Problem med 4 GB minne i Vista

Min PC med Vista Ultimate viser bare 3320 MB, men jeg har 4 GB installert. Hva er galt?

Publisert
Sist oppdatert

Hei

Kjører Vista Ultimate 32 Bits med 4 GB Ram. Bios viser dette riktig men i Vista får jeg frem bare 3320 MB ram på siden "Ytelsesmåling etc".

Har kjørt Vistas innebygde Minne feilsøknings program men ingen feil blir funnet. Har også testet alle brikkene - one by one og alle fungerer som dei skal. Som sakt så vises dette også i Bios.

Hva skyldes dette ?

Rgds
Nils

Datadoktoren svarer

Hei Nils,

De lave minneprisene gjør at flere og flere skaffer seg 4 GB minne, så du er slett ikke alene i å lure på hva som er galt. Men det er ikke noe galt med hverken din Vista-installasjon eller RAM, problemet ligger i at operativsystemet er 32-bit.

Som du kanskje eller kanskje ikke vet så er minnebregrensingen som ligger i et 32-bit operativsystem faktisk en av hovedgrunnene til at vi har fått 64-bit prosessorer og at flere nå går over til 64-bit OS. Fordi hver byte i minnet har sin egen adresse representert med et heltall, begrenser 32 bit mengden minne som fysisk kan adresseres - 32 bit gir nemlig "bare" litt over 4,3 milliarder kombinasjoner, noe som tilsvarer 4 GB med minne.

Men selv om 4 GB i teorien skal dekkes av 32 bit, blir det problemer når disse adressene ikke bare brukes av det fysiske minnet (dvs. din RAM), men også av andre komponenter i maskinen. Dette er kjent som et "minnehull" (memory hole) i adressene.

Minnehullet legger seg normalt sett etter den fysiske minneadresseringen og har tidligere ikke vært noe problem, siden grensen på 4 GB har vært langt unna. Nå som flere (blant annet deg) står på den grensen blir det en annen sak. Det som skjer er at minnehullet må ha plass innenfor de fire gigabytene, så det blir kun plass til 3 GB med RAM foran hullet. Størrelsen på minnehullet varierer, men det er er sjelden større enn 25% av det totale minnet, altså 1 GB.

Datamaskinen - litt avhengig av prosessor, hovedkort, drivere og BIOS - kan takle dette minnehullet på et par måter. Den ene er den den kan utnytte minnet, selv om det nå har adresser "utenfor" de fire mulige gigabytene. Den andre er at minnet faktisk er "borte", og det er kun litt over 3 GB igjen for operativsystemet å utnytte.

Det finnes ikke så mange løsninger for deg. Enten må du leve med det, 3,3 GB er jo fremdeles MYE minne, eller du kan bytte til et 64-bit OS, såfremt du da har en 64-bit prosessor - noe jeg regner med du har.

Som en kuriositet nevner jeg også at Vista vil ordne dette med Service Pack 1 - den vil da fortelle deg at du har 4 GB installert. Men det er en ren kosmetisk fiks, så den vil på tross av dette ikke utnytte mer av minnet ditt enn den gjorde før.

Les forøvrig også gjerne denne artikkelen!

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer