Prosessor-guide

I prosessormarkedet pågår det et kontinuerlig kappløp mellom de to største aktørene: nemlig AMD og Intel. Her har du en kort innføring i prosessorens hektiske verden - og noen få tips til kjøp.

Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 27.06.07

CPUen (Central Processing Unit)- eller bare "prosessoren" - blir ofte omtalt som hjernen i datamaskinen, på tross av at den ikke kan tenke. En annen analogi er å se prosessoren som motoren i PCen. Den bestemmer hvor fort datamaskinen din behandler data.

Tempo tempo...

En måte å klassifisere effektiviteten til prosessorer er å se på hurtigheten målt i hertz (Hz), som er et mål for antall per sekund. (For eksempelsvis har en klokke som tikker hvert sekund en frekvens på 1 Hz.) Nyere prosessorer har en "fart" på over 2 gigahertz (GHz), altså 2 milliarder per sekund. Så nå er det bare å spørre seg akkurat HVA som skjer såpass ofte.

Da kan vi se på hva en prosessor egentlig gjør. Den har nemlig som nevnt ingen intelligens, og det eneste den egentlig kan er å følge instruksjoner, for eksempel instrukser om å legge sammen to tall. For å legge sammen disse to tallene må den (enkelt forklart) gå gjennom flere trinn (hente hvert enkelt tall fra minnet, legge sammen, skrive resultat tilbake til minnet), og det er viktig at den ikke begynner på et nytt trinn før forrige trinn er ferdig, for da blir det fort feil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer