Mikrodatamaskinen
LES OGSÅ: Ny PC til 600 kroner?
Stor oppgradering
Nå er den fjerde Raspberry Pi-utgaven på vei til forhandlerne, og den har fått navnet Raspberry Pi 3. Den største nyheten fra forrige generasjon er at støtte for trådløse nett (802.11n) og Bluetooth 4.0 nå er integrert i selve datamaskinen.
Den andre nyheten, som heller ikke er uvesentlig, er at den firekjernede ARM-prosessoren har fått økt klokkehastighet fra 900MHz til 1,2GHz, og fått støtte for 64-bits operativsystemer. Klokkehastigheten på grafikkprosessoren er også økt fra 250 til 400MHz.
Ifølge produsenten skal den totale ytelsesforbedringen være på inntil 50 prosent, noe som må sies å være en betydelig forbedring.

Fortsatt har datamaskinen fire USB-porter, MicroSD-kort for operativsystem/programmer/lagring, en 100Mbit-ethernet-kontakt for kablet nettverk, minijack lydutgang - og sist, men ikke minst, samme prislapp som på forgjengeren - 35 amerikanske dollar (rundt 305 kroner).
Her ser du en oversikt over forbedringene fra utgave til utgave:

Hva kan den brukes til?
Som nevnt innledningsvis er bruksområdene for den lille datamaskinen mange. Du kan bruke den som en vanlig PC ved å installere en Linux-distro, Raspbian er kanskje den mest populære. Det er en spesialversjon av Debian, som er optimalisert for Raspberry Pi.

Andre populære løsninger er RetroPie, som forvandler maskinen til et retro-spillkonsoll, og Kodi, som gjør den til et fullblods mediesenter, som kan lastes ned, installeres og brukes kostnadsfritt.

Microsoft jobber til og med med en spesialversjon av Windows 10 som kan kjøres på Raspberry Pi, kalt Windows 10 IoT Core.
Raspberry Pi kan enkelt bygges inn i eksisterende bokser og kabinetter, takket være den kompakte størrelsen. Fotavtrykket er knapt større enn et kredittkort - 85,6mm x 56,5mm.
Produktet er på vei til butikken i skrivende stund, og vi regner med at norske nettbutikker vil ha den på lager i nær fremtid. Inntil videre kan du lese mer om Raspberry Pi 3 på Raspberrypi.org