ReactOS: Windows som åpen kildekode?

Entusiaster lager nå et Windows-kompatibelt operativsystem basert på åpen kildekode. En tidlig utgave kan lastes ned allerede nå.

Publisert
Sist oppdatert

Et av de største hindrene for at Linux skal bli utbredt på skrivebordet, er manglende støtte for nyere maskinvare. Maskinvareprodusentene prioriterer stort sett kun å lage drivere for MacOS og Windows, og dermed er det slett ikke sikkert du kan bruke din nyinnkjøpte skanner eller skriver i operativsystemet som foreløpig er det beste alternativet til Windows.

Windows-klone

Nå har derimot et knippe entusiastiske utviklere kommet godt i gang med ReactOS. Dette er et operativsystem som bruker de samme driverne, og lar deg kjøre de samme programmene som i Windows. Det ser også ut som Windows, men forskjellen er at ReactOS er basert på åpen kildekode (open source), og dermed fullstendig gratis.

Prosjektet er slett ikke nytt, og de første planene for ReactOS ble lagt allerede i 1998. Men det er først den siste tiden at prosjektet har skutt fart, og antallet programmerere øker stadig, i følge prosjektets hjemmeside.

Eksperimentelt nivå

Det er fortsatt en lang vei igjen før ReactOS kan ses på som et reelt alternativ til Windows, men det tas stadig sjumilssteg i utviklingen. Hvis du tør eksperimentere, kan du laste ned versjon 0.2.3 fra denne siden. Størrelsen? Ca 5,3 MB!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer