Prosessor-guide

Det vanskeligste å oppgradere på en PC er selve hjernen, prosessoren - men til gjengjeld får du mange krefter for innsatsen din. For å velge rett prosessor, må du holde tungen rett i munnen.

Publisert
Sist oppdatert

Kampen om den kraftigste ytelsen er beinhard mellom prosessormarkedets største kjemper, Intel og AMD. Det er prosessoren som er den egentlige "hjernen" i datamaskinen, og også her du kan ha mest å hente på en oppgradering.

Løfte raskt eller mye?

Når det kommer til prosessorer er det ikke alltid at høyere frekvens gir deg bedre ytelse. Intel sine prosessorer har den største klokkehastigheten i dag, men utfører mindre arbeid "per klokke."

En uhøytidelig sammenligning er at Intel kan bære handleposene fra butikken og hjem veldig rakst, men AMD kan bære flere handleposer om gangen. Så selv om Intel-prosessorene er veldig raske, bruker de lengre tid på enkelte oppgaver - fordi de må gå flere ganger til butikken.

(I virkeligheten har derimot Intel-prosessorene lengre å gå, men gjør det raskere, ettersom de har veldig lange "pipelines" - eksekusjonsenheter - for å få opp klokkefrekvensen. Hver gang dataene blir feilregnet i en pipeline, må den tømmes og begynne på nytt igjen, og dette trekker ned ytelsen. Derfor kan Intels Pentium 4-prosessor faktisk sies å være handicappet av den ekstremt høye klokkefrekvensen.)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer