Problem med å slette en fil?

Har du noen gang opplevd at du ikke kan slette filler eller mapper i Windows. Det er en rekke måter å løse problemet på.

Publisert
Sist oppdatert

Har du opplevd problemer med å slette en fil eller en mappe i Windows? Da er du ikke alene. Årsakene til problemet kan være mange, men her får du en rekke tips.

Manglende tillatelse

Hvis du ikke har tillatelse i Windows til å endre filen, kan du heller ikke slette den. Det kan være mange grunner til at du mangler tillatelser til å endre filer. Den vanligste grunnen er du er ikke logget på Windows som administrator, eller at du er medlem av en gruppe som kun har begrensede tillatelser i Windows.

Du kan sjekke tillatelser ved å høyreklikke på filen i Utforsker og velge Egenskaper og Sikkerhet. Dette er kun aktuelt hvis du bruker Windows NT, 2000 eller XP Professional og bruker NTFS filsystem , ikke hvis du bruker Windows XP Home Edition.

Hvis du allerede har administrator-tillatelser til filen, kan du prøve å ta eierskap over filen. Du må være logget på Windows som administrator. Velg følgende menyvalg i Utforsker: Verktøy, Mappalternativer og Vis:

Problem med å slette en fil?


Fjern haken ved "Bruk enkel fildeling".

I Utforsker skal du høyreklikke på filen eller mappen du ønsker å slette, og velge følgende menyvalg: Egenskaper, Sikkerhet, Avansert, Eier. Du får opp en liste med én eller flere brukernavn. Klikk på det aktuelle brukernavnet og klikk på OK for å bekrefte valget. Les mer om dette i artikkel KB308421 i Microsofts database.

Filen er i bruk

Hvis filen er i bruk av et program eller at den er lastet i minne, kan du få problemer med å slette den. Lukk alle programmer og prøv så å slette filen.

Hvis ikke dette hjelper kan du prøve tredjepartsprogrammet GiPo@MoveOnBoot som er en del av programpakken GiPo@FileUtilities. Klikk på Download-lenken på denne nettsiden for å laste ned programmet. Det programmet GiPo@MoveOnBoot gjør er å slette filer som brukes av programmer eller er låst i minne. Filene blir slettet under neste Windows-oppstart.

Iexplore.exe henger

Prosessen iexplore.exe tilhører nettleseren Internet Explorer. Det er ikke uvanlig at denne prosessen henger, selv om du ikke kjører nettleseren. Hvis dette skjer, kan det føre til at du ikke kan slette enkelte filer.

Det er mange måter å avslutte prosesser som henger, for eksempel å restarte PCen din. Ønsker du å slippe å restarte PCen, kan du bruke et program som viser oversikt over alle prosesser som kjører i bakgrunnen, for eksempel Oppgavebehandling eller Faber Toys. Les mer.

Bruk DOS

Du kan prøve å slette filen i kommandovinduet (DOS-ledetekst), ved hjelp av kommandoen del filnavn. Hvis ikke det går med en gang, kan du prøve DOS-kommandoen attrib med bryterne -s, -h og -a som fjerne filattributter som gjør at filen ikke kan slettes.

Kommandoen ser slik ut ("filnavn" erstattes med navnet på den aktuelle filen):

attrib -s -h -a filnavn

Navnendring

Å gi filen et nytt navn, kan i enkelte tilfeller være nok til at du kan slette den, men ikke alltid. Du kan for eksempel endre navnet med Utforsker. Høyreklikk på filen og velg Gi nytt navn.

Flytting

Prøv å flytte filen eller mappen til en annen partisjon eller harddisk.

Problem med .avi-fil i Windows XP

Windows XP har en feil som gjør at store .avi filer ikke alltid lar seg slette uten videre. Dette kan fikses ved å slette følgende registernøkkel:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes

CLSID{87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E}InProcServer32

Hvis du ikke finner nøkkelen ved et søk, prøv i stedet å bla deg frem til nøkkelen.

Du kan slette registernøkkelen ved bruk av programmet regedit, som du kan kjøre via Start-menyen, Kjør.... Skriv regedit i vinduet og klikk på OK.

OBS Vær veldig forsiktig når du bruker programmet regedit. Alle endringer skjer umiddelbart uten at de trenger å lagres først, og her får du ingen angremulighet. Anbefales kun for brukere som har erfaring med registerredigering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer