Raspberry 3 er lansert

Raskere, og for første gang kommer den med innebygd støtte for trådløse nett og Bluetooth.

KREDITTKORT-PC: Raspberry Pi 3 er ikke større enn et kredittkort, koster 35 dollar, og kan brukes til PC, mediesenter (som Kodi på bildet) og en rekke andre ting. Foto: DINSIDE
KREDITTKORT-PC: Raspberry Pi 3 er ikke større enn et kredittkort, koster 35 dollar, og kan brukes til PC, mediesenter (som Kodi på bildet) og en rekke andre ting. Foto: DINSIDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mikrodatamaskinen Raspberry Pi har vært en gedigen suksess helt siden den første utgaven så dagens lys for over fire år siden. Bare den første versjonen solgte i mer enn 4,5 millioner eksemplarer - første året. Det er kanskje ikke så rart, datamaskinen kostet - og koster fortsatt bare 35 dollar, og den kan brukes til alt fra overvåkingssystemer til mediesentre.

LES OGSÅ: Ny PC til 600 kroner?

Stor oppgradering

Nå er den fjerde Raspberry Pi-utgaven på vei til forhandlerne, og den har fått navnet Raspberry Pi 3. Den største nyheten fra forrige generasjon er at støtte for trådløse nett (802.11n) og Bluetooth 4.0 nå er integrert i selve datamaskinen.

Den andre nyheten, som heller ikke er uvesentlig, er at den firekjernede ARM-prosessoren har fått økt klokkehastighet fra 900MHz til 1,2GHz, og fått støtte for 64-bits operativsystemer. Klokkehastigheten på grafikkprosessoren er også økt fra 250 til 400MHz.

Ifølge produsenten skal den totale ytelsesforbedringen være på inntil 50 prosent, noe som må sies å være en betydelig forbedring.

BRUKER MINNEKORT: Operativsystemet installeres til et microSD-kort, for her er plass til verken SSD eller harddisk. Foto: RASPBERRYPI.ORG
BRUKER MINNEKORT: Operativsystemet installeres til et microSD-kort, for her er plass til verken SSD eller harddisk. Foto: RASPBERRYPI.ORG Vis mer


Fortsatt har datamaskinen fire USB-porter, MicroSD-kort for operativsystem/programmer/lagring, en 100Mbit-ethernet-kontakt for kablet nettverk, minijack lydutgang - og sist, men ikke minst, samme prislapp som på forgjengeren - 35 amerikanske dollar (rundt 305 kroner).

Her ser du en oversikt over forbedringene fra utgave til utgave:

Raspberry 3 er lansert


Hva kan den brukes til?

Som nevnt innledningsvis er bruksområdene for den lille datamaskinen mange. Du kan bruke den som en vanlig PC ved å installere en Linux-distro, Raspbian er kanskje den mest populære. Det er en spesialversjon av Debian, som er optimalisert for Raspberry Pi.

Raspbian er et PC-operativsystem spesialsydd for å bli kjørt på Raspberry Pi 2 og 3. Foto: raspbian.org
Raspbian er et PC-operativsystem spesialsydd for å bli kjørt på Raspberry Pi 2 og 3. Foto: raspbian.org Vis mer


Andre populære løsninger er RetroPie, som forvandler maskinen til et retro-spillkonsoll, og Kodi, som gjør den til et fullblods mediesenter, som kan lastes ned, installeres og brukes kostnadsfritt.

Kodi er et glimrende mediesenter for film, musikk og diverse livestrømming fra internett. Foto: KODI.TV
Kodi er et glimrende mediesenter for film, musikk og diverse livestrømming fra internett. Foto: KODI.TV Vis mer


Microsoft jobber til og med med en spesialversjon av Windows 10 som kan kjøres på Raspberry Pi, kalt Windows 10 IoT Core.

Raspberry Pi kan enkelt bygges inn i eksisterende bokser og kabinetter, takket være den kompakte størrelsen. Fotavtrykket er knapt større enn et kredittkort - 85,6mm x 56,5mm.

Produktet er på vei til butikken i skrivende stund, og vi regner med at norske nettbutikker vil ha den på lager i nær fremtid. Inntil videre kan du lese mer om Raspberry Pi 3 på Raspberrypi.org

LES OGSÅ: Denne PC-en koster ikke mer enn 70 kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer