– Rekordøkning for PC-markedet

Har ikke opplevd samme vekst siden 2010.

VOKSER: PC-markedet opplever en kraftig vekst under coronasituasjonen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
VOKSER: PC-markedet opplever en kraftig vekst under coronasituasjonen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

De som for et tiår siden spådde PC-æraens fall, må nok oppdatere spådommene sine. Selv med sterk konkurranse fra nettbrett, lever PC-en i beste velgående og opplever høy etterspørsel under coronasituasjonen.

Analyseselskapet Canalys melder denne uka at det ble levert 79,2 millioner PC til forhandlere i årets tredje kvartal. Det tilsvarer en økning på 12,7 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i fjor, og er den største, årlige økningen siden 2010, ifølge Canalys’ tall.

Rekordøkning

Sett ut ifra prosentvis økning, var Acer og Apple vinnerne med en årlig økning på henholdsvis 15 og 13,2 prosent sammenliknet med fjorårets tredje kvartal, og begge er innenfor topp fem over verdens største PC-produsenter.

Øverst på lista finner vi Lenovo som sendte ut 19,2 millioner PC i løpet av de tre månedene. Det er en økning på 11,4 prosent og gir selskapet en markedsandel på 24,3 prosent.

HP følger etter med 18,6 millioner PC-er og en økning på rett i underkant av 12 prosent. Selskapet hadde 23,6 prosent markedsandel i det foregående kvartalet.

Dell, derimot, var den eneste blant topp fem som ikke kunne vise til en årlig vekst. Her falt leveransene med 0,5 prosent sammenliknet med fjoråret. Selskapet leverte 11,9 millioner PC-er.

– Kunne vært enda høyere

Analyseselskapet IDC er minst like optimistiske prognoser og estimerer med 81,3 millioner PC-leveranser, som er en økning på 14,6 prosent, ifølge IDCs tall.

– Etterspørselen fra forbruker og institusjoner var i enkelte tilfeller rekordhøyt. Dersom markedet ikke ble rammet av mangel på komponenter, kunne leveransene av bærbare PC-er vært enda høyere i løpet av det tredje kvartalet, kommenterer IDC i forbindelse med fremlegging av kvartalet.

Tross solid vekst fra 2019, er PC-markedet mindre enn det var tilbake i 2010 da analyseselskapet Gartner rapporterte at det ble levert 88,3 millioner PC-er i tilsvarende kvartal.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer