Proffe effekter i gratisprogram

TIPS: Avansert bildebehandling behøver ikke koste én krone.

Publisert
Sist oppdatert

Paint.net er et bildemanipulasjonsprogram basert på åpen kildekode, som startet som et utviklingsprosjekt for en gruppe studenter ved Washington State University for noen år tilbake.

Gruppen fikk faktisk økonomisk støtte fra blant andre Microsoft, fordi den opprinnelige ideen var å lage en mulig erstatter til velkjente Paint/Paintbrush, som har vært standardprogram i Windows siden 16-bits dagene, uten særlig utvikling på funksjonssiden.

Les også: Photojoy - kreativ bildebruk

Mer og mer lik Photoshop

Slik gikk det imidlertid ikke, men programmet lever i beste velgående og utvikles stadig. Nå (versjon 3.36) fremstår det som et godt over middels avansert og meget brukervennlig bildemanipulasjonsprogram, med støtte for blant annet lag (layers), fjerning av røde blitsøyne, justering av lysnivåer (levels), anti-aliasing, samt filtre for å manipulere farger, skarphet osv i digitale bilder - i tillegg til alle de kjente tegnefunksjonene fra Paint.

Det finnes dessuten også haugevis av såkalte plugins, eller effects som det kalles i Paint.net-sfæren, som kan lastes ned og installeres som tillegg til Paint.net. På den måten kan du få løst langt flere oppgaver enn det som i utgangspunktet er mulig i standardinstallasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer