RAID?

Publisert
Sist oppdatert

Heisann.

Jeg vurderer å kjøpe meg en ny datamaskin, og da går jeg for RAID.
Som vi vet, så er det forskjellige type innstillinger innenfor RAID, som f.eks Raid 0, 1, 0+1.

Jeg tenkte å kjøpe meg 2 120 GB harddisker og sette dem i RAID 1.

Hvordan setter jeg disse 2 harddiskene i RAID 1 FØR jeg innstallerer Win XP, slik at disse 2 harddiskene oppfører seg som 1 harddisk?

Så oppdaget jeg noe med hovedkort, disse må ha støtte for RAID. Fint tenkte jeg, men hva med harddisk, altså ATA100 eller ATA133 spiller det noen rolle?

Når jeg da etterpå har installert Windows XP, så vil jeg gjerne dele harddisken opp i flere partisjoner. Hvordan vil RAID reagere på dette ? Går det ann å dele den opp når harddiskene er i RAID mode?

Håper du tar deg tid til og svare på mine spørsmål.

Vennlig hilsen Tom.

Datadoktoren svarer:

Jeg har selv et Raid 1 (speiling) med to WD400 som C-drive på min hjemmePC, med vekt på sikkerhet, ikke ytelse, ved å skrive de samme dataene til begge diskene.

Hvordan du setter opp et RAID står beskrevet i manualen til hovedkortet du kjøper, og avhenger av mange faktorer. Jeg anbefaler at du leser dette svært nøye før du setter i gang.

Partisjonering og formattering gjør du normalt før du installerer Windows. Skal du gjøre det etterpå, må du bruke spesiell programvare til dette.

Alle Raid-kontrollere på nye hovedkort støtter ATA-133, så det er ikke noe å tenke på. Det som er mer interessant er om du skal velge Seriell ATA eller den gamle parallelle. S-ATA vil ta over, så jeg ville foretrukket dette.

Forøvrig har jeg valgt å ha fysisk forskjellige disker til system og data, og deler aldri diskene opp i partisjoner lenger, siden disse alltid blir for små på ett eller annet tidspunkt.
Tenk deg grundig om med hensyn til hva du egentlig vinner på en RAID-løsning, vinninga går fort opp i spinninga, maskinen starter tregere, det er mer bry med oppsett osv, og jeg kommer selv ikke til å gå for noen RAID-løsning i min neste PC. Jeg anbefaler heller en god backupløsning.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer