RAID og RAM til spill

Publisert
Sist oppdatert

Hei,

Hva er egentlig RAID? Trenger man det når man spiller spill? Har 512 MB RAM nå og mener at det er greit, men vil det gi meg mye mer ytelse hvis jeg kjøper en RAMbrikke til og får 1024 MB?

Har en helt ny selvbygd PC og RAM-brikken er på 400 MHz. Vennlig hilsen Ruben

Datadoktoren svarer

Hei,

RAID står for Redundant Array of Inexpensive Disks og betyr at du bruker flere disker i stedet for én. Du må ha en RAID-kontroller som styrer datastrømmen til diskene, og denne kan fordele data på flere forskjellige måter.

Enten kan du fordele ytelsen på diskene, slik at dataene kan håndteres raskere, dette kalles striping, eller RAID 0. Jo flere disker jo bedre ytelse. Men svikter en disk, så raser alt sammen...

RAID 1 kalles speiling, og innebærer at to disker jobber parallelt. Hvis en av dem svikter, så vil den andre disken sannsynligvis ikke svikte. Dermed mister du ikke data. Dessuten er lesehastigheten høyere, siden lesingen fordeles over begge diskene.

RAID 2,3, og 4 brukes ikke, men RAID 5 er en svært sikker måte å lagre data på. Har spres både data og feilkorreksjonen (paritet) over alle diskene på en smart måte. Dersom en disk ryker vil de andre diskene inneholde nødvendig informasjon om de manglende dataene. Dermed er det bare å skifte ut den defekte disken, og dataene blir gjenopprettet på ny.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer