Rå flatskjerm fra SGI og Mitsubishi

Utviklingen av flatskjermer går med stormskritt. Nå har Silicon Graphics og Mitsubishi gått sammen om å lansere den mest høyoppløselige flatskjermen hittil. Skjermen benytter det nye 16:10-bredformatet, og egner seg derfor spesielt godt til DVD-filmer.

Foto: SGI
Foto: SGI Vis mer
Publisert

Den nye Silicon Graphics 1600SW har en oppløsning på hele 1600x1024 punkter. Den har i tillegg full 24-bit fargedybde, og kan derfor gjengi 16,7 millioner forskjellige farger. Størrelsen er på ekte 17,3-tommer. Det tilsvarer minst et 19-tommers bildedrør i en vanlig skjerm. Skjermen kan brukes både på PCer og Silicon Graphics egne arbeidsstasjoner.

Velegnet for DVD

Silicon Graphics har lenge vært sterke innen filmgrafikk og redigering. Det kommer derfor ikke som noen overraskelse at skjermen er spesielt utformet for å vise bredformats film. 16:10-formatet er litt smalere enn det 16:9-formatet som benyttes av bredformats-TVer. I praksis betyr det at du får plass til kontrollpanelet og statusinformasjon over eller under bildet. Skjermen har også en lynrask oppdatering takket være kort glødetid (punktet lyser kort tid). Det skaper raskere bevegelser og mindre etterslep.

Spesialtilknytning

Skjermen bruker andregenerasjons OpenLDI-grensesnitt for tilknytning til skjermkortet. I motsetning til en vanlig VGA-inngang, er OpenLDI spesiallaget for flatskjermer. Flatskjermene er digitale mens VGA-skjermene er analoge. Flatskjermer med VGA-inngang må digitalisere signalet før det kan vises. Den motsatte prosessen foregår i skjermkortets grafikkprosessor (eller i en separat RamDAC). Denne unødvendige doble konverteringen faller bort med OpenLDI. Vi har tidligere skrevet om DFP som er en lignende standard. Hvorfor kan vi aldri få bare en standard på hvert område? Uansett blir resultatet bedre bildekvalitet og lavere pris for både skjermkortet og skjermen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.