoppe piratene

Ville uansett ikke kjøpt den

Studien har strukket seg over ett år, og innbefatter vanene til 16.000 privatpersoner over hele Europa.

– Det virker som om majoriteten av musikken som lastes ned og konsumeres ulovlig ikke er musikk man ellers ville betalt for, skriver forskerne i rapporten. Du kan lese hele rapporten her.

Rapporten sier også at lovlig, gratis strømming av musikk gjennom Spotify og Pandora faktisk fører til en liten økning i antall besøk på nettsteder som selger lovlig musikk.

Se hva som ble nytt hos Spotify

IFPI sterkt kritisk

Ikke uventet er musikkbransjen med interesseorganisasjonen IFPI i spissen kritisk til rapporten, og kaller den feilaktig og misvisende.

– Funnene virker å være helt frakoblet den kommersielle realiteten, heter det i en uttalelse fra organisasjonen, skriver BBC på sine nettsider.

Hva tror du? Skader piratkopiering musikksalget? Bruk debatten under

Strømming: Hvor blir det av Apple?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer