CCleaner var infisert

Populært gratisprogram hadde virus

Kan ha rammet så mange som 2,3 millioner brukere.

RENSKET IKKE OPP LIKEVEL: Istedenfor å renske PC-en din for ting som er unødvendig, la den infiserte versjonen til noe som var meget unødvendig. Skjermdump: Dinside
RENSKET IKKE OPP LIKEVEL: Istedenfor å renske PC-en din for ting som er unødvendig, la den infiserte versjonen til noe som var meget unødvendig. Skjermdump: Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har omtalt gratisprogrammet CCleaner (CrapCleaner) ved flere anledninger, og til eldre versjoner av Windows har programmet av mange vært regnet som et essensielt verktøy for å holde operativsystemet trimmet og i god form.

Programmet rydder blant annet i systemregistre og fjerner overflødige og midlertidige filer på PC-en.

For en tid tilbake ble programmet kjøpt opp av antivirus-selskapet Avast, som nylig opplevde at nedlastingsserverne deres ble kompromittert og skadelig kode ble plassert i installasjonsfilen til det populære ryddeprogrammet.

Den skadelige koden hadde som formål å gjøre infiserte PC-er til en del av et såkalt botnett. Da dette ble oppdaget, hadde den infiserte versjonen av programmet allerede vært tilgjengelig i en måned, og blitt lastet ned 2,27 millioner ganger, skriver Digi.no

Dette må naturligvis være noe av det verste som kan ramme et sikkerhetsselskap, men en talsmann fra Avast hevder imidlertid at problemet ble oppdaget og rettet før den ondsinnede koden fikk gjort skade.

Versjonen det gjelder, er 5.3.3. Har du denne installert, anbefales det å avinstallere for så eventuelt å installere en nyere versjon. Mer om saken hos Digi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer