Prosjekt Hjemmeserver II

Plassbehovet øker og backuprutinene er så å si ikke-eksisterende. Vi børster støvet av hjemmeserverdrømmen.

Publisert
Sist oppdatert

Som mangeårig dataentusiast er det ikke fritt for at det med tiden akkumulerer seg en del datamaskiner og -deler innenfor hjemmets fire vegger, og når jeg igjen oppgraderer min hovedPC (arbeids- og spillmaskin) dukker gjerne spørsmålet opp - hva skjer med det gamle utstyret?

Heldigvis har jeg en fastspikret plan. Her i huset går fordelingen av datadeler etter et rangeringsprinsipp, og etter hovedPCen kommer stuens mediasenter. Det betyr at hovedPCens tidligere innmat har en tendens til å havne i stuePCen - og delene jeg da ikke har bruk for i stuePCen går gjerne videre til familien, som har en tendens til å "arve" det som da kan beskrives som gammelt ræl noe eldre, men velprøvd teknologi.


Men nå har jeg andre planer. Som så mange, mange andre er jeg ikke noe spesielt flink til å sikre dataene mine, og ikke en gang Pål Joakims backup-søndag ble brukt til å vurdere sikkerhetskopiering i mer enn omtrent halvannet sekund. Jeg er på den annen side klar over at jeg sitter på en liten, potensiell katastrofe. Bank i bordet.

Jeg ser helt klart en fordel ved å samle viktige data på ett sted, ikke bare for å lette tilgangen fra flere maskiner, men også for å lage fungerende backuprutiner. Kort sagt er det på tide å børste støvet av et gammelt prosjekt.

Ny hjemmeserver

Det er min gamle hjemmeserver som denne gangen skal overta noen av stuePCens aldrende, men likevel relativt oppegående komponenter. Serveren er sjelden i bruk som den er nå, og da bare som lager for filer jeg aldri har bruk for.

For dere som liker å mimre litt kan jeg fortelle at serveren består av følgende deler:
* Celeron Coppermine 566 @ 850 MHz, sokkel 370 FCPGA (i slotket til Socket 1)
* 440 BX brikkesett: ASUS P2B-LS hovekort, med integrert 10/100 LAN og Ultra2 Wide SCSI
* 768 MB SDRAM (3 x 256 MB)
* 7 harddisker: fra en 18 GB SCSI-disk (kostet 7.500,- for 12 år siden...) til en SATA-disk på 320 GB.
* Et Creative Sound Blaster AWE32, som jeg strengt tatt ikke bruker, men heller ikke har hatt hjerte til å kvitte meg med...

I tillegg til å virkelig dra på åra bråker den noe enormt (ikke det at støy er spesielt prioritert da den står på roterommet), og av dens syv harddisker er de fleste relativt små og gamle.

Prosjekt Hjemmeserver IIMin gamle hjemmeserver i et klassisk Aopen fulltower. Merk de to tjukke SCSI-diskene over strømforsyningen og det enorme lydkortet helt nederst. Hele herligheten veier 22(!) kilo.

Den "nye" serverens hjerte skal være et MSI hovedkort med nForce4 brikkesett, AMD Athlon 64 X2 3800+ (2,0 GHz) og integrert gigabit LAN. Flere av de gamle harddiskene skal kastes ut, og noen nye disker er kjøpt inn. Den gamle strømforsyningen skal også byttes ut.

Windows XP, eller...

Inspirert av kollega Blix' snart ett år gamle hjemmeserverprosjekt har jeg funnet det smart - både for dere og meg selv - å la dere ta del i installering og oppsett av den nye serveren.

Den opprinnelige planen står på å bruke Windows XP på burken, men jeg er også - under en liten porsjon sunn skepsis - villig til å prøve andre løsninger, som for eksempel Linux. Men det krever sin distro, for i tillegg til at den skal fungere som filserver har jeg nemlig en lang rekke krav som må oppfylles:

Software RAID 5
Jeg har anskaffet noen ekstra harddisker, og etter å ha byttet litt med både hoved- og stuePCen vil jeg ende opp med fire harddisker på 500 GB som forhåpentligvis skal kunne kjøre RAID 5 etter litt jobb. RAID 5 gjør at den ene harddisken kan ryke uten at data går tapt, men det er ingen erstatning for backup.

Kompatibel med PCI SATA-kontroller
De 4 harddiskene i RAID 5 vil oppta alle SATA-kontaktene på hovedkortet. Det betyr at jeg må bruke et PCI kontrollerkort for å legge til flere SATA-disker. Planen er i første omgang å legge til to disker på 320 GB - og speile dem (RAID 1) om mulig. Maskinvaren er en STLabs SiI 3112 SATALink Controller.

Enkle backup-rutiner
Både mellom de interne diskene og eksterne (USB). Automatikk er fint, men ikke essensielt.

Må kunne fjernstyres over lokalnettverket
Serveren vil nemlig stå uten skjerm.

Som nettverksskriver
Min gamle Canon i9950 tar mye plass og vil kobles til serveren. Jeg må kunne skrive ut på denne over nettverket.

FTP og torrent
Jeg må kunne kjøre FTP- og torrentklient på serveren, og gjerne ha muligheten for en FTPserver dersom jeg ønsker det senere.

Trådløst nett med WPA
Serveren skal etter hvert kobles til et gigabit nettverk, men i en overgangsperiode må den kunne levere varene over WLAN.

Alternativer

Det finnes ferdige multidisk NAS-løsninger som gir mye av den samme funksjonaliteten - filserver med RAID, printserver, backup og FTP-funksjonalitet - men disse er fremdeles nokså dyre, normalt fra fem-seks høvdinger og oppover. Harddiskene kommer da i tillegg.

Stem her!

Har du en server i heimen? (Avsluttet)
Javisst(45%) 1236
Nei, men det høres kjekt ut(31%) 832
Nei, har ingen planer om det(13%) 344
Har lagring på nettverket ja (NAS)(11%) 310
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ved å bruke en PC basert på litt eldre maskinvare håper vi å få en minst like god, og ikke minst enda mer fleksibel løsning på lagringen.

Over de neste ukene vil jeg - om interessen er der - ta for meg forskjellige aspekter av både oppsettet av serveren, dens funksjoner og ruter/nettverk som sådan. Er det da noe spesielt du mener jeg skal se på eller vektlegge ser jeg gjerne at du kommer med innspill i diskusjonstråden under, så tas det opp til vurdering.

Er det forresten noen av våre kunnskapsrike lesere som vet om en Linuxdistro som kan takle jobben (se krav over) på en ryddig og grei måte tar jeg gjerne imot tips. Merk også at mine Linuxkunnskaper er nokså begrensede, så dette bør være så nærme noe for "Hverjansen" som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer