Windows 11

Returnerer endelig i høst

Den største storoppdateringa er like rundt hjørnet.

WINDOWS 11: Den første storoppdateringa til Windows 11 slippes i høst. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
WINDOWS 11: Den første storoppdateringa til Windows 11 slippes i høst. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Snart er det ett år siden Microsoft lanserte Windows 11 - oppfølgeren til Windows 10 som skulle være «den siste versjonen av Windows» - og det er like før den første storoppdateringa rulles ut.

Oppdateringen er trolig døpt «Windows 11 2022 Update», som tyder på at Microsoft er ferdig med å gi Windows-oppdateringene navn som «Creators Update» og liknende, og heller bruker mer beskrivende navn.

Under kan du lese om noen av nyhetene som kommer i den første storoppdateringa til Windows 11.

Dette er nytt

Det som kanskje er den største nyheten, er en funksjon Windows har «hatt i alle år», men som plutselig var borte i Windows 11. Nemlig noe så enkelt som støtte for dra og slipp på oppgavelinja.

Tidligere har du kunnet føre en fil over et program på oppgavelinja, for eksempel en bildefil som du ønsket å åpne i Photoshop, men av en eller annen grunn har ikke det vært mulig i Windows 11.

Microsoft har registrert misnøyen blant brukerne og sørger for at det kommer på plass i høst - ikke ett sekund for tidlig, vil nok mange si.

Også startmenyen, som er totalforvandlet i Windows 11 og er midtstilt som standard, får noen forbedringer. Blant annet støtte for appmapper, for bedre sortering, og muligheten til å justere området for festede apper.

Windows Filutforsker

Én ting vi håper kommer, men som Microsoft ikke har bekreftet, er støtte for faner i Windows Filutforsker. Det har brukerne «mast om i alle år», og fanene er på plass i testversjoner i Windows 11, men det er ikke kjent om den slippes til alle brukerne i høst.

Samtidig vet vi at Filutforsker i høst vil få tettere integrasjon med skytjenesten OneDrive med blant annet enklere deling direkte med skyen og at du kan enkelt se hvor mye lagringsplass du har.

Slik blir det med faner i Windows 11. Foto: Skjermdump
Slik blir det med faner i Windows 11. Foto: Skjermdump Vis mer

Bedre berøringsgester

Microsofts storsatsing på berøringsskjermer i Windows 8 falt litt i fisk, og hverken Windows 10 eller 11 har vært like gode på enheter som nettbrett og 2-i-1-PC-er som forgjengeren.

Dog blir det stadig forbedringer, og i høst vil Windows 11 få bedre støtte for flerfingergester. Blant annet kan du:

  • sveipe opp fra bunnen av skjermen for å åpne startmenyen
  • sveipe opp fra høyre hjørne for å åpne hurtigvalg
  • sveipe med tre fingre nedover fra midten av skjermen vil minimere apper
  • sveipe med tre fingre venstre eller høyere for å veksle mellom åpne apper.

På ingen måte de største berøringsnyhetene, men det virker å være et steg i riktig retning.

En annen, spennende nyhet er «Suggested Actions», eller foreslåtte handlinger på norsk, som er små menyer som dukker opp når du kopierer ting tekst som en dato eller telefonnummer. De foreslåtte handlingene skal gjøre det enkelt å legge til nummeret til kontaktlista di eller å opprette en kalenderhendelse, avhengig av hva du kopierer.

Like rundt hjørnet

Som du ser, er ikke Windows 11 2022 Update proppet med store nyheter, men fokuset er tilsynelatende å slippe noen få, men viktige oppdateringer, samt å optimalisere operativsystemet.

Så er det store spørsmålet om når Windows 11 2022 Update blir tilgjengelig, og det er to datoer som peker seg ut: 20. september og 5. oktober.

Microsoft-kjennerne i Windows Central skriver at de har hørt at oppdateringen rulles ut fra 20. september, men det verserer også rykter om 5. oktober, som er ettårsdagen for lanseringen av Windows 11.

Uansett, oppdateringa blir gratis tilgjengelig for alle med Windows 11, eller som har en Windows-PC som er kompatibel med elleveren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer