Raskere trådløst nett

Mange har problemer med ytelsen på sitt trådløse nett. Vi har noen gode tips.

Publisert
Sist oppdatert

Ettersom behovet for nettverk og internettilgang sprer seg til flere og flere rom i de tusen hjem (samt en og annen hytte), viser det seg også at løsningen for mange er det trådløse nettverket.

Med et slikt slipper far å legge opp metervis med ukledelig grå kabel, og lillesøster kan holde venneflokken oppdatert med den bærbare fra badet når neste familiekrise setter inn.

Men trådløse nettverk er heller ikke uproblematiske. For det første er hastigheten langt lavere enn et sunt kablet nettverk, og for det andre krever det større kunnskaper (eller mer flaks) dersom du skal holde det kryptert, sikret og i god form - uansett hva din lokale nettverkspusher har fortalt deg.

Når det gjelder sikkerheten har vi allerede skrevet denne artikkelen, men vi har altså også dette med å få det til å fungere optimalt. Og her har vi altså noen kjappe tips.

Men først, litt grunnleggende kunnskap.

IEEE 802.11

Raskere trådløst nett


Denne catchy overskriften betyr at vi skal ta en rask kikk på de forskjellige standardene vi finner innen trådløs nettverksteknologi. Vanlige trådløse nettverk har flere navn, ofte forkorter vi det til WLAN eller WiFi, men det er den samme standarden vi snakker om: IEEE 802.11.

802.11 er faktisk en rekke standarder, og av de vi skal bry oss med her er de for vanlige trådløse nett.

802.11b og 802.11g
Disse to standardene opererer på frekvensområdet 2,4 GHz og enheter for disse standardene kan brukes om hverandre. 802.11b (11 Mbit/s) var tidligere mer utbredt, men det er nå den raskere 802.11g (54 Mbit/s) som vi finner i de fleste trådløse enheter for privatmarkedet.

802.11a
Denne standarden opererer på 5 GHz og støtter hastigheter opp mot 54 Mbit/s, men er ikke kompatibel med 802.11b eller g. Det er mindre konkurranse på 5 GHz-båndet, men ulempen er kortere rekkevidde. Standarden ble utviklet samtidig som 802.11b, men på en tid da rekkevidde og pris var viktigere enn hastighet for privatmarkedet, så 802.11a slo hovedsaklig an i bedriftsmarkedet.

802.11n
Dette er den nyeste av standardene og er ennå ikke offisielt blitt godkjent, men flere produsenter har likevel inkludert denne i noen av sine produkter et par år nå (såkalt draft-n). Eventuelle oppdateringer til standarden er forventet å kunne fikses med driver- eller firmwareoppdatering.

802.11n bruker MIMO-teknologi (flere antenner og flere signaler per enhet) for å øke hastigheten og rekkeviden, og kan fungere på 2,4- og/eller 5 GHz-båndet.

Oppdatert ruter?

Raskere trådløst nett


Det er ikke noe magi bak en ruter - det er ganske enkelt en spesialisert liten datamaskin, his eneste oppgave er å styre, filtrere og logge datatrafikk. Grensesnitt og funksjonalitet styres av ruterens såkalte firmware, som i praksis er enhetens eget operativsystem.

Som med det meste av programvare er ingen firmware perfekt, så over tid vil utviklerne finne og rette feil, finpusse ytelsen og legge til ny funksjonalitet. Kort sagt - en oppdatert firmware kan være det som skal til for å fikse feil og/eller forbedre ytelsen in ditt trådløse nettverk.

Siden en ruter er enkel kan den i de fleste tilfeller ikke oppdatere seg selv, men det er ingen heksekunst å gjøre dette manuelt så lenge du følger instruksjonene til punkt og prikke. Mer informasjon om dette finner du i dokumentasjonen som fulgte med ruteren (manualen), eller på produsentens/produktets hjemmeside. Derfra kan du i de fleste tilfeller også laste ned nyeste firmware.

Merk for øvrig at en oppdatering kan slette ruterens innstillinger, så hvis din kom ferdig konfigurert (og du egentlig ikke har så mye peiling) bør du nok ikke gjøre dette helt uten hjelp.

Trangt om plassen

Som nevnt over er det 802.11g som er mest utbredt i den hjemlige sfære, og det bruker frekvensområdet på 2,4 GHz. Problemet med dette er at det faktisk er ganske så mange andre enheter som bruker dette.

Raskere trådløst nett


Vi nevner trådløs kommunikasjon med blåtann, trådløse hustelefoner og trådløs sikkerhet - for eksempel babyovervåkning og alarmsystemer. Mikrobølgeovner forstyrrer også dette frekvensområdet. Og så har vi selvføgelig andre nettverk, siden kanskje flere av dine naboer har 802.11b/g-nettverk som også når inn i dine gemakker.

Interferens og konkurrerende nettverk kan skape forskjellige typer hodebry - alt fra lavere hastighet på grunn av økt trafikk til "venteperioder" og rene brudd i forbindelsen.

Gal kanal?

Selv om du ikke nødvendigvis kan bestemme over hva som skjer i lufta er det visse ting du kan gjøre. Når det for eksempel gjelder den fysiske plasseringen av det trådløse aksesspunktet kan du prøve å holde denne unna andre type sendere eller basestasjoner.

"Auto Channel Scan" skanner kanalene og velger den med minst interferens.
"Auto Channel Scan" skanner kanalene og velger den med minst interferens.
Vis mer


Du kan også forsøke å ikke mikse standarder - 802.11 b og g-enheter kan brukes om hverandre, men en aktiv b-klient kan gjøre at ytelsen på g-klienter blir dårligere. Hvis du har en b/g-ruter, kjør den gjerne i "g only".

En annen ting er å velge hvilken kanal du skal bruke - 2,4 GHz-båndet har nemlig et visst spenn og når det gjelder 802.11b/g/n er dette båndet delt opp i en rekke litt smalere channels eller kanaler.

Her i Europa har vi som regel 13 kanaler (Nord-Amerika har 11), og i de fleste tilfeller vil vi bruke en kanal med så lite interferens som mulig. Siden kanalene til en viss grad overlapper hverandre er det beste å bruke kanalen lengst unna naboen(e)s.

Merk at noen rutere også kan skanne gjennom kanalene og automatisk velge den med minst interferens.

Når det gjelder 802.11n er det på noen rutere/kort mulig å velge 5 GHz-båndet i stedet for 2,4 (såkalt Dual Band). Det gir i teorien ikke større hastighet, og på papiret betyr det kortere rekkevidde og mindre robust signal, men ettersom det gjerne er mindre interferens og krangel om plassen på 5 GHz kan det likevel bety økt kvalitet på nettverket.

Verktøy for jobben

Med mindre du har en eller annen form for supersyn kan du selvsagt ikke se de trådløse signalene rundt deg, og det betyr at du trenger et eller annet verktøy for dette - for de fleste vil dette være en datamaskin med trådløst nettverkskort og egnet programvare.

For Windows har vi tidligere omtalt NetStumbler for XP, mens inSSIDer er mer Vista-vennlig.

Er Linux din greie foreslår vi KisMet, mens Mac-brukere vil klare seg fint med iStumbler eller AirRadar.

AirRadar hjelper deg å sjekke dine trådløse omgivelser.
AirRadar hjelper deg å sjekke dine trådløse omgivelser. Vis mer


Et slikt verktøy er forresten ikke bare godt for å sjekke ut hvilke kanaler naboene bruker, men også for å sjekke styrken på sitt eget nett og finne det beste stedet for aksesspunktet.

Gode råd for et sunt trådløst nettverk er altså å være nøye med plassering og oppdatering av nettverksutstyr, og holde lufta så ren som mulig for konkurrerende signaler. Har du problemer på 2,4 GHz-båndet er det billigere å bytte kanal enn å gå over til 5 GHz-utstyr.

Og om ingenting annet hjelper er det aller enkleste, raskeste og sikreste fremdeles et kablet nettverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer