Qliner Hotkeys

Dette programmet gjør oppsettet av hurtigtaster til en lek.

Publisert
Sist oppdatert

Hurtigtaster - altså snarveier via tastaturet - sparer deg både for tid og krefter, og derfor skrev vi også for et par uker siden om Hurtigtastene i Windows. I den artikkelen gikk vi logisk nok gjennom Windows' faste hurtigtaster.

Men selv om de innebygde snarveiene er greie nok, er det ikke fritt for at vi ofte kunne ønske oss mer valgfrihet - for eksempel bytte tast, eller legge bruke tastene til å starte opp spesielle programmer.

Dette er det selvfølgelig mulig å gjøre noe med, og leter du litt rundt vil du finne flere programmer som kan hjelpe deg her. Men det kanskje mest lekre og brukervennlige alternativet er Qliner Hotkeys, som virkelig lar Windows-tasten (Win) gjøre nytte for seg.

HAR du ikke Windows-tast sier du? Vel, da kan du faktisk bruke den mer eller mindre forhatte Caps Lock i stedet.

Dra og slipp

Det er flere ting som gjør dette programmet verd å ha dersom du bruker eller har planer om å lære deg å bruke hurtigtaster. For det første kan du lage det av nesten alt - fra nettadresser og bokmerker til programmer, dokumenter, mapper og disker.

Det andre er måten du konfigurerer hurtigtastene på, der det enkleste er å trykke Windowstast+z (eller holde Windows-tasten inne i tre sekunder) for å hente opp et bilde av tastaturet. Her kan du flytte plasseringen av snarveiene ved å dra og slippe, og du kan opprette nye ved å trekke ikoner inn på ledige plasser.

Skjermbilde: Qliner
Skjermbilde: Qliner Vis merÅ hente fram tastaturbildet er også smart når du lærer deg å bruke hurtigtaster, ettersom du da får en rask oversikt over hvilke taster som gjør hva.

Bruk av hurtigtastene er enkelt - du holder inne Windows-tasten og trykker så på den tasten som er knyttet til den aktuelle snarveien. Er det et program som allerede kjører og ligger i bakgrunnen vil det hentes frem - ønsker du en ny instans må du trykke inn Alt i tillegg.

For eksempel:
Win+i :: åpner Internet Explorer eller henter det frem fra bakgrunnen
Win+Alt+i :: åpner ny instans av Internet Explorer
Win+i (når du har flere instanser) :: henter frem en meny som lar deg bytte mellom instansene

Litt ekstraservice

I tillegg til får det med hurtigtaster får du også utvidet funksjonalitet med på lasset. Du får blant annet en visuell volumkontroll, og er du av typen som trenger å ta skjermbilder fra tid til annen er dette innebygd - du må bare mappe dette opp.

Qliner Hotkeys


Du kan også sette opp hurtigtaster for å pakke eller pakke opp zip-filer.

Hotkeys støtter flere tastaturspråk. For å skifte til norsk høyreklikker du ganske enkelt på tastaturet (ikke en av tastene) og velger Language. Dersom ikke tastaturet ligner på ditt er det også mulig å bruke det medfølgende programmet Keyboard Designer for nettopp å designe ditt eget.

Programmet bruker en del minne, men i en tid hvor et par gigabyte nesten er normalen er ikke dette noe å ta spesielt på vei for.

Qliner Hotkeys er gratis, og du kan laste det ned her. Det er kun tilgjengelig for Windows.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer