Problematisk start for ÆØÅ

Mange nettleserbrukere greier ikke å komme inn på norske nettsteder med særnorske tegn domenenavnet.

Problematisk start for ÆØÅ
Publisert
Sist oppdatert

Mange norske nettsteder med bokstavene æ, ø eller å i navnet, har den siste måneden tatt i bruk domenenavn som inneholder disse tegnene, forteller vårt søstermagasin Digi.no. Nå mener mange at det hele er blitt en fadese, siden svært mange nettleserbrukere ikke er i stand til å komme inn på nettstedene hvis de benytter de nye domenenavnene.

Det er flere årsaker til dette, men hovedårsaken ligger i at den mest brukte nettleseren, Microsofts Internet Explorer, ikke har innebygd støtte for lokale tegn av denne typen. Internet Explorer-brukere som forsøker å komme inn på nettsteder som blåbærsyltetøy.no blir i stedet møtt med en feilmelding om at domenet ikke eksisterer.

Nettlesere som Opera og Mozilla har derimot hatt støtte for dette lenge.

For Internet Explorer-brukerne kan dette løses ved hjelp av nedlasting og installasjon av en enkel plug-in. Denne finner du på denne siden.

Denne plugin-en utgis av amerikanske Verisign, som er ansvarlig for toppdomenene .com og .net. Forsøker du å gå inn på et nettsted med domenenavn under disse toppdomenene og som inneholder lokale tegn som æ, ø eller å - for eksempel øl.com - vil du automatisk bli spurt om du vil laste ned plugin-en. Men dette gjelder ikke .no-domene.

Installasjonen av plugin-en skal være uproblematisk og gjøres på noen sekunder.

Last ned plugin-en fra denne siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer