Pure satser på luksus-DAB i Norge.

- DAB er mer enn billig-radioer.

UTSEENDE OG LYD: DAB-radioer fra Pure har levd en litt bortgjemt tilværelse i Norge. Nå håper Vicky Hewlett og Jasper Wybrandts at salget skal ta av. Foto: TORE NESET
UTSEENDE OG LYD: DAB-radioer fra Pure har levd en litt bortgjemt tilværelse i Norge. Nå håper Vicky Hewlett og Jasper Wybrandts at salget skal ta av. Foto: TORE NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britiske Pure er for mange selve innbegrepet av DAB-radioer.

Nå er avgjørelsen tatt: FM-nettet borte i 2017

Selskapet var tidlig ute med slike produkter, og har allerede en svært sterk posisjon i de andre europeiske landene som har innført DAB-systemet.

DAB fra radiokjendisen: En av disse tre skiller seg ut

Men selv om radioene har vært å finne lenge her hjemme (blant annet hos Clas Ohlson), har de egentlig aldri fått ordentlig innpass på det norske markedet.

- Pinell og Tivoli hovedkonkurrenter

DAB-historien:

  • 1985: Utviklet av det tyske Institut für Rundfunktechnik (IRT)
  • 1995: Prøvesendingene i Norge starter
  • 1996: Omtalt som avløser for FM i stortingsmelding 62
  • 2011: Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) bestemmer at FM-nettet skal slukkes senest i 2019
  • 2014: Flere NRK-stasjoner (P13, NRK Sport, NRK Jazz mfl.) og en rekke kommersielle stasjoner flyttes til DAB+
  • 2015: Kulturminister Thorhild Widvey (H) tar den endelige avgjørelsen om slukking av FM i 2017

Og det er egentlig rart. For både Tivoli og Pinell har lenge solgt modeller i samme prisklasse, og ikke bare har de solgt, de har også solgt i bøtter og spann.

- Det er ingen hemmelighet at vi anser Pinell og Tivoli for å være våre hovedkonkurrenter, forteller Jasper Wybrants.

Denne likte vi: Amadeus Internett-radio med DAB+

Han er business development manager for Pure , som holder til i Kings Langley, Hertfordshire.

- Markedet flommer nå over av billige, kinesiskproduserte radioer som alle sammen er helt like. Vi prøver å skille oss ut med radioer som ser bedre ut, har flere funksjoner og ikke minst bedre lyd, sier Wybrants.

Ny stereo-radio

Sammen med senior pr-manager Vicky Hewlett er Wybrants på Oslo-besøk for å fortelle om Pures satsing på bil-adaptere på det norske markedet, og presentere vårens nyhet på hjemmefronten: Stereo-bordradioen Pure Evoke 6.

STEREO OG BLUETOOTH: Pure Evoke D6 er et mini-anlegg for kjøkken og soverom. Foto: TORE NESET
STEREO OG BLUETOOTH: Pure Evoke D6 er et mini-anlegg for kjøkken og soverom. Foto: TORE NESET Vis mer


Selv om det finnes enkelte forskjeller som avrundede hjørner og annen farge på kabinettet, er utseendet slående likt de aller første Pure-radioene som kom på begynnelsen av 2000-tallet, altså lenge før folk flest hadde begynt å kjøpe DAB-radioer her i landet.

«Norsk» DAB-luksus: Pinell Go+ er bedre enn forgjengeren

Foruten FM, DAB og DAB+ har radioen også Bluetooth-mulighet for de som vil spille Spotify eller annet innhold fra mobilen.

Prisen er satt til like under 2300 kroner i Norge.

Bestem utseendet selv

Monoradioene Evoke D2 og D4 har vært på markedet en god stund, og D6 er en videreutvikling av disse.

Pure kan bedre: Pure Midi Bluetooth DAB+

FORNYE RADIOEN: På de nye Mio-utgavene avD2 og D4 kan du skifte deksel om du vil ha en annen farge. Foto: TORE NESET
FORNYE RADIOEN: På de nye Mio-utgavene avD2 og D4 kan du skifte deksel om du vil ha en annen farge. Foto: TORE NESET Vis mer


Begge har nå kommet i såkalte Mio-utgaver, der dekselet kan byttes ut dersom du blir lei av fargen.

BLOMSTER: Abacus Flower-dekselet er laget av kunsteren Orla Kiely. Foto: PURE
BLOMSTER: Abacus Flower-dekselet er laget av kunsteren Orla Kiely. Foto: PURE Vis mer


- Ganske kjekt dersom du for eksempel har pusset opp kjøkkenet og ikke synes radioen passer med de nye omgivelsene, sier Vicky Hewlett.

I likhet med D6 har D2 og D4 i Mio-utgavene Bluetooth, noe de de tidligere utgavene ikke hadde. Prisene er henholdsvis 1.499 og 1.999 kroner. Ekstra deksler koster 199 (D2) og 279 (D4).

Svensk «DAB-dödare»

Den svenske riksrevisjonen la tirsdag denne uka fram en knusende rapport som nærmest slakter DAB fullstendig som ny radiostandard i vårt naboland (les svaret fra Digitalradio Norge).

For eller mot? Dette mener nordmenn om DAB

DAB I EUROPA: De mørkeblå landene har startet regulære DAB/DAB+-sendinger, men flere diskuterer fortsatt hvilket system de skal satse på. Foto: WORLD DMB
DAB I EUROPA: De mørkeblå landene har startet regulære DAB/DAB+-sendinger, men flere diskuterer fortsatt hvilket system de skal satse på. Foto: WORLD DMB Vis mer


Den norske regjeringen har nå bestemt at FM-nettet skal legges ned i 2017. I resten av Europa er situasjonen fortsatt uavklart. Det innrømmer Pures PR-dame Vicky Hewlett overfor Dinside.

- Sveits satset først sterkt, men har nå trappet noe ned. I Tyskland er situasjonen komplisert, med landets oppdeling i selvstyrte delstater. Og i Frankrike er situasjonen vanskelig, sukker Hewlett.

Ikke akkurat nano: Denne DAB-lommeradioen er fortsatt for stor

I hennes hjemland satte myndighetene en slukkedato for FM som siden har blitt trukket tilbake av en ny regjering.

Britene beholder FM

- FM blir neppe skrudd av, men blir forbeholdt lokalradio. De store aktørene som BBC vil sende eksklusivt på DAB, forteller Hewlett.

Overgangen fra DAB til DAB+ har gått nærmest ubemerket i Norge, kanskje fordi så få kjøpte rene DAB-radioer før DAB+ kom.

Du trenger ny antenne også: Les vår store test

I Storbritannia ble den tekniske videreutviklingen av DAB-systemet møtt med sterke protester, ikke minst fra den britiske radioorganisasjonen DRDB (Digital Radio Development Bureau).

Nå ser det imidlertid ut til at også britene godtar at de må skifte radio enda en gang, noe ikke minst Pure kan glede seg over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer