Samsung JetBot 90 AI+

Prislapp: 15 000 kroner

Samsungs heftige robotstøvsuger er pakket med spennende teknologi, men er den verdt prisen?

SAMSUNG JETBOT 90 AI+: Med en prislapp på 15 000 kroner må det mye til for å overbevise. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SAMSUNG JETBOT 90 AI+: Med en prislapp på 15 000 kroner må det mye til for å overbevise. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interessen for robotstøvsugere har vist en økende trend de seneste årene, som gjenspeiles i lesertallene for testene vi har gjort.

Det kjekkeste med en robotstøvsuger er at du kan komme hjem til nystøvsugd gulv hver dag uten for mye stress. Du bør bare sørge for å rydde gulvet i forkant slik at støvsugeren kommer til.

Samtidig er prisene på robotstøvsugere ikke så avskrekkende. For eksempel koster Roborock S5 Max, en av våre testfavoritter, snaut 4000 kroner, og den kan både støvsuge og moppe.

Spennet i pris er uansett stort, og det finnes flere modeller som koster godt over 10 000 kroner, som naturligvis gjør at en stiller spørsmål om hva som er så mye bedre med en støvsuger til 15 000 kroner – slik som Samsung Jetbot 90 AI+.

Vel, mye er bedre, men det er også ting den dyrere modellen ikke gjør like godt.

CLEAN STATION: Samsung Jetbot 90 AI+ har en kombinert dokk- og tømmestasjon. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
CLEAN STATION: Samsung Jetbot 90 AI+ har en kombinert dokk- og tømmestasjon. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Samsung Jetbot 90 AI+

Jetbot 90 AI+ er blant de større robotstøvsugerne vi har testet og er utstyrt med to solide gummihjul.

Oversiden er sirkelformet, mens underdelen er mer rektangulær. Dette er trolig for å komme bedre til i hjørner uten behov for en sidebørste som skyver støv inn mot hovedbørste, slik flere andre modeller har.

Øverst sitter det to berøringsfølsomme knapper – pause/fortsett og dokk/pareknapp – samt et indikatorlys som for eksempel viser ladestatus.

Med i esken følger en dokkingstasjon med innebygget avfallsdeponering, som er én av tingene som skiller rimelig og dyrere robotstøvsugere.

Clean Station er navnet Samsung har gitt på sin løsning, som Jetbot 90 AI+ vender tilbake til etter hver runde på gulvet. Du kan velge selv om støvsugeren skal tømme seg etter hver runde, eller om det først skal skje når støvbeholderen er full.

Dette medfølger sammen med Jetbot 90 AI+ i esken:

  • Clean Station
  • ekstra støvpose til Clean Station
  • filter til Clean Station
  • diverse dokumenter
JETBOT 90 AI+: Slik ser det ut på undersiden. To store gummihjul og en todelt hovedbørste. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
JETBOT 90 AI+: Slik ser det ut på undersiden. To store gummihjul og en todelt hovedbørste. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Appen

Samsung samler alle sine smarte husholdningsprodukter i SmartThings-appen, som du får til iOS, Android og Windows, og det er her du også setter opp og styrer Jetbot 90 AI+.

Har du en SmartThings-hub, er du kanskje allerede klar med oppsett av rom og den slags, men du kan fint bruke Jetbot 90 AI+ uten huben. Det eneste du trenger er nettilkobling.

Etter du har satt opp robotstøvsugeren, installert dokkingstasjon og er klar til å sette i gang, kan du starte robotstøvsugeren for førstegangsbruk ved at den tar en runde i boligen for å registrere og tegne opp et kart av hjemmet.

Jetbot 90 AI+ deler automatisk inn i rom, men du kan justere det manuelt senere. I vårt tilfelle har vi en liten spisestuenisje som støvsugeren valgte å dele opp i to rom på midten av spisebordet – trolig fordi den ikke kom seg under den nederste planken på bordet.

Som vi går litt mer inn på lenger ned i testen, har Jetbot 90 AI+ både 3D- og LIDAR-sensorer, som brukes for å skanne boligen og oppdage hindringer og objekter i veien.

På plass er Intels AI-prosessor Movidius som skal være i stand til å identifisere og klassifisere ulike objekter, og deretter sørge for at robotstøvsugeren unngår noe som kan være «farlig».

Prislapp: 15 000 kroner

Kategoriseringen av objekter fungerer så som så. Jetbot 90 AI+ finner og registrer ting som spisebord, salongbord og seng, men tror samtidig at også spisebordet er en seng. Dette er uansett noe du kan finjustere i innstillingene, dersom du ønsker det.

I appen kan du faktisk sette opp støvsugeren til å støvsuge rundt diverse objekter. For eksempel hvis du ønsker at den kun skal støvsuge ved spisebordet etter et middagsselskap og liknende.

Appen har også funksjoner som områderensing, ved at den kun støvsuger et visst område du tegner opp på kartet, og såkalte «no-go zones» som støvsugeren skal holde seg unna.

I tillegg kan du sette opp tidsplaner, velge modus – om for eksempel den skal støvsuge alle overflatene først og deretter ta veggene eller motsatt – og sugekraft, som er normal, smart eller maks. Vi syns smart har fungert godt, der den støvsuger med normal kraft og tar i kraftigere på tepper og når den oppdager mye støv.

Smarte funksjoner

Samsungs nye Jetbot har mange interessante teknologiske løsninger. Blant dem et innebygd kamera, som ikke mange andre robotstøvsugere har, som gjør at du for eksempel kan følge med på kjæledyrene dine når du ikke er hjemme.

Kameraet kan sende direkte, men du kan også sette opp planer slik at du varsles når kameraet oppdager bevegelse når du ikke er hjemme.

En kjekk mulighet her er å sette opp tidsplaner for overvåking der du kan velge punkter for hvor støvsugeren skal kjøre til. For eksempel at den tar en runde i boligen din på det og det tidspunktet mens du kanskje er på ferie.

De avanserte sensorene til Samsungs robotstøvsuger skal sørge for å unngå farlige objekter – faktisk skal du ikke trenge å rydde gulvet helt i forkant, fordi Jetbot 90 AI+ skal være smart nok til å kjøre rundt – og gjenkjenne objekter som kun er én centimeter høye, og på den måten unngå blant annet kabler, som vi har merket at andre robotstøvsugere er litt for glad i. I appen kan du for så vidt sette opp størrelsen på objekter den skal unngå: små, medium og store.

Erfaringen her er litt ymse. Jo, den holder seg stort sett unna kabler, men den gav seg ikke med å krasje i et gulvstående speil før det raste. Dette var i entreen og speilet falt ned i motsatt vegg og lagde noen lite pene hull i gipsveggen. Heldigvis var det raskt løst med sparkel, slipepapir og maling.

Den forholdsvis nye gipsveggen fikk noen skjønnhetsmerker etter møtet med speilet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Den forholdsvis nye gipsveggen fikk noen skjønnhetsmerker etter møtet med speilet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Den forholdsvis nye gipsveggen fikk noen skjønnhetsmerker etter møtet med speilet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Den forholdsvis nye gipsveggen fikk noen skjønnhetsmerker etter møtet med speilet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Men hvordan vet undertegnede at det var robotstøvsugerens skyld? Jo, jeg satt i stua og demonstrerte Jetbotens innebygde overvåkingskamera for samboer da det skjedde, men rakk ikke opp fra sofaen og bort til gangen for å stanse det.

Samme speil hadde dog stått i fred på samme plass av undertegnedes personlige robotstøvsuger, men etter Jetboten har speilet blitt skrudd opp på veggen.

I bruk

En ting som taler mot å skaffe seg en robotstøvsuger, er at du som oftest må ha en vanlig støvsuger i tillegg. Du kan ikke bruke robotstøvsugeren i sofaen og det er ikke alle møblene den kommer seg under.

Jetbot 90 AI+ selv er rundt 13 centimeter høy. Under kan du se hva den taklet av møbler og klaringer:

  • Skjenk (18 cm klaring): ja
  • TV-bord (15 cm): nei
  • Salongbord (11,5 cm): nei
  • Sofa 1 (8,5 cm): nei
  • Sofa 2 (10 cm): nei

Vi har faktisk bygd opp den ene sofaen 1,5 centimeter med kiler for å få Roborock S5 Max til å komme under, noe den gjør, men vi må ha flere kiler om Jetboten skal komme seg under.

Generelt rundt på åpne flater og rundt hjørner syns vi Samsung Jetbot 90 AI+ gjør en bedre jobb, og den får med seg det meste av støv og rask som ligger rundt. Det gjelder tørrfôr som flere andre robotstøvsugere har en tendens til å «kaste» foran seg, eller skyve unna med sidebørster, men ofte ligger det litt kattemat igjen etter hver runde. Spesielt ved dørkarmen, der fôrbeholderen er plassert, kan det ligge litt igjen.

Bare husk at det er ikke alltid det holder med støvsuging, noe du raskt oppdager etter en runde med moppen.

FOR LAVT: Ser du hybelkaninen til høyre? Den får ikke Jetbot 90 AI+ tak i fordi den ikke kommer seg under TV-bordet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FOR LAVT: Ser du hybelkaninen til høyre? Den får ikke Jetbot 90 AI+ tak i fordi den ikke kommer seg under TV-bordet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Til støvsuging av tepper syns vi Jetbot 90 AI+ gjør en god jobb, om ikke perfekt, er den blant de bedre vi har testa på det området. Under kan du se før- og etter-bilde. Det til venstre er med noen dager uten støvsuging – slik er livet med langhåret katt som liker å ligger på tepper – og etter en runde med Jetbot 90 AI+ satt til modusen smart.

Det ble ikke perfekt, faktisk blir det en god del bedre med en trådløs støvsuger vi har i tillegg, men Jetboten fikk med seg det verste.

I esken følger det kombinert dokk- og tømmestasjon, Clean Station, som Jetbot 90 AI+ rygger bort til og tømmer seg – avhengig av innstillingene du har gjort.

Løsningen med en tømmestasjon har både fordeler og ulemper. Positivt er at du ikke trenger å tømme avfallet så ofte fordi støvposen har større volum, mens en av ulempene er at den store stasjonen tar litt mer plass enn andre løsninger.

Jetbot 90 AI+ tømmer seg selv i Samsungs Clean Station. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Jetbot 90 AI+ tømmer seg selv i Samsungs Clean Station. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Samsung Jetbot 90 AI+ er på mange måter en flott robotstøvsuger. Den er velbygd, støvsuger totalt sett godt, kommer seg over dørkarmer – maks fem centimeter er Samsungs anbefaling – og tømmer seg selv.

SmartThings-appen er innholdsrik og har mange valg og innstillingsmuligheter. Et ekstra pluss for overvåkingsfunksjonen, som gjør det mulig å følge med i boligen når du ikke er hjemme.

To ting taler dog imot. Ikke overraskende er det pris og høyde. Har møblene dine lav gulvklaring, kommer ikke Jetbot 90 AI+ til og da blir det ikke støvsugd under.

Dermed blir det litt vanskelig å anbefale en robotstøvsuger til 15 000 kroner, når en til 4000 kroner støvsuger nesten like godt, samtidig som den kan jobbe der Jetboten ikke kommer til.

Testresultat

Samsung JetBot 90 AI+

– Støvsuger godt
– Kommer seg enkelt over dørkarmer
– SmartThings-appen er god og innholdsrik
– Nyttig med innebygget kamera

– Prisen
– Høyden er et problem
– Ikke alltid like flink til å støvsuge rundt objekter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer