Raskere PC med flere partisjoner?

Publisert
Sist oppdatert

Spørsmål:

Heisann,

Jeg har en 750 GB harddisk, som kun består av én stor partisjon. Stemmer det at det lønner seg - rent ytelsesmessig å dele harddisken inn i flere, mindre partisjoner?

Jeg bruker Windows XP, og filsystemet er NTFS.

HilsenMads

Datadoktoren svarer

Hei Mads,

Det er liten grunn til å tro at du vil merke bedre eller dårligere ytelse dersom du kjører med mindre partisjoner, så lenge du bruker NTFS-filsystemet. Enkelte vil hevde at du kan oppleve PCen din som tregere med mindre partisjoner, dersom du hadde benyttet FAT32-filsystemet. Dette henger sammen med at clusterstørrelsen er mindre på små partisjoner enn store, noe som kan føre til at PCen må lese flere cluster på harddisken når for eksempel en fil skal åpnes eller et program startes. NTFS bruker en helt annen teknikk, med fast clusterstørrelse, uansett hvor stor partisjonen er.

Men det er flere andre grunner til å dele en så stor disk opp i mindre partisjoner. Personlig har jeg delt harddisken min opp i to partisjoner, én med operativsystem og programdata, mens jeg har lagt brukerfilene mine og en speilbildefil av en "frisk" C-partisjon på den andre (ved hjelp av Paragon Drive Backup). Hvis jeg opplever at Windows eller programmer blir ustabile, kan jeg enkelt erstatte innholdet på C: med innholdet fra speilbildefilen, uten at brukerdataene mine går tapt. Det hele er gjort på minutter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer