Rapport fra MacWorld

Rammen om nyheter fra Apple i begynnelsen av et nytt år, er alltid de samme, selv om reaksjonene på innholdet fra år til år kan variere fra gjesp til hakeslepp. I år var det vel midt på treet.

Rapport fra MacWorld
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (DinSide Data): Hvert år er det MacWorld-messe i San Francisco, og Apples toppleder Steve Jobs holder sin berømte "keynote". Entusiasmen er det aldri noe å si på, selv om ikke alle blir like smittet som de mest trofaste tilhengere av Apple. Vi opplevde satelittsendingen sammen med hundrevis av andre inviterte i Paris, som ventet spent på lanseringen av nye produkter.

Apple profilerer seg i stadig større grad som totalleverandør i forhold til både eksisterende og nye kundegrupper. De leverer maskinen, operativsystemet og i stadig større grad også brukerprogrammene. Årets nyheter, som ble presentert i går kveld, bar sterkt preg av dette. Her ble det først og fremst lansert nye versjoner av Apples brukerprogrammer, mens den virkelig revolusjonerende maskinvaren som noen enda ikke hadde gitt opp håpet om, uteble. I stedet fikk vi nye varianter av Apples elegante Powerbook, en større utgave med 17 tommers skjerm og en kompaktmodell med 12-tommers skjerm.

Ingen nye stasjonære maskiner og heller ingen ny basisteknologi ble nevnt.
Vårt inntrykk er at Apple bruker dette året til å konsolidere plattformen og programvaren under OS X. Dette er noe de kan gjøre selv, når deg gjelder maskinvaren må de pent vente på at Motorola/IBM klarer å levere neste generasjon PowerPC - eller at de skifter prosessorleverandør, slik det stadig spekuleres i.

Apples tilgjengelige maskiner er stort sett kraftige nok til å kjøre alle dagens programmer på en behagelig måte, det er bare helt spesielle brukergrupper som alltid skulle hatt dobbelt så rask maskin - minst.

Apple har gjort mye for å gi en behagelig brukeropplevelse, noe som kan være vel så viktig som rå ytelse på tester. Likevel er det ikke behagelig for Apple å tilby i overkant av 1 GHz når den konkurrerende platformen kryper over 3 GHz, selv om dette til dels bare er tomme tall. På de virkelig tunge oppgavene er ikke Apple sine maskiner like konkurransedyktige som de var tidligere, og her snakker vi om kjerneområder for Apple, som video og musikkproduksjon og også avansert bildebehandling og 3D modellering.

Hjemlig kreativ hygge

I de siste årene har Apple satset tungt på å utvikle løsninger for bruk av media. Det begynte med iMovie for enkel overføring og redigering av DV-opptak, så iDVD for brenning til DVD-R, så kom iTunes og MP3-spilleren iPod, og for ett år siden kom iPhoto for viderebehandling av digitale bilder.

Alle disse programmene er både lette å lære og enkle å bruke, kombinert med innslag av svært potent teknikk som vi ellers bare finner i profesjonelle spesialprogrammer.
Resultatet er at brukeren bare ved å levere noenlunde kurante bilder og videoopptak, kan få ut tildels imponerende ferdige resultater. I hvert fall for målgruppen.

På mange måter minner dette konseptet om en hjemmeorgelet og den senere varianten hjemmekeyboardet, som i sin tid var enormt populært og midtpunktet i den hjemlige kreativitet og hygge. Løsningen var at selv om man egentlig ikke kunne spille, så låt det "flott" likevel ved hjelp av alle de innebygde arrangementene.

Fellesnevneren er at de som har talent, om det gjelder musikk eller bilder, kan bli stimulert til videre utvikling, mens de uten særlige evner ikke blir så fort skuffet og faller av lasset før de har lært seg noe som helst. Og det er jo fint for alle.

iNtegrasjon

Rapport fra MacWorld


Det siste trekket fra Apple, som ble annonsert i går, er å integrere alle disse fire i-programmene, til en ny pakke kalt iLife.

Steve Jobs annonserte at iLife gjør det samme for vår ”digitale livsstil” som Microsoft Office gjorde for kontorprogrammer.

Alle programmene leveres nå samlet, og alle resursene er tilgjengelige på tvers av programmenes eget hovedfelt. I praksis betyr dette for eksempel at all musikken du har i iTunes og alle bildene du har arkivert i iPhoto er tilgjengelige når du jobber med iDVD eller iMovie. Du behøver derfor ikke åpne de andre programmene for å hente ut materialet.

Nye versjoner

iPhoto, iMovie og iDVD kommer nå i nye versjoner, med svært praktiske verktøy presentert på en elegant måte.

iPhoto 2 kan nå lage et "perfekt" bilde med ett eneste klikk på Forbedringsknappen. Retusjeringverktøyet er nytt, og lar deg "gni" vekk uønskede elementer i bildet som et skrubbsår, en hårlokk eller annet som skjemmer et ellers brukbart bilde. Demonstrasjonen så faktisk imponerende ut!

Ønsker du å brenne et album på CD eller DVD kan du nå gjøre dette direkte fra iPhoto.

iMovie 3 har nå fått en rekke nye finesser, som "Ken Burns effekten" for å illudere bevegelse i stillbilder, nye redigeringsverktøy for lyd med mange nye lydeffekter og spesielle videoeffekter som gammel smalfilm, jordskjelv osv. en lenge etterlengtet mulighet for å sette kapittelmarkører for DVD er nå på plass.
iDVD 3 har nye maler for menyer og håndterer kapitler fra iMovie automatisk. Flere muligheter for å tilpasse malene med egne bilder, musikk og video er også lagt til.

Nesten gratis

iLife er inkludert med alle nye Mac'er, krever OS X 10.1.5, og iPhoto og iMovie vil du kunne laste ned gratis fra Apple.

Hele samlingen vil også leveres som pakke i butikken, til 499 kroner.

Final Cut Express

Final Cut Pro har blitt en stor suksess blant profesjonelle videoprodusenter. Nå lanserer Apple en "lett" utgave, Final Cut Express, som er beregnet på de som har vokst fra iMovie, men ikke trenger alle de avanserte profesjonelle verktøyene i Pro-utgaven.

Final Cut Express er beregnet på DV-materiale og er fil-kompatibel med Pro-versjonen. Prosjektene kan eksporteres for brenning til iDVD eller DVD Studio Pro, lagret til tape, eller eksportert til et av QuickTime formatene, inkludert MPEG-4.

Prisen er 2 990 kroner inkludert mva. og programmet er allerede tilgjengelig. For fullt utbytte av sanntidseffekter og prosessering er det veldig behagelig med den kraftigste Mac'en du har råd til, selv om programmet også kjører på maskiner med lavere ytelse. OS X 10.2 er påkrevet.

Flere Apple-nyheter finner du hos Digi.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer