Redhat Linux 8.0

Mange har trodd at Linux aldri ville bli en fullgod erstatter for Windows XP. Det er nå RedHat i ferd med å motbevise.

Publisert
Sist oppdatert
Redhat Linux 8.0
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det begynner å bli en stund siden det fantes fullgode og reelle alternativer til Windows på skrivebordet. Her hjemme vil sikkert mange huske IBMs mislykkede forsøk på å få folk til å konvertere til OS/2 Warp på midten av nittitallet, blant annet ved å dele ut tusenvis av eksemplarer fra landets Narvesen-kiosker. OS/2 Warp 3.0 var et ekte 32 bits operativsystem, stabilt og relativt brukervennlig, og det kom mens folk flest ennå slet med Windows 3.11. Det ble likevel ingen suksess for IBM, og i dag er OS/2 historie.

Siden den gang har utfordrerne vært relativt få, og ingen av dem har fått Microsoft til å skjelve i buksene. Be Corporation var en av dem som prøvde seg, med "multimedia-operativsystemet" BeOS, som mange spådde en lys fremtid for et par år siden. Nå er også BeOS historie, selv om det fortsatt finnes entusiaster der ute.

Linux-redning likevel?

Tilbake sitter vi med Linux. Linux er Unix-basert, og bygger på åpen kildekode. Det finnes en rekke forskjellige Linux-distribusjoner (versjoner) fra mange ulike leverandører, og mange av dem kan du laste ned gratis fra Internett. Felles for alle er at de bygger på Linux-kjernen, de grunnleggende bestanddelene i operativsystemet, men de kan likevel avvike ganske kraftig fra hverandre. Blant annet finnes det haugevis av forskjellige "standarder" når det gjelder grafisk brukergrensesnitt, noe som kan virke forvirrende for uinnvidde. De to mest populære brukergrensesnittene har så langt være GNOME og KDE.

Virkelig brukervennlig

En av de mest populære Linux-distribusjonene er det selskapet RedHat som står bak. Nylig lanserte de versjon 8 av RedHat Linux, og mange mener at dette er den første distribusjonen som kan bli en reell utfordrer til Windows XP. Brukergrensesnittet bærer navnet Bluecurve og har mange likhetstrekk med Windows. Bakgrunner, startmeny og programvinduer - alt er så likt Windows at de fleste vil ha null problemer med å ta i bruk RedHat 8.0 med det samme.

Se skjermbildene fra RedHat Linux 8.0
Her finner du lenker til steder du kan laste ned RedHat Linux 8.0

Installasjonen av RedHat 8.0 er enkel, men krever at du har ledig plass på harddisken til nødvendige Linux-partisjoner. Hvis du har Windows fra før, vil RedHat opprette en oppstartsmeny som lar deg velge operativsystem når du slår på PCen.

Det finnes også en langt enklere måte å installere RedHat Linux på, les mer om dette i denne artikkelen.

Gratis Office-pakke og Outlook-klone

Når du installerer RedHat Linux 8.0 kan du velge mellom Desktop, Workstation eller Server-installasjon. Velger du Desktop (anbefales), får du samtidig alle programmene som du trenger for å komme i gang, som tekstbehandler, regneark, presentasjonsverktøy, epost, kalender, nettleser, mange spill og mye, mye mer.

Dette får du - helt gratis!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer