Raid for video?

Publisert
Sist oppdatert

Heisann!
Jeg driver en del med seriøs-amatør-videoredigering, og i det siste har spørsmålet om å sette opp lagrings-hardiskene (der jeg lagrer video, ikke har softwaren) i RAID. Det er RAID 3 eller RAID 5 jeg har funnet ut er den "beste" løsningen, men eventuelt hvem av disse? Vil det lønne seg med tanke på ytelse? Det er P-ATA disker jeg bruker.

Vurderer også og sette opp 2*WD-Raptor disker (S-ATA) i Raid 0 der jeg skal ha programmvaren, for å få mere futt i denne.

Har du noen kommentarer på dette?

Mvh
Svein

Datadoktoren svarer

Hei
Dagens harddisker er så raske i forhold til dataraten du trenger for å redigere video, at de aller fleste som driver med dette, har erfart at det ikke er noe poeng med RAID lenger. Da tenker vi på striping av dataene over flere disker, for å øke hastigheten. Vi tar da utgangspunkt i at du jobber med DV-format, og ikke med ukomprimert video, som er en helt annen historie. Der er det ikke bare mulig, men helt nødvendig å bruke RAID for å kunne levere data. Men det faller altså utenfor denne sammenhengen.

Der hvor det også er behov for RAID-løsninger, er ved distribusjon av video, hvor mange brukere skal se samtidig på forskjellige videoer som ligger på de samme diskene.

Men til redigering av DV er ikke harddiskene noen flaskehals. Det er stadig prosessoren som sliter, når det skal rendres og konverteres til forskjellige formater.

Å bruke RAID med Raptor til systemdisker, er ganske råflott. Du kan kanskje vinne noen tiendeler her og der, men det er fremdeles prosessoren som begrenser her også. Oppbyggingen av store datastrukturer i minnet tar tid i moderne operativsystsemer. Både når operativsystem og store programmer skal lastes inn og gjøres kjøreklare.

Vi vil heller anbefale å bruke pengene på raskere prosessorer og mer minne.
Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer