Raskere grafikkort - helt gratis!

Grafikkortet som sitter i PCen kan gi deg mer ytelse enn du har regnet med. Særlig hvis kortet benyttes mye til spill, er det lurt å se på mulighetene for å skvise mer ut av det. Vi gir deg noen tips.

Publisert

Du har sannsynligvis hørt utrykket ”overklokking”, spesielt i forbindelse med prosessorer. Overklokking går ut på å øke klokkehastigheten til brikken ut over det produsenten har satt opp i utgangspunktet. Prosessen er ikke risikofri, i og med at en overklokket prosessor genererer mer varme. I verste fall kan dette ødelegge prosessoren.

Men med noen forholdsregler kan overklokking fungere glimrende, og det mange ikke vet, er at også grafikkort kan overklokkes. Effekten blir spesielt merkbar i spill. Forskjellene kan være ganske store, så etter vår mening er overklokking verdt et forsøk.

Slik går du frem

Det finnes flere måter å overklokke på, avhengig av hvilket kort du har. Alle kort har informasjon om klokkehastighet i registerfilene, og det er rimelig enkelt å forandre det akkurat der, om du vet hva du skal lete etter. Vet du ikke det, finnes det flere programmer som hjelper deg å stille inn riktig frekvens. Slike programmer er som regel skrevet for bare ett bestemt kort, og omfatter gjerne flere innstillinger enn bare klokkefrekvens.

I det siste har også flere grafikkort-produsenter begynt å inkludere overklokkingsmuligheter i sine offisielle drivere. For eksempel har driverne til Hercules Dynamite TNT-kortet innebygget en slik mulighet. Disse driverne fungerer faktisk med alle Riva TNT-baserte kort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer