Winamp gjør comeback:

Retrospiller kommer tilbake

Men hva er det egentlig klassikeren Winamp skal lansere?

KLASSIKER: Mange får gode minner når de ser dette bildet. Nå er Winamp på retur igjen. Foto: Winamp. Classic. / Keng Susumpow / CC-BY-2.0
KLASSIKER: Mange får gode minner når de ser dette bildet. Nå er Winamp på retur igjen. Foto: Winamp. Classic. / Keng Susumpow / CC-BY-2.0 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du passert 30 år (eller må du kanskje opp i 40?) husker du nok godt Winamp, som var den desidert mest populære musikkspilleren før både iTunes og strømmetjenestene gjorde sitt inntog.

MP3-kongen

Den gangen var det mer vanlig enn i dag å kjøpe musikken til odel og eie selv, og mange valgte da å «rippe» CD-platene og lagre dem som MP3-filer på PC-en. Eller kjøpe dem fra en nettbutikk - i 2007 hadde DinSide faktisk en test av nettmusikkbutikker, for dem var det mange av. MP3-filene var selvsagt yndet blant dem som piratkopierte også.

Ett av Winamps nesten endeløse mengder av skins. Du finner et hav på Winamp Skin Museum.
Ett av Winamps nesten endeløse mengder av skins. Du finner et hav på Winamp Skin Museum. Vis mer

For å spille av filene, var det kjekt med et program som holdt orden på album, spillelister og den slags, og der kom Windows' medfølgende mediespiller til kort. Winamp var den mest populære løsningen - et program som kjørte som i et lite vindu på maskinen, og som du kunne tilpasse med en jungel av «skins» og andre utvidelser, som Milkdrop, som visualiserte lyden som ble spilt.

(Ja, savner du sistnevnte, finnes et åpent kildekodeprosjekt som du kan bruke på de fleste plattformer og med de fleste tjenester den dag i dag.)

Vi skriver i preteritum her, men faktisk har Winamp fortsatt 80 millioner aktive brukere den dag i dag.

Kommer tilbake

Nå knytter det seg spenning til Winamps annonserte comeback, for akkurat hva vi har i vente er det ingen utenforstående som vet.

- Nå skjer det noe stort. Vi bygger Winamp for den neste generasjonen. Ikke bare oppdatert, men totalt remastret. Nye Winamp kobler deg til musikken din hvor enn du er og bringer deg nærmeste artistene du elsker. Det er hjemmet til dine favoritt-musikk-podkaster og radiostasjoner, heter det seg på selskapets nettside.

Winamp frir også til artister og skapere og lover dem mer rettferdig betaling for det de lager og bedre muligheter for å knytte til seg fansen.

Selskapet har dessuten utlyst nesten 30 stillinger i flere kategorier, som utviklere, selgere og administrative funksjoner.

Hvorvidt Wimamp vil gjenoppstå som en Spotify-konkurrent, som en tjeneste som kan koble seg på andre strømmetjenester eller som noe helt annet gjenstår med andre ord å se, men det virker i hvert fall som at comebacket vil innebære mer enn bare å være en MP3-spiller.

Det skal sies at disse planene har vært på blokka en stund, og at selskapet allerede høsten 2018 hadde planer om å slippe Winamp 6 året etter, som ingen foreløpig har sett noe til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer