Reparere/manipulere bilder

I denne artikkelen skal vi se nærmere på en av mulighetene for å reparere bilder: Kloneverktøyet. Dette verktøyet kan også brukes til å gjøre de mest underlige manipulasjoner av bilder.

I dette tilfellet er oppgaven å fjerne flekker. Krysset viser hva som plukkes opp. Sirkelen viser penselen i aktivitet. Paletten er ulike pensler du kan velge. Foto: Norland
I dette tilfellet er oppgaven å fjerne flekker. Krysset viser hva som plukkes opp. Sirkelen viser penselen i aktivitet. Paletten er ulike pensler du kan velge. Foto: Norland Vis mer
Publisert

I figuren har vi skannet et bilde som ble tatt av en fotograf ved århundreskiftet. Gjennom årene har bildet fått en del stygge flekker. For å reparere dette, er kloneverktøyet et glimrende utgangspunkt.

Prinsippet er at du plukker opp fargene fra et annet område som ligner, og "maler" over det du vil fjerne. I figuren plukkes fargene opp der du ser et kryss, og maler over flekkene. Krysset kan dras hvor som helst i bildet. Plasserer du f.eks. krysset over nesen til kvinnen, vil du kunne "male" frem en nese en annen plass.

Avhengig av hvor store områder som skal males, kan du velge en egnet størrelse på "penselen" i paletten under. De fleste av penslene har uklare kanter. Det indikerer at du får en glidende overgang når du bruker penselen. Det gjør at korrigeren virker ekte fordi penselstrøkene blir usynlige.

I PhotoDeluxe finner du kloneverktøyet ved å klikke skillearket More Touch Up og klikke knappen Retouch Face. Da vil PhotoDeluxe veilede deg gjennom de enkelte stegene.

Bruker du et annet bildeprogram vil du også helt sikkert finne et lignende verktøy. Prinsippene er nøyaktig de samme for alle programmer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer