Ransomware – kanskje det skumleste å få på PC-en sin

Tar filene som gisler og krever løsepenger. Og det finnes i praksis ingen motgift.

SKUMMELT: En slik melding på PC-en kan bety at alle dine personlige filer har blitt kryptert, og at du må betale for å få dem tilbake. Foto: EMSISOFT / PÅL JOAKIM OLSEN
SKUMMELT: En slik melding på PC-en kan bety at alle dine personlige filer har blitt kryptert, og at du må betale for å få dem tilbake. Foto: EMSISOFT / PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Begrepet «ransomware» omhandler ondsinnede programmer som på en eller annen måte gjør skade på maskinen din for så å kreve deg for løsepenger for å rydde opp.

Derav navnet ransom, som betyr løsepenger på norsk.

Den verste varianten er såkalt «crypto-ransomware», som krypterer filene dine slik at de blir ubrukelige. Disse har blomstret opp de siste par årene og blir stadig mer utbredt.

LES OGSÅ: Er det pornosurfing som gir deg virus på PC-en?

Låser filer og gjemmer nøkkelen

Måten de fungerer på er at du først lures til å kjøre programmet, enten ved at du laster det ned fra nettet, at det ligger som et e-postvedlegg som du åpner eller lignende. Eller enda verre – ved å utnytte et sikkerhetshull i ett av programmene du har på maskinen, slik at du egentlig ikke trenger å foreta deg noe som helst.

Får programmet kjøre, starter det en prosess med å kryptere alle personlige filer du har på maskinen, som bilder, dokumenter, musikkfiler, videoer, regneark og så videre.

Og ikke nødvendigvis bare de du har lagret på maskinen – også alle filer du har tilgang til fra maskinen din, som kan være lagret på nettverksdisker, nettjenester som Dropbox og lignende, kan bli tatt med i krypteringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer