Netflix med bedre lydkvalitet

– Praktisk talt lik master-sporet

Nå får du bedre lydkvalitet på Netflix.

BEDRE LYD: Nå skrur Netflix opp bitraten på lyden for å servere deg lyd de selv mener er praktisk talt umulig å skille fra original-masteren. Foto: Pål Joakim Pollen
BEDRE LYD: Nå skrur Netflix opp bitraten på lyden for å servere deg lyd de selv mener er praktisk talt umulig å skille fra original-masteren. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha sett en biljaktscene fra sesong to av Stranger Things, reagerte skaperne av serien, brødrene Duffer, på at lyden ikke var i nærheten av det master-opptaket de selv var vant med.

Blant annet la de merke til at det ikke var like lett å høre hvor lydene var plassert i lydbildet, og at lydkvaliteten var merkbart svakere på høyere frekvenser.

Og det lot de Netflix få høre.

SJOKKERER: En scene fra Netflix-serien «Our Planet» viser hvor brutal naturen er, og har fått flere til å reagere. Video: Netflix / Ingebjørg Iversen Vis mer

Øker bitraten

Dermed samlet Netflix' ingeniører seg for å ta i et tak hva gjelder lydkvaliteten, og resultatet er at Netflix fra i dag av ruller ut bedre lyd på tjenesten.

Mer spesifikt øker bitraten på lyden fra 192 kbps (kilobit per sekund) til 640 kbps på Dolby Digital Plus-lydsporene, altså over en tredobling.

På dette nivået mente de som lyttet at lydsporet var praktisk talt identisk med master-lydsporet, selv om komprimeringen fortsatt er på rundt 10:1. Det virker flere amerikanske journalister å være skjønt enige i, som har fått være med på en lytteprøve hos Netflix.

De som har Dolby Atmos-kompatibelt utstyr får også en økning fra 448 kbps til 768 kbps. Merk for øvrig at sistnevnte krever at du har det gjeveste Netflix-abonnementet med støtte for 4K HDR-oppløsning.

Varierer med båndbredden

Netflix er blant tjenestene som justerer kvaliteten underveis basert på hvor rask nettlinje du har, slik at du ved tung belastning av linja heller får svakere kvalitet enn at filmen stopper opp for å «bufre» innhold.

Det vil også gjelde lyden – har du en treg nettlinje, eller om mange er tilkoblet samtidig, kan du også oppleve at lydkvaliteten blir justert på underveis.

Forbedringen av lydkvaliteten skal allerede være rullet ut. Har du merket noen forskjell? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer