Resultatene

Vi har gitt utmerkelser til beste totalopplevelse og beste kvalitet. Her finner du alle detaljene.

Publisert
Sist oppdatert

Som nevnt innledningsvis er forskjellene på fotobøkene store, både utseende- og prismessig. Vi har testet de mest eksklusive som hver butikk har å tilby, og har satt delkarakter på hvert produkt, slik at du kan se hvilket som passer best for deg. Du finner tabellen med delkarakterer og utregning nederst på denne siden. I tillegg har vi selvsagt gitt terningkast og kåret vinnere.

Testen ble gjennomført i perioden august-september 2007, og vi gjør oppmerksom på at flere av aktørene kommer med hyppige oppdateringer til programløsningene, som både retter feil og introduserer ny funksjonalitet. Det kan derfor være enkelte avvik i vår beskrivelse av funksjonaliteten i forhold til den som er aktuell når du leser dette.

Resultatene


Elite Foto

www.elitefoto.no
Fotoboken fra Elite Foto koster 399 kroner, og består av 30 sider. Du kan legge til flere, og hver side koster da 12,50 kroner ekstra.

Programmet som lastes ned og installeres heter Mitt Bildearkiv, men for å lage fotobok må du i tillegg laste ned et ganske stort tillegg (Book Creator) i etterkant. Dette gjorde det litt tungt å komme i gang, og vi håper Elite Foto kommer til å gjøre noe med dette i fremtidige versjoner. Men når tillegget var installert gikk det meste som smurt.

Resultatene


Du kan velge mellom mange ulike bakgrunner, sette rammer på sidene, tekste bilder, rotere, dekorere og til og med sette inn snakkebobler på bildene. Du ser hele tiden hva som er venstre og høyre side, og kan enten velge mellom forhåndsdefinerte maler for bildeplassering, eller plassere fritt slik du selv ønsker. Når du har jobbet en stund blir du minnet på at det er på tide å lagre.

Programmet virker gjennomtestet, og selv om det ikke er mange redigeringsmuligheter, er Book Creatoren av de mest komplette i denne testen.

Overføringen gikk knirkerfritt, vi betalte med kreditkort og etter imponerende to dager(!) lå fotoboken i posten.

Resultatene


Kvaliteten var slett ikke verst, selv om papiret var litt tynnere og kontrasten i bildene litt bak de aller beste gir vi Elite Foto absolutt godkjent karakter.

Resultatene


Fotolabo

www.fotolabo.no
Fotolabo tilbyr en rekke forskjellige fotobøker, de enkleste er spiralbøker og koster fra 79 kroner. Det beste produktet kalles Fotobok Deluxe, og koster fra 299 kroner. Du kan velge å legge til 12 eller 24 sider, hvilket gjør boken henholdsvis 50 og 100 kroner dyrere.

For å komme i gang må du først laste ned og installere Photobook Designer, et program der du bestemmer hvordan boken din skal se ut.

Resultatene


Programmet har ganske mange rammer som ikke er mulige å bryte, for eksempel må du holde deg til fastsatte layout-maler, det er ikke mulig å endre bildestørrelse, bakgrunnsfarge, flytte på tekst osv. Du har derimot muligheten til å redigere bildene dine, fjerne røde øyne, rotere og endre farge til gråtone/sephia. Du har også 12 forskjellige omslag å velge mellom for å gi boken et personlig preg.

I det hele tatt et meget ryddig og brukervennlig program, men vi skulle gjerne hatt langt større fleksibilitet i utformingen. Vi likte også at det ble foretatt en kvalitetssjekk av boken før den ble sendt til bestilling.

Fotolabo oppgir 1-2 uker leveringstid, i vårt tilfelle tok det 16 dager. Det er lang tid, med tanke på at de raskeste var oss i hende i løpet av to dager.

Resultatene


Kvaliteten på boken er akseptabel, men ligger et stykke bak de beste. Vi savner litt mer dynamikk, og papiret er tynnere og mangler litt av glansen som preger de beste i denne testen.

Resultatene


Fotoknudsen

www.fotoknudsen.no
Her kan du velge mellom fire forskjellige fotobøker, Mini Fotobok med 15 ark er den enkleste og billigste (20 x 15 cm), og koster fra 249 kroner. For to ekstra sider er prisen 10 kroner. Luksus-boken, som vi har testet, koster 499 kroner og måler hele 30 x 30 cm. For to ekstra sider er prisen 15 kroner. Maks 60 sider.

FotoKnudsen Fotobok er et program som du laster ned og installerer på PCen. Den hjelper deg med å konstruere boken, og det er lite å si på brukervennligheten i programmet.

Resultatene


Mulighetene er også mange, både med hensyn til beskjæring, plassering og redigering. Du kan velge mellom flere forskjellige standardbakgrunner, som kan endres i etterkant. Det gir liv til sidene.

Du får en advarsel dersom kvaliteten på bildene ikke er optimal. Men programmet trenger noen forbedringer før vi blir helt fornøyde. Vi savner blant annet en angreknapp, merking av hvilke bilder som er brukt, og bedre tydeliggjøring av hva som er venstre og høyre side i layouten. At du må opprette et nytt prosjekt hver gang du har lastet ned en ny bakgrunn vitner om at programmet trenger minst en revisjon før det er tipp topp.

Overføringen var enkel, du kan velge mellom å hente produktet i butikk eller få tilsendt i post. Oppgitt leveringstid er 2-3 uker, og vi har fått opplyst fra FotoKnudsen at bøkene trykkes i Nederland. Det er lang tid å vente, sett i forhold til de fleste konkurrentene.

Og det gikk nesten tre uker før vi hadde boken, og den rakk så vidt å bli med i vurderingen før testen gikk "i trykken".

ResultateneGledelig nok var kvaliteten svært høy, og sammen med Eurofoto har vi vurdert boken fra FotoKnudsen som aller best kvalitetsmessig. Dyrest viste seg med andre ord å være best, i hvert fall i denne sammenhengen.

Resultatene


Elkjøp/Japan Photo

photo.elkjop.no/www.japanphoto.no
Japan Photo og Elkjøp bruker ikke bare samme programvare for å lage fotoboken, de bruker i tillegg det samme laboratoriet i Tyskland til trykkingen. Prisene på produktene er dessuten de samme, og disse to aktørene blir dermed vurdert under ett i denne testen.

Hos E/JP kan du velge mellom en rekke forskjellige bøker, hvorav en bok med hard innbinding og 26 sider er den mest eksklusive løsningen. Denne koster 299 kroner, men du kan legge til flere for 45 kroner pr åtte sider.

Programmet CEWE Fotobok er meget brukervennlig. Miniatyrlinjen viser deg hele tiden hvor du er, og hva som er høyre og venstre side i boka. Bilder du allerede har brukt blir markert, og det er i hovedsak enkelt å jobbe med bildene, lage utsnitt og gjøre enkle korrigeringer.

Resultatene


Det eneste vi savner er å kunne lage annet enn firkantede utsnitt, og enkelte ville kanskje også ønsket dekorasjoner å sette på bildene.

Du kan velge mellom å få tilsendt bildene pr post, eller hente i en av E/JP-butikkene. Overføringen bød ikke på noen problemer, og vi fikk tilsendt en kvittering på at bestillingen var mottatt. Leveringstiden var imponerende nok, i vår test gikk det ikke mer enn tre dager til vi hadde testboken i postkassen. Det er ikke verst, tatt i betraktning at trykkingen foregår i Tyskland.

Resultatene


Kvaliteten på bøkene er god. Papiret er tjukt og glansfullt, og farge- og kontrast er helt på høyden med de beste. Vi trekker litt for at det enkelte steder er mulig å skimte hårfine vertikale striper i bildene hvis man ser svært nøye etter.

Det er imidlertid ikke nok til å frata Elkjøp/Japan Photo "Best i test"-stemplet for den mest komplette fotobok-løsningen.

Resultatene


Extrafilm

www.extrafilm.no
Fotoalbum-løsningen hos Extrafilm skiller seg fra de andre fotobøkene på flere måter. For det første er det ikke snakk om en innbundet bok, men glanset fotopapir satt i et spiralhefte. Det betyr for eksempel at det kun er bilder på én side av arket, men også at kvaliteten bør bli bedre enn på ”vanlig” papir.

Du laster først ned og installerer programvaren ExtraFilm at Home, som gir deg tilgang til en rekke forskjellige Extrafilm-produkter, deriblant fotoalbum. Du kan velge mellom flere forskjellige typer, de mest eksklusive har Extrafilm kalt ”stoffalbum” og ”Vindusalbum”, og koster 199 kroner for 30 sider. Du har ikke muligheten til å legge til flere sider, noe som førte til at vi ikke fikk brukt alle testbildene våre.

Resultatene


Programmet gir deg muligheter til å velge mellom forskjellige layouts, maks fire bilder pr side, eller tre dersom du ønsker tekst. Du kan enkelt zoome i bildene og lage utsnitt, noe som er en av de store fordelene med høyoppløselige bildefiler. Du kan dessuten sette inn små dekorasjoner her og der, noe som kan friske opp. Men du kan ikke endre på plassering på bilder manuelt, du kan ikke endre skriftstørrelse og farge, ikke endre bakgrunnsfarge, og det er generelt alle begrensningene vi vil huske best fra dette programmet. Selv om brukervennligheten er grei nok skulle vi ønsket oss flere muligheter.

Overføringen var enkel nok, enn noe tregere enn hos de fleste andre. Bekreftelsen fortalte oss at vi ville ha albumet hos oss i løpet av noen dager, og at giro ville ligge ved. Og det gikk ikke mange dagene før den var på plass.

Resultatene


Som nevnt over var "boken" i praksis bilder på ekte fotopapir, ensidig og satt i et spiralhefte. Fotokvaliteten er med andre ord helt i toppen, men produktet kan ikke sammenlignes direkte med de ekte fotobøkene. Men er det ekte fotoutskrifter du ønsker, får du det hvis du velger Extrafilm.

Resultatene


Eurofoto

www.eurofoto.no
Eurofoto har valgt en ganske annerledes design-prosess enn konkurrentene. I stedet for å laste ned et program, må du først laste bildene dine til Eurofotos server, deretter plassere bildene i et online-album, og til slutt kjører du hele komposisjonen gjennom nettleseren. Du behøver altså med andre ord ikke å installere et program til oppgaven, og dermed kan du bruke både Linux og Mac mot Eurofoto sin løsning.

Resultatene


Vi synes likevel at veien fram til vi kunne starte å designe var kronglete. Vi måtte blant annet kontakte Eurofoto for å få vite at bildene måtte først sorteres i album før de kunne overføres til fotobok-designet.

Du kan velge mellom tre forskjellige fotobøker, og prisene starter på 399 kroner. Den beste heter Fotobok Deluxe, og koster fra 499 kroner for 31 sider i stort format (30x30cm). Du kan legge til flere sider hvis du vil, da koster to ekstra sider 15 kr.

Opprettelsen skjer etter veiviser-prinsippet, og prosessen er meget brukervennlig. Det er imidlertid temmelig mange begrensninger knyttet til formater og layouter, noe som hindrer kreative sjeler å utfolde seg, 10 layouter og fire ensfargede bakgrunner.

Vi reagerer også på at bildeformatene (b x h) i layoutene ikke alltid er like kurante. Litt flere valg hadde absolutt vært på sin plass, men nå skal det legges til at løsningen fra Eurofoto fortsatt er stemplet med ”beta”.

Du kan zoome inn på bildene og rotere dem, men der stopper samtidig redigeringsmulighetene. Vi savner også muligheten til å hente bilder direkte fra PCen, uten å måtte laste opp og sortere i album først.

Resultatene


Men har du først designet fotoboken hos Eurofoto, kan du være trygg på at sluttproduktet blir bra. Boken lå i postkassen etter fem dager, og sammen med FotoKnudsen var det boken fra Eurofoto som bød på den beste kvaliteteten, fra innerst til ytterst. Bildene er trykt på tjukt, glanset papir. Kontrast, farger og skarphet er så godt som man kan forvente i en dyr billedbok.

Slik regnet vi ut resultatene

Resultatene


Sluttkommentar

De to bøkene med best kvalitet får du hos Eurofoto og FotoKnudsen. Deretter følger Elkjøp/Japan Photo, Elite Foto og Fotolabo. Extrafilm er de eneste som tilbyr ekte fotokvalitet på bildene, men løsningen deres blir vanskelig å vurdere direkte opp mot de andre på grunn av det ikke er snakk om en innbundet fotobok, men en samling fotoark i spiralhefte.

Den beste totale opplevelsen fikk vi hos Elkjøp/Japan Photo, som får utmerkelsen "Best i test". I tillegg deler vi ut to ekstrapriser; "Best kvalitet" går til de dyreste bøkene fra Eurofoto og FotoKnudsen.

Les også:
Fremkalling av digitale bilder
Fotobutikkene sliter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer