PS4 og Xbox One: Dette har vært høydepunktene

De to konsollene har gitt oss utrolig mye glede. Nå skal de snart erstattes, og vi ser oss tilbake.

PS4 OG XBOX ONE: Det har vært en innholdsrik spillgenerasjon, enten du spiller på PS4 eller Xbox One, eller kanskje begge. Foto: Pixabay
PS4 OG XBOX ONE: Det har vært en innholdsrik spillgenerasjon, enten du spiller på PS4 eller Xbox One, eller kanskje begge. Foto: Pixabay Vis mer
Publisert

En ny konsollgenerasjon – den åttende i rekken – går mot slutten og i høst avløses PlayStation 4 og Xbox One av henholdsvis PlayStation 5 og Xbox Series X.

Det har vært en ganske innholdsrik generasjon og blant høydepunktene finner vi kryssplattformspilling, VR-spilling, Battle Royale-farsotten og spennende abonnementstjenester. Og selvsagt en haug av gode spill, da.

Under trekker vi frem det som i våre øyne har vært det beste med denne konsollgenerasjonen.

PS. Vi har valgt å ikke ta Nintendo Switch, som også er en del av denne spillgenerasjonen, fordi det er PS5 og Xbox Series X som lanseres i høst. Vi tar for oss Switch-høydepunktene når det nærmer seg lansering av «Switch 2».

1. Battle Royale

Lik det eller ei, men Battle Royale-spillene har tatt spillverden med storm de seneste årene. «PlayerUnknown’s Battlegrounds». eller bare PUBG, var det som på en måte starter det, men «Fortnite» er per nå det mest populære.

Spillerne har også flokket til «Apex Legends» og «Warzone» i nyeste «Call of Duty».

Oppskriften på Battle Royale-spillene er den samme: Du, alene eller på et lag med andre, hopper ut av et fly og velger hvor dere vil lande i en gigantisk verden.

Så handler det om å samle våpen og utstyr mens du/dere kjemper for å stå igjen som det gjenværende laget. Og hele tiden krymper kartet i størrelse, så spillerne kommer tettere og tettere på hverandre.

«Fortnite» er et av de mest populære spillene det siste tiåret.
«Fortnite» er et av de mest populære spillene det siste tiåret. Vis mer

2. PlayStation Now og Xbox Game Pass

«Netflix for spill» er et vanlig uttrykk for Microsofts abonnentstjeneste Xbox Game Pass, som finnes både til Xbox One og PC-er med Windows 10, og Sonys PlayStation Now på PlayStation 4 og PC.

Du betaler snaut hundrelappen i måneden får du tilgang til over hundre spill på Game Pass og langt flere på PlayStation Now, som også inkluderer PlayStation 2- og 3-spill.

Noe av det som gjør Game Pass så kjekt, er at alle spillene fra Xbox Game Studios, det vil si «Halo», «Gears» og kommende titler som «Grounded» og «Hellblade II», blir tilgjengelig fra dag én.

PlayStation Now
PlayStation Now Vis mer

3. Fantastiske spill

Huff, hvor skal vi begrense oss? Det har vært mange fantastiske spill denne konsollegenerasjonen, men vi kan dessverre ikke nevne alle. Derfor har vi delt det opp litt: våre egne favoritter og topp ti på Metacritic for hver plattform.

Hvis Martin skal trekke frem kun ett spill, må det bli «Hellblade: Senua’s Sacrifice», som er tilgjengelig på Xbox One/PS4/Switch/PC. Fantasy- og actionspillet er sterkt inspirert av norrøn mytologi og keltisk kultur, og vi følger Senua på hennes ferd til Helheim mens hun kjemper mot sine ytre og indre demoner.

Det PlayStation 4-eksklusive actionrollespillet «Horizon Zero Dawn» er også en favoritt hos Martin. Spillet har flere likheter med «Tomb Raider»-spillene, og når vi er inne på det, vil vi trekke frem «Rise of the Tomb Raider» som et av våre favorittspill denne generasjonen. «Rise of the Tomb Raider» er tilgjengelig på både Xbox One og PS4.

«Control» viste seg å være et skikkelig gjennomført spill.
«Control» viste seg å være et skikkelig gjennomført spill. Vis mer

Pål Joakim trekker først og fremst frem «The Last of Us Remastered». Han hadde det først på PS3, men kjøpte og runda det likeså godt på nytt på PS4. 19. juni kommer forresten den etterlengtede oppfølgeren.

Sonys egne studioer har levert på rekke og rad denne spillgenerasjonen, og vi må selvsagt også trekke frem «God of War» vi har hatt stor glede av.

For å ta en liten pause fra action- og rollespill – vi har flere, skjønner du – kan vi trekke frem Microsofts fabelaktige racingspill, «Forza Horizon 4». Det fjerde spillet i serien, og kanskje det beste. I «Forza Horizon»-spillene, som blander simulering med arkade, kjører du rundt i de feteste sportsbilene i verden rundt på en stor øy, som i firerens tilfelle er inspirert av Storbritannia.

Et annen kjørespill vi har hatt det mye moro med, er «Trackmania Turbo». Pål Joakim anslår at det er spillet han har brukt mest tid på de siste årene, der det å klare gullmedaljen på alle de 200 banene krever sitt, der man ofte starter løpet på nytt etter ti sekunder fordi man kom for tregt ut av fjerde sving.

Plattformerspill går aldri av moten, noe Ubisoft har vist til gangs med «Rayman»-spillene. «Rayman Legends» er et av de beste 2D plattformerspillene denne konsollgenerasjonene, og som i tillegg støtter opptil fire samtidige spillere.

Vi har dessverre ingen norske spill på lista vår, men våre finske naboer er representert med «Control». Remedy står bak et av Martins favorittspill, nemlig «Alan Wake», og actionspillet «Control» er nesten like bra.

Og så må vi også legge til «Warzone», Battle Royale-modusen i «Call of Duty: Modern Warfare», som vi storkoser oss med om dagen. Trolig vår BR-favoritt.

Topplistene fra Metacritic

PlayStation 4:

 1. Red Dead Redemption 2
 2. Grand Theft Auto V
 3. Persona 5 Royal
 4. The Last of Us Remastered
 5. God of War
 6. Perona 5
 7. Metal Gear Solid V
 8. Uncharted 4
 9. Journey
 10. Bloodborne

Xbox One:

 1. Red Dead Redemption 2
 2. Grand Theft Auto V
 3. Metal Gear Solid V
 4. Celeste
 5. Resident Evil 2
 6. Inside
 7. Forza Horizon 4
 8. Divinity; Original Sin II
 9. What Remains of Edith Finch
 10. The Witcher 3

4. Enkle spillopptak

Det skal være enkelt å ta opptak av spillinga og dele dine beste spilløyeblikk og skrytevideoer med venner. Sony og Microsoft vet selvsagt dette, og på PlayStation 4 og Xbox One er det rimelig enkelt å ta skjermopptak, enten det er et stillbilde eller video, og dele det med andre.

Nå savner vi egentlig bare automatisk opplasting av skrytevideoene til skyen, men det kommer kanskje med PlayStation 5 og Xbox Series X?

5. Kryssplattform

Da det var snakk om kryssplattform mens Xbox 360 og PlayStation 3, var det Microsoft som var motstander, mens Sony satte seg på bakbeina da spillstudioet Psyonix forsøkte å få til kryssplattform i det populære «Rocket League», som blander bilkjøring og fotball.

Heldigvis tok Sony til fornuft, og nå kan venner på tvers av Xbox One og PlayStation 4, pluss PC, spille og kjempe med og mot hverandre.

Vinn-vinn for alle.

6. PlayStation VR

Der Oculus og HTC lanserte sine Rift- og Vive-produkter, som kostet tusenvis av kroner og i tillegg krevde en PC til minst like mye penger, gjorde Sony VR mer tilgjengelig for allmennheten da de lanserte PlayStation VR i 2016. På verdensbasis har de solgt over fem millioner eksemplarer av sine VR-briller.

Og med et par slike på hodet, åpner det seg en helt ny verden der du virkelig deltar i spillene du spiller. Hodesettet er riktignok ikke like avansert som de ypperste, der du blant annet ikke kan bevege annet enn hodet, men moro er det allikevel.

7. Xbox Adaptive Controller

Spill bør være tilgjengelig for alle, uansett hvilken situasjon man er i. Vi trakk frem Xbox Adaptive Controller i vår sak om det beste fra teknologiåret 2018. Da skrev vi:

Det er ikke alle som er i stand til å holde begge hendene rett foran seg med tomlene over hver sin spak, men med Xbox Adaptive Controllere kan de med motoriske hindringer også være med på moroa.

Her er det nemlig mulig å koble til «hva som helst» av knapper, spaker og andre innretninger og bygge seg en egen håndkontroll som kan brukes til spilling både på PC og Xbox One. Rett og slett veldig godt tenkt, Microsoft.

Spillnettstedet Gamer.no omtalte for øvrig kontrollen som «et mesterverk i design og en seier for spillbransjen». Det er vanskelig å være uenig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer