Programsuksess med bergensk hjelp

Bergenseren Morten Norheim (19) har laget det nye brukergrensesnittet i det populære musikkprogrammet.

Publisert
Sist oppdatert
-Til slutt fant jeg ut at hvis noe skulle bli gjort, så måtte jeg gjøre det selv. (Morten, 19)


MediaMonkey seiler opp som en av de aller mest populære alternativene til iTunes og Windows Media Player, for avspilling og organisering av musikkfiler. Programmet er allerede lastet ned 2,5 millioner ganger, og hver dag finner det veien til 10.000 nye PCer verden over.

Bak MediaMonkey står Ventis Media Inc, som har kontorer i Canada og Tsjekkia. Men programmet hadde ikke sett dagens lys uten bidrag fra en rekke frivillige utviklere - og forslagene fra entusiastene i det særdeles levende Monkey-brukerforumet. Den store og aktive brukerbasen er nemlig selve drivkraften bak utviklingen av programmet.

Fant test på DinSide Data

DinSide Data har omtalt programmet ved flere anledninger, blant annet i denne artikkelen fra 1. mars 2005. En av dem som falt for fristelsen og installerte programmet etter å ha lest artikkelen, var den gang 16-årige Morten Norheim fra Bergen.

Morten Norheim (19) jobbet med grensesnittet i MediaMonkey 3.0 i et halvt år. 
(fotot: Henrik Hauken)
Morten Norheim (19) jobbet med grensesnittet i MediaMonkey 3.0 i et halvt år.
(fotot: Henrik Hauken) Vis mer


- Jeg var på leting etter et program som kunne holde orden på mitt store musikkbibliotek. Jeg hadde brukt iTunes en god stund, men var utrolig lei av at programmet alltid føltes så tungkjørt, forteller Norheim til DinSide Data. Han installerte MediaMonkey, som viste seg å være akkurat hva han var på utkikk etter. Det tok ham et par timer å få organisert den omfattende musikksamlingen hans nøyaktig slik han ønsket.

Data- og musikkinteresserte Morten ble etter hvert så begeistret for MediaMonkey at han ville undersøke om det var mulig å ta del i utviklingen selv. Det manglet for eksempel en norsk oversettelse av programmet.

- MediaMonkey skulle jo oversettes til norsk av en annen, og jeg purret gjentatte ganger på fyren som skulle gjøre jobben. Han svarte imidlertid aldri på henvendelsene mine. Til slutt fant jeg ut at hvis noe skulle bli gjort, så måtte jeg gjøre det selv.

Snøballen begynner å rulle

Morten tok deretter kontakt med utviklingsteamet hos Ventis Media Inc, som gav ham tilgang til de nødvendige verktøyene, og ikke lenge etter var den norske oversettelsen av versjon 2.5 av programmet på plass.

Men Morten ville ikke gi seg med dette. Nå ville han gjøre noe med brukergrensesnittet. Alle multimedieprogrammer med respekt for seg selv kan nemlig "skinnes", og MediaMonkey var intet unntak i så måte. Snart hadde Morten laget sitt eget MediaMonkey-skin, inspirert av iTunes 6-grensesnittet, og lagt det ut til nedlasting på Monkey-forumet.

At Morten hadde et talent for design var noe som raskt ble lagt merke til, og det tok ikke lang tid før han ble kontaktet av Russell Samuels, ansvarlig for PR, salg og support i MediaMonkey-teamet. Han kunne fortelle at versjon 3.0 av MediaMonkey ville inkludere en ny skinnemodul, og spurte om Morten kunne tenke seg å prøve denne.

- Jeg begynte så smått å fikle med modulen i februar i fjor, og snart var jeg i gang med å utvikle grensesnittet som jeg valgte å kalle "Glided". Underveis la jeg ut små smakebiter av designet i Monkey-forumet. Det skapte stor oppmerksomhet rundt utviklingen, og i ettertid tror jeg det var lurt å gjøre det slik, forteller Morten, som jobbet med designet fra gutterommet hjemme i Bergen i et halvt år.

- Arbeidet har nok ikke alltid vært like effektivt. Designet kunne vært ferdigstilt lenge før, men jeg har brukt skinnet til å fremme funksjoner i skinnemodulen i MediaMonkey. Dette vil gagne både skinnere og brukere, forteller den oppegående unge bergenseren.

Offisielt grensesnitt

Og arbeidet med Glided og skinnemodulen bar snart frukter. MediaMonkey-teamet likte nemlig Mortens Glided-skin så godt at i fjor høst ble det avgjort at det skulle være det offisielle grensesnittet i den nye MediaMonkey-versjonen.

Ved nyttårstider var MediaMonkey 3.0 klar for lansering. Nyhetene på innsiden var mange: Støtte for flere håndholdte enheter, podcaster, albumgrafikkvisning, nye musikkformater, volumutjevning og mye mer.

På utsiden hadde programmet fått en solid ansiktsløftning, og blitt mer brukervennlig enn noen sinne - takket være et ungt, norsk designtalent og trofast DinSide Data-leser fra Bergen.

Programsuksess med bergensk hjelp


MediaMonkey 3.0 lastes ned 10.000 ganger hver dag. Grensesnittet er laget på et gutteværelse i Bergen

Musikk i sentrum

Men Morten har også andre talenter. Nittenåringen fullførte treårig musikklinjen ved Langhaugen Videregående skole i fjor sommer. I høst startet han på Griegakademiet. Målet er en bachelorgrad i utøvende musikk på saksofon.

Datainteressen begrenses dessuten ikke til bare utvikling av MediaMonkey. Morten var nemlig også offisiell betatester for Windows Vista, og er også svært aktiv på Hardware-forumet.

Om fremtidige versjoner av MediaMonkey kan han blant annet røpe at brukerne vil bli involvert i enda større grad, blant annet er det et prøveprosjekt på gang, der svært aktive brukere får mulighet til å involvere seg direkte med MediaMonkey-teamet når det gjelder ny funksjonalitet.

Morten har heller ikke tenkt å hvile på laurbærene i MediaMonkey-sammenheng.

- Jeg har to av utviklerne lagt til på MSN Messenger, og vi drøfter ofte eventuelle nye funksjoner, for min del primært i skinne-modulen. Jeg får dessuten jevnlig tilsendt interne builder for å teste ny funksjonalitet eller problemfiksing. I tillegg finnes det en intern liste over progresjonen til eventuelle feil i programmet og utbedringen av dette, og der har jeg også mulighet til å fremme problemer jeg finner, avslutter han entusiastisk, i det han er i ferd med å legge siste hånd på den norske oversettelsen av MediaMonkey 3.0.

Du kan lese mer om funksjonene og nyhetene i MediaMonkey 3.0 i denne artikkelen. MediaMonkey kan lastes ned fra programmets hjemmeside.

Har du eller kjenner du noen som har bidratt til utvikling av populære dataprogrammer? Tips oss på datatips@dinside.no!

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer