Popcorn Hour A-100

Denne lille boksen kan spille av filer fra nettverket - eller streame innhold rett fra Internett. Og putter du inn en harddisk blir den enda mer avansert.

Publisert
Sist oppdatert

For noen av oss høres det kanskje merkelig ut, men ikke alle digger tanken på en stue-PC, og sånn sett finnes det heldigvis flere andre løsninger med høyere WAF (Wife Acceptance Factor) enn å ha en fullblods datamaskin stående permanent i stua.

Er du hovedsaklig ute etter en boks som kan ta opp fjernsynsprogrammer får du gjerne dette fra kanal-langeren din. Vi har for eksempel testet HD PVR-boksen fra Get.

Liker du å slappe av foran TV-en men verken digger sport, reality-serier eller amerikansk sitcom (som i praksis betyr at du kun har Discovery igjen) går du kanskje heller for en boks som kan spille av mediefiler. DSM-510 fra D-Link er et slikt produkt som i det minste lar deg bestemme hva som vises på den nye flatTV-en din.

Men den har selvfølgelig konkurrenter, og en av dem går under navnet Popcorn Hour A-100.

Liten og nett

La oss først ta en grundig kikk på selve spilleren, som for øvrig koster ned mot 1.700,- kroner i nettbutikkene:

Popcorn Hour A-100Fronten er ikke så veldig spennende, men i tillegg til de to USB-portene har den statuslys. De vitale målene er 27,0 x 13,2 x 3,2 cm.

Popcorn Hour A-100Bak har vi naturlig nok tilkoblingene. Videoutganger er S-Video, kompositt, komponent og HDMI (v 1.1). Lyd ut via stereo phonoplugger eller digital S/PDIF. Nettverk er kablet 10/100 Mbit/s - boksen har ikke trådløst nett.

Popcorn Hour A-100Luftig innvendig - akkurat plass til en 3,5" harddisk.

I pakken følger også selvfølgelig med fjernkontroll (med selvlysende knotter), og i tillegg en 1,5 meter lang HDMI-kabel.

Med støtte for det meste

Popcorn Hour A-100 er det produsenten selv kaller en NMT - Networked Media Tank. Fra den tas ut av esken kan den i likhet med den nevnte D-Link DSM-510 spille av mediefiler i en imponerende rekke formater - her sakset fra spesifikasjonene:

Video containers:
MPEG1/2/4 Elementary (M1V, M2V, M4V)
MPEG1/2 PS (M2P, MPG)
MPEG2 Transport Stream (TS, TP, TRP, M2T, M2TS, MTS)
VOB
AVI, ASF, WMV
Matroska (MKV)
MOV (H.264), MP4, RMP4
Video codecs:
XVID SD/HD
MPEG-1
MPEG-2 / + MP@HL
MPEG-4.2 / + ASP@L5, 720p, 1-point GMC
WMV9 / + MP@HL
H.264 / + BP@L3 + MP@L4.0 + HP@L4.0 + HP@L4.1
VC-1 / + MP@HL + AP@L3

Audio containers:
AAC, M4A
MPEG audio (MP1, MP2, MP3, MPA)
WAV
WMA
Audio codecs:
WMA, WMA Pro
AAC
MP1, MP2, MP3
LPCM
Audio pass through : DTS, AC3

Photo formats : JPEG, BMP, PNG, GIF
Other formats: ISO, IFO
Subtitle formats : SRT, SMI, SUB, SSA

Vi skal ikke gå i detaljer her, men er du litt grønn på dette området kan vi kort sagt si at A100 støtter de aller fleste vanlige filformater hva gjelder bilder, musikk og film - opp til 1080p i HD.

Avspillingen kan skje fra en USB-enhet (harddisk, minneplugg, MP3-spiller osv.) som plugges rett inn i A-100, eller over nettverket. Gjør du det sistnevnte er det greieste å opprette delte mapper eller - dersom du har Windows på maskinen der filene ligger - la Windows Media Player fikse biffen.

Popcorn Hour A-100


Rett fra nett

En av de store fordelene med Popcorn Hour A-100 i forhold til for eksempel D-Links trådløse mediespiller er muligheten for også å spille av rent nettbasert innhold.

Popcorn Hour A-100


Hovedportalen her er menyvalget MSP - Media Service Portal. Her får du tilgang på nettradio, webTV, RSS-feeds, video- og bildetjenester som YouTube, Vuze, Flickr, Picasa og så videre.

En harddisk til overs?

Men utviklerne av Popcorn Hour stanset på ingen måte der. Du kan nemlig også koble til en harddisk som gir deg ytterligere funksjonalitet. Av en eller annen merkelig grunn har produsenten gått for å kun støtte PATA-disker (IDE), noe som er litt merkelig siden det er en gammel standard.

Popcorn Hour A-100Skruer og strømledning for harddisken følger med i esken.

Men disse diskene er fremdeles å få kjøpt, eller kanskje du som undertegnede har noen gamle disker liggende og støve på hylla. Vi koblet til en 200 GB Seagate Barracuda 7200.7, som fungerte utmerket med A-100.

En liten veiviser i menyen sørger for å formatere disken og spilleren laster automatisk ned programvaren som trengs for å kjøre de nye NMT-tjenestene. PS! Har du valgt norsk språk bør du gå over til engelsk før du kjører denne (med mindre du er smågod i kinesisk...).

Popcorn Hour A-100Er små severe din greie så kommer du til å like denne boksen.

Vi har ikke fått testet disse i praksis, men kan melde om at den svært enkle BitTorrent-klienten fungerer utmerket (faktisk).

Brukeropplevelsen

Bak det litt snodige merkevarenavnet Popcorn Hour har vi selskapet Syabas Technology, som visstnok har hovedkvarter i California, men også kontorer i Malaysia og Kina. La oss bare si det med en gang: dette produktet virker mer kinesisk enn amerikansk.

Undertegnede er riktignok vant med en anstendig stuePC, men uansett er det mye å sette fingeren på her. Grensesnittet imponerer ikke akkurat visuelt, og navigeringen er verken spesielt kjapp eller intuitiv. Kort sagt er det en del knoting som må til før du helt får dreisen på Popcorn Hour.

Og ja, den har litt problemer til tider - nettjenestene har hengt mye og vært trege, og i tillegg har vi vært nødt til å nappe ut ledningen ved et par anledninger når den ganske enkelt ikke vil ut av en avspilling, tjeneste eller meny.

Men fungerer det?

Stort sett - ja. Popcorn Hour A-100 har klart å tygge det aller meste vi har prøvd på den, men det skal også nevnes at vi kom over videofiler der den bare tok lyden, eller bare bilde og ikke lyd.

I motsetning til en fullblods stuePC kan du jo ikke installere nye kodeker for å løse avspillingsproblemer på Popcorn Hour, og laster du ned innhold fra Internett (f.eks. torrents) er du ikke garantert at alle filer er kodet etter gjeldende standarder.

Guide: Last ned med BitTorrent

Kvalitetsmessig ligger Popcorn Hour A-100 på ingen måte på høyde med en fullblods stuePC. Til tider fumler den litt på fargene, kontrasten kunne vært bedre og pikselleringen blir mer tydelig enn på kraftigere maskinvare. Likevel gjør den en anstendig jobb i de fleste tilfeller, og har du en supergod og -dyr TV er du nok uansett ikke i målgruppen for dette produktet.

Bildefremvisning fungerer helt greit, men A-100 nekter av en eller annen grunn å rotere en god del bilder.

Popcorn Hour A-100MP3-avspilling over nettverket.

For musikkavspilling kunne vi ønsket oss et langt friskere grensesnitt og ikke minst muligheter for å hente ny musikk inn i en spilleliste mens avspillingen pågikk.

Oppsummering

Popcorn Hour A-100 er på ingen måte et vidunderprodukt. Navigeringen går langsomt og meny/brukergrensesnittet er ikke av det beste. Oppsettet er for så vidt greit nok for den som kan en del om data fra før, men er du fersk i gamet er det slett ikke enkelt. Intruksjoner er mer eller mindre fraværende og selv garvede nerder vil nok bruke Google eller ta noen turer til forumet for å finne ut av oppsett og funksjoner. Og ikke minst rapportere om feil.

Popcorn Hour A-100Her med tre kilder: intern harddisk, USB-minneplugg og Windows Media Player-deling fra en PC på nettverket (Media).

Når det er sagt er samtidig A-100 et sjarmerende produkt med mye funksjonalitet i liten innpakning. Når du kommer over den første kneika med navigering og oppsett fungerer den med de fleste enheter, og ikke minst leverer den en rekke nettjenester. Avanserte brukere vil nok også sette pris på muligheten til å smekke inn en harddisk og den ekstra funksjonaliteten dette gir.

Produsenten kommer også stadig med oppdateringer til spillerens firmware som har rettet en god del av de tidligere problemene, og med kommende versjoner forventes stadig færre feil og mer funksjonalitet.

Alt i alt er Popcorn Hour i stor grad til hva brukeren gjør ut av den selv. Er du villig til å knote litt for å bli kjent med boksen og kan leve med de nevnte svake punktene så er den et greit - og langt rimeligere - alternativ enn å bruke en PC for å spille av mediefiler, se nettTV eller høre nettradio.

Men setter du fleksibilitet og kvalitet i høysetet er det klart at en stuePC fremdeles er å foretrekke.

Vi retter for øvrig en takk til Datakjeden.no som lånte oss et eksemplar til test.

For mer lesing:
http://www.popcornhour.com
http://www.networkedmediatank.com


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer