Falske arrangementer på Facebook

– Ren svindel

Frister med gratis virtuelle turer av yndede turistmål. Et av arrangementene har over en million interesserte.

MISNØYE: Kommentarfeltet på dette Facebook-arrangementet bør få varsellampene til å blinke. Lenger ned i saken kan du se hvorfor. Skjermbilde: Dinside.no
MISNØYE: Kommentarfeltet på dette Facebook-arrangementet bør få varsellampene til å blinke. Lenger ned i saken kan du se hvorfor. Skjermbilde: Dinside.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettsvindlere har funnet mange måter å utnytte coronapandemien på. Falske smittesporingssamtaler, smittespredningskart som kan gi virus, kopiprodukter, phishing-forsøk. Listen er lang, og vokser.

Nylig mottok vi vår første coronarelaterte «Nigeria-svindel» fra en advokat hvis klient som hadde dødd av Covid-19 hadde etterlatt oss en stor sum penger i et fond.

Falske Facebook-arrangementer

Når man likevel sitter hjemme, er det fristende å melde seg på ulike digitale arrangementer på Facebook. Men her må du være obs, for det er mange falske arrangementer ute og går om dagen. Særlig falske konserter har blitt et problem.

Frister reiselystne

Den siste tiden har vi observert mange på Facebook melde seg på et annet type arrangement, såkalte «virtual tours», virtuelle turer, av ulike reisemål verden rundt.

Kanskje særlig fristende å få med seg når man har sittet på hjemmekontor i et år, men pass på så du ikke blir lurt.

Det er særlig en arrangør kalt «Virtual Tour - Live» som peker seg ut. De har opprettet mange virtuelle turer og mange har meldt seg på. Den mest populære har over 1 million interessserte.

– Ren svindel

Det kan i utgangspunktet se legitimt ut ved at du får være med på en guidet tur live på Facebook. Det står også at det er gratis å delta.

Ved nærmere undersøkelser av arrangøren kommer vi imidlertid inn på en nettside hvor du med et par trykk blir videresendt til en nettside som kan loppe deg for penger.

– Ren svindel
– Ren svindel

For å delta på den guidede turen, må du tilsynelatende registrere deg hos en tjeneste kalt Genialfun, og gi fra deg både personopplysninger og betalingsinformasjon.

Brukere som har registrert seg her, har opplevd å få penger trukket på kredittkortet selv etter at de har sagt opp abonnementet sitt, med andre ord er dette bare svindel. Det mener også NorSIS.

- Dette er helt klart svindel. Arrangementet du melder deg på og abonnementet du ender opp med har ikke noe med hverandre å gjøre, sier seniorrådgiver i NorSIS, Vidar Sandland, til Dinside.

IKKE ALT ER SVINDEL: Ikke alle virtuelle turer på Facebook trenger å være svindel. Men gjør grundig research før du melder deg opp på noe. Skjermbilde: Dinside.no
IKKE ALT ER SVINDEL: Ikke alle virtuelle turer på Facebook trenger å være svindel. Men gjør grundig research før du melder deg opp på noe. Skjermbilde: Dinside.no Vis mer

Vær kritisk til hva du liker

Søker vi på «virtual tour» på Facebook, får vi opp mange resultater. Det er ikke sikkert alle arrangementene er falske, men du bør i det minste gjøre research på hvem som står bak og hvordan opplegget fungerer.

Vidar Sandland sier det er ekstra problematisk at så mange trykker liker på disse arrangementene.

- Det er uheldig at folk trykker liker på dem, for det øker troverdigheten for dine venner. Selv kjenner jeg flere sikkerhetseksperter som har gjort det. Jeg måtte ta en ringerunde og høre om de visste hva de hadde meldt seg på, forteller han.

Heldigvis hadde ingen av dem gått videre til registreringssiden, og Sandland tror heldigvis det gjelder de fleste.

Dette bør du gjøre

Kommer du over en konsert eller et arrangement på Facebook, råder NorSIS-rådgiveren deg å gå til den offisielle nettsiden til artisten eller arrangementet og sjekke ut om informasjonen stemmer.

- Ikke basér deg på en annonse på Facebook. Ikke bare følg en link fra et arrangement på Facebook, i hvert fall når du må oppgi kortopplysninger, det er alltid veldig dumt, avslutter han.

Kommer du inn på en litt tvilsom nettside, kan et kjapt google-søk ofte gi deg svarene du trenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer