Problematisk start for ÆØÅ

Mange nettleserbrukere greier ikke å komme inn på norske nettsteder med særnorske tegn domenenavnet.

Problematisk start for ÆØÅ
Publisert
Sist oppdatert

Mange norske nettsteder med bokstavene æ, ø eller å i navnet, har den siste måneden tatt i bruk domenenavn som inneholder disse tegnene, forteller vårt søstermagasin Digi.no. Nå mener mange at det hele er blitt en fadese, siden svært mange nettleserbrukere ikke er i stand til å komme inn på nettstedene hvis de benytter de nye domenenavnene.

Det er flere årsaker til dette, men hovedårsaken ligger i at den mest brukte nettleseren, Microsofts Internet Explorer, ikke har innebygd støtte for lokale tegn av denne typen. Internet Explorer-brukere som forsøker å komme inn på nettsteder som blåbærsyltetøy.no blir i stedet møtt med en feilmelding om at domenet ikke eksisterer.

Nettlesere som Opera og Mozilla har derimot hatt støtte for dette lenge.

For Internet Explorer-brukerne kan dette løses ved hjelp av nedlasting og installasjon av en enkel plug-in. Denne finner du på denne siden.

Denne plugin-en utgis av amerikanske Verisign, som er ansvarlig for toppdomenene .com og .net. Forsøker du å gå inn på et nettsted med domenenavn under disse toppdomenene og som inneholder lokale tegn som æ, ø eller å - for eksempel øl.com - vil du automatisk bli spurt om du vil laste ned plugin-en. Men dette gjelder ikke .no-domene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer