Syv kjekke tips til MacOS' Forhåndsvisning

Programmet som følger med på Mac kan gjøre en rekke smarte ting

Gjør mer enn bare å forhåndsvise filer.

KAN MYE RART: Forhåndsvisning kommer ferdig installert på alle Mac-er, men mange vet ikke at dette programmet faktisk kan gjøre en hel del. Foto: Pål Joakim Pollen
KAN MYE RART: Forhåndsvisning kommer ferdig installert på alle Mac-er, men mange vet ikke at dette programmet faktisk kan gjøre en hel del. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Når du starter opp en ny Mac for første gang, ligger det en god håndfull programmer forhåndsinstallert på maskinen, som nettleseren Safari, Bilder-appen, FaceTime og iTunes.

Ett som sjelden får så mye oppmerksomhet, er programmet Forhåndsvisning, eller «Preview» som det heter i den engelske utgaven av operativsystemet.

Dette er programmet som gjør at du kan forhåndsvise filer du dobbeltklikker på; enten det er bilder, PDF-filer eller liknende.

Men Forhåndsvisning har også en rekke triks i ermet – her er sju av dem:

#1: Forhåndsvis med mellomromstasten

Vi tar med denne lille detaljen først, rett og slett fordi vi til stadighet opplever at folk ikke vet om denne snarveien:

Hvis du merker en fil; det være seg i filutforskeren (Finder), et vedlegg i epostprogrammet eller liknende, kan du trykke på mellomromstasten for å forhåndsvise den kjapt med QuickLook-funksjonen; uten å åpne selve forhåndsvisningsprogrammet.

Dette kan du også gjøre dersom du har filvelgeren åpen (dersom du skal laste opp ei fil til et nettsted, for eksempel) og vil dobbeltsjekke at du velger riktig fil.

MELLOMROM: Trykk på mellomromstasten når du har merket ei fil, så får du se forhåndsvisning av fila. Her ser vi på et Word-dokument. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
MELLOMROM: Trykk på mellomromstasten når du har merket ei fil, så får du se forhåndsvisning av fila. Her ser vi på et Word-dokument. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Du kan se på en rekke filtyper, som bilder (inkludert råformat, photoshopfiler og vektorfiler), Word-dokumenter, Powerpoint-presentasjoner, PDF-filer, Zip-filer (for å se innholdet), lydfiler og mer til.

Du trenger ikke å ha de respektive programmene installert heller – forhåndsvisningsprogrammet kan godt vise deg innholdet i en Word-fil uten at du har Word installert.

#2: Åpne flere filer samtidig

Om du dobbeltklikker på ei bildefil, åpner den seg som standard i forhåndsvisningsprogrammet, men du kan ikke uten videre pile deg til neste bilde i mappa, noe mange synes er irriterende (det kan du med den nevnte QuickLook-funksjonen).

Løsningen her er å åpne flere filer samtidig. Merk de du vil åpne, høyreklikk (prikk med to fingre på styreflaten, eller aktiver høyreklikk i Mac-oppsettet) og velg åpne. Da åpner du alle merkede filer i forhåndsvisning, og i venstre marg ser du miniatyrvisning av hver fil:

Programmet som følger med på Mac kan gjøre en rekke smarte ting

Da kan du pile opp og ned for å bytte mellom filene du har åpnet, og dette fungerer også om du ser på bildene i fullskjermmodus (alt-cmd-f).

Merker du et bilde i venstre marg og trykker cmd-backspace (pusse bort-knappen), sletter du fila, så dette kan for eksempel være smart om du har tatt en rekke bilder av samme ting og bare vil ta vare på et par av dem.

Merk altså at filene da legges i papirkurven, som om du slette dem direkte fra Finder.

PS! Hvis ikke du ser noen miniatyrbilder i venstre kolonne, kan du slå dem på ved å bruke knappen helt til venstre på verktøylinja.

#3: Forminske flere bilder samtidig

Vi fortsetter litt på forrige punkt, for når du først har en samling av bilder åpne, kan du gjøre endringer på alle sammen, som å nedskalere dem til lavere oppløsning.

Kjekt for eksempel hvis du har lyst til å laste opp bildene til et album på Facebook, et blogginnlegg eller liknende og ikke har behov for at de skal være på 20 megapiksler hver seg. Da går det også litt raskere å laste opp.

Merk først alle filene (cmd-a) i miniatyrvisningen og velg verktøy, juster størrelse (eller ikonet som er ringet rundt under):

Programmet som følger med på Mac kan gjøre en rekke smarte ting

I vinduet som spretter opp, kan du velge hva slags oppløsning du vil ha bildene i. For eksempel kan du sette høyden til 1080 piksler slik at de vil fylle en full HD-skjerm i høyden:

Programmet som følger med på Mac kan gjøre en rekke smarte ting

Her ser du at våre ti filer blir redusert til 2,5 MB størrelse totalt – fra 33,2 MB. Merk at filene blir overskrevet når du har trykket OK, men at du eventuelt kan bruke angrefunksjonen.

PS! Vil du beholde originalfilene, bør du med andre ord først kopiere dem til en ny mappe før du kjører igjennom som beskrevet over.

#4: Konvertere filer til et annet format

Forhåndsvisning kan som nevnt vise mange ulike filtyper, og du kan også lagre en rekke filtyper.

Eksempelvis er det lett som en plett å åpne ei fil i forhåndsvisning og deretter velge arkiv, eksporter og så lagre den i et annet format, som pdf eller jpeg.

Det kan være kjekt om du mottar ei fil du vil redigere på, men ikke har nødvendig programvare, for eksempel for å konvertere en vektorfil i. eps-format til. jpg-format.

#5: Enkel redigering av bilder

Om du ikke har altfor store krav til bilderedigering, har forhåndsvisning-programmet en liten håndfull redigeringsmuligheter.

Nevnt er at du kan forminske størrelsen på bildet, og du har også mulighet til å rotere og beskjære bildet, som du begge finner under verktøy-menyen.

Men om du klikker på knappen som ser ut som en sirkel med en penn i, får du en ny verktøylinje:

Programmet som følger med på Mac kan gjøre en rekke smarte ting

Her kan du sette på piler, figurer og tekst, tegne for frihånd og så videre. I tillegg kan du justere farger, kontrast og liknende i bildet ved å trykke på ikonet som ser ut som et prisme:

Programmet som følger med på Mac kan gjøre en rekke smarte ting

Om du trykker på pila på det venstre ikonet, får du opp flere valg for å velge ut deler av bildet, blant annet «smart lasso» som lar deg tegne sånn cirka det du ønsker å klippe ut, og så justerer den seg i det du slipper.

Dernest kan du for eksempel velge rediger, inverter markering​, og så trykke på backspace for å slette øvrig innhold.

#6: Signere dokumenter

På det forrige bildet ser du også en knapp som ser ut som en signatur, og den er faktisk ganske smart.

For – med forhåndsvisning kan du lime inn signaturen din; for eksempel dersom du får tilsendt en leiekontrakt eller liknende. Du kan signere på styreflaten med fingeren, men la oss innrømme at det alltid ser ut som om det er Petter (7) som har prøvd å kopiere signaturen din, så du vil nok heller signere med kameraet.

Programmet som følger med på Mac kan gjøre en rekke smarte ting

Det innebærer at du signerer på et ark først, og så holder du arket opp foran webkameraet på maskinen din. I løpet av et par sekunder er signaturen din lagt inn, og dette trenger du bare å gjøre én gang.

Dernest kan du velge signaturen din fra denne menyen om du vil legge den i et dokument, som så kan lagres igjen etterpå (signert) og sendes tilbake.

#7: Slå sammen PDF-filer

Forhåndsvisningsprogrammet kan også brukes for å gjøre enkel redigering av PDF-filer. Du kan fjerne enkeltsider eller endre rekkefølge på dem, noe du som fungerer ganske intuitivt i kolonnen med miniatyrbilder.

En kjekk mulighet er også å slå sammen PDF-filer, for eksempel om du skal skrive ut flere vedlegg til en søknad eller liknende.

Alt du trenger å gjøre er å åpne pdf-filene i hvert sitt forhåndsvisningsvindu, merke sidene fra den ene fila som du vil flytte over og så dra dem over til miniatyrbildekolonnen i det andre vinduet.

Programmet som følger med på Mac kan gjøre en rekke smarte ting

Husk at du må dra dem etter siste bilde med mindre du vil at sidene skal dukke opp midt i dokumentet, slik vi ikke har gjort i vårt eksempel.

Som du ser, kan du også bruke Forhåndsvisning til å fylle ut pdf-dokumenter hvis de inneholder skjemafelter. Dette skal også fungere selv om skaperen ikke har laget det som en «skjema-pdf», altså der programmet er smart nok til å skjønne hvor i dokumentet det er meningen at man skal fylle ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer