Plextor PX-W4824TA

Plextor er tilbake på tronen etter et kort opphold, med en brenner som snek seg like under 3-minuttersgrensen.

Publisert
Plextor PX-W4824TA
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Plextor har gjort det igjen. Det er vel knapt noen annen produsent av CD-brennere som har hatt flere topplasseringer.

Med den nye 48x brenneren kom de endelig under 3-minuttersgrensen i vår test, nærmere bestemt 2 minutter og 52 sekunder.

Dette er 21 sekunder raskere enn Yamaha F1, som altså brukte 3 minutter og 13 sekunder på vår test.

Vår brennetest går i all enkelhet ut på å brenne en imagefil på rett under 650 MB med den programvaren som følger med brenneren. Både Yamaha og Plextor leverer Nero med sine brennere.

Ikke bare CD-R

I likhet med Yamaha støtter også Plextor brenning av CD-RW på 24x. Også her tok Plextor en knepen seier, med 3 minutter og 54 sekunder mot Yamaha F1 sine 3 minutter og 59 sekunder.
På lesing registrerte vi også at Plextor var et snev raskere, med en slutthastighet på 6 163 mot 6 138 KB/sekund og et gjennomsnitt på 4 035 mot 4 020 KB/sekund. Dette er selvsagt marginale forskjeller, men likevel målbare.

Større forskjell fant vi i aksesstiden. Her var Plextor langt raskere med et gjennomsnitt helt nede på 60 ms mot 109 ms for Yamaha.

Bedre lyd på musikk-CD?

I likhet med Yamaha tilbyr Plextor en egen vri for å gi enda bedre resultat ved brenning av musikk-CD. Yamaha har en løsning som kalles Audio Master, og gir lengre ”groper” i mediet. Plextor kaller sin løsning VariRec, som står for Variable Recording. Metoden går ut på å styre styrken på laseren under brenning for å gi minst mulig jitter (lesefeil grunnet for lange/korte pulser i mediet/datastrømmen i forhold til klokkefrekvensen).

Plextor påpeker at ved å justere en parameter kan du forbedre lydkvaliteten, og gjøre platen lettere å lese for enkelte spillere.

Det nevnes også at enkelte profesjonelle lydfolk kan høre forskjell på plater brent med forskjellig hastighet, og har sine preferanser her.

Vi er for å si det mildt, overordentlig skeptiske til dette. Jitterproblematikken i en digital strøm kan per definisjon ikke registreres som annet enn bit-feil og vil fanges opp av feilkorrigeringen.
Hørbar jitter kan i teorien reelt oppstå i dårlige D/A-konvertere, men også her er den hørbare effekten høyst omdiskutert.

Vår mening er at det vinkelen på hodet, og om man har munnen åpen eller lukket under lyttingen, spiller like stor, eller muligens større rolle i virkeligheten. Dette under intens lytting i et studio på høyfjellet på en vindstille dag...

Felles støtte

Begge brennerne støtter Mount Rainer spesifikasjonen, som du kan lese mer om i denne artikkelen.

Med en så høy brennehastighet på CD-RW og brukervennligheten som denne spesifikasjonen tilbyr, er det vanskelig for andre medier å konkurrere, når vi snakker om rutinemessig kopiering av middels store datamengder.

Konklusjon

Plextor utropes til vinner nok en gang med in 48x brenner. Det er ikke mer å si, den er best på alt.

Men vi tror ikke de som allerede har kjøpt den tidligere testvinneren Yamaha F1 angrer så veldig. Forskjellen i praktisk bruk er jo marginal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer