Adobe Flash

Programmet ingen trenger lenger

Snart kommer oppdateringen som fjerner programvaren fra PC-en din, men du kan også fjerne den manuelt. Vi viser deg hvordan.

ADOBLE FLASH PLAYER: Nå er den utskjelte programvaren historie. Foto: Adobe
ADOBLE FLASH PLAYER: Nå er den utskjelte programvaren historie. Foto: Adobe Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre år etter at Adobe varslet programmets sorti, er Adobe Flash omsider historie. Programvaren som i starten var mest kjent for å drive nettspill – som ikoniske «Mujaffa» – er de seinere åra blitt kjent som et sikkerhetsproblem med flere tilfeller der angripere har benyttet sårbarheter i programvaren for å angripe datamaskiner.

Men 31. desember 2020 var Flash offisielt historie, og Adobe har begynt å varsle brukere om at de bør avinstallere programmet fra PC-ene sine. Seinere denne måneden kommer også Microsoft med en oppdatering til Windows 10 som faktisk sletter Flash fra PC-er.

Oppdatering fjerner Flash

«Denne oppdateringen fjerner Adobe Flash Player fra din Windows-enhet», skriver Microsoft om den kommende oppdateringen.

Når oppdateringen er installert, kan den ikke fjernes, så det spørs om du i det hele tatt får installert Flash Player igjen – om du i det hele tatt ønsker det.

Merk deg likevel at oppdateringen bare sletter Flash Player som kom installert med Windows og ikke utgaven du eventuelt har installert manuelt.

Fjern Flash manuelt

Heldigvis er det enkelt å avinstallere Flash Player fra både macOS og Windows.

Adobe har publisert et program hvis eneste formål er å avinstallere Flash fra de to operativsystemene, og du kan laste det ned her til Windows og her til macOS.

Før du starter programmet må du avslutte nettleseren og andre programmer som bruker Flash på datamaskinen din. På Windows kan du blant annet sjekke oppgavelinjen om det er noen programmer som kjører i bakgrunnen.

Deretter kan du starte avsinstalleringsprogrammet og følge anvisningene på skjermen for å fjerne Flash fra enheten din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer