Revolution - til kamp mot Dolby Digital?

NYHET: M-Audio er nå klare med to revolusjonerende lydkort, som støtter 7.1 surround i 192 kHz/24-bit format. Begge støtter Windows Media Audio 9 pro - som nå tar opp konkurransen med Dolby for flerkanals lyd.

Revolution - til kamp mot Dolby Digital?
Publisert
Sist oppdatert

Flerkanals lyd – surround - som omgir lytteren med en dramatisk lydverden, er allerede godt etablert i de tusen hjem, i hjemmekinoanlegg av varierende omfang og prisklasse.

Også i PCverdenen er surround-lyd på fremmarsj, både til spill og til film.

Vi har allerede sett løsninger fra flere produsenter, som støtter 5.1, og til og med et par varianter for 7.1. Nå kommer det nye løsninger som ikke bare støtter 7.1, men også i kvaliteter helt opp til 192 kHz/24-bit format.

Mange bruker også PC-baserte løsninger til mediaavspilling, både for lyd og bilde. Dette kan i mange tilfeller være både mer fleksibelt når det gjelder finesser, og dessuten gi mer valuta for pengene.

Revolution - til kamp mot Dolby Digital?


PCI-kort for stasjonære PCer

Revolution 7.1kaller M-Audio sin PCI-baserte løsning for stasjonære PCer. Kortet støtter avspilling av lyd med opptil 192 kHz/24-bit på alle utgangene, og opptak i 96 kHz/24-bit både på linje og mikrofoninngangene.

Det er utganger både på SPDIF (koaks) og på fire stereo minijacker, så fleksibiliteten er stor. Du kan koble kortet til en receiver mned intern dekoder, eller til anlegg med separate analoge innganger for de forskjellige kanalene i systemet.

Kortet støtter DTS og Dolby Digital 5.1/EX (6.1 DVD) decoding, i tillegg til simulert surround fra stereo med SRS CircleSurround II, og ordinær stereo samt 4.1, 5.1 og 6.1

Alle de viktigste lydformater for spill er støttet, Sensaura, EAX, DirectSound og A3D.

Kortet støtter også Windows Media Audio 9 Professional, som Microsoft kjører hardt på for å etablere som en standard for flerkanals lyd over nett.

Dolby har jo nærmest monopol på flerkanals koding av lyd og tjener store penger på lisensrettigheter. Detter er jo en utfordring for Microsoft, og distribusjon av media over nett er på sikt den eneste fornuftige løsningen.

Den eksterne løsningen

Sonica Theater er flerkanalsvarianten av Sonica, som vi har skrevet om tidligere.
Løsningen er basert på USB 1.x, og dermed begrenses båndbredden sammenlignet med PCI-løsningen.

Revolution - til kamp mot Dolby Digital?
Revolution - til kamp mot Dolby Digital?


Likevel støtter boksen opptil 24-bit/96 kHz, og håndterer de samme formatene som Revolution.

Pris og levering

Begge enhetene kommer i salg i januar 2003 på det amerikanske markedet, til Europa kommer de kort etter.

Prisene i USA antas å ligge på under 100 USD, enten du velger intern eller ekstern løsning.

Det følger med programvare som Tony Hawk Pro Skater 3, MixMan Studio, Vjay Lite og Dolby Digital EX versjonen av WinDVD 4.

Norsk distributør er Norsk Musikk Distribusjon

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer