Winamp gjør comeback:

Retrospiller kommer tilbake

Men hva er det egentlig klassikeren Winamp skal lansere?

KLASSIKER: Mange får gode minner når de ser dette bildet. Nå er Winamp på retur igjen. Foto: Winamp. Classic. / Keng Susumpow / CC-BY-2.0
KLASSIKER: Mange får gode minner når de ser dette bildet. Nå er Winamp på retur igjen. Foto: Winamp. Classic. / Keng Susumpow / CC-BY-2.0 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du passert 30 år (eller må du kanskje opp i 40?) husker du nok godt Winamp, som var den desidert mest populære musikkspilleren før både iTunes og strømmetjenestene gjorde sitt inntog.

MP3-kongen

Den gangen var det mer vanlig enn i dag å kjøpe musikken til odel og eie selv, og mange valgte da å «rippe» CD-platene og lagre dem som MP3-filer på PC-en. Eller kjøpe dem fra en nettbutikk - i 2007 hadde DinSide faktisk en test av nettmusikkbutikker, for dem var det mange av. MP3-filene var selvsagt yndet blant dem som piratkopierte også.

For å spille av filene, var det kjekt med et program som holdt orden på album, spillelister og den slags, og der kom Windows' medfølgende mediespiller til kort. Winamp var den mest populære løsningen - et program som kjørte som i et lite vindu på maskinen, og som du kunne tilpasse med en jungel av «skins» og andre utvidelser, som Milkdrop, som visualiserte lyden som ble spilt.

(Ja, savner du sistnevnte, finnes et åpent kildekodeprosjekt som du kan bruke på de fleste plattformer og med de fleste tjenester den dag i dag.)

Vi skriver i preteritum her, men faktisk har Winamp fortsatt 80 millioner aktive brukere den dag i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer