Rimelig 22 Mbit WLAN

Nå er den raske standarden 802.11g på full fart inn på markedet, men for mange er det kanskje like greit med en rimeligere løsning? Vi har testet en 22 Mbit løsning fra Mustek

Rimelig 22 Mbit WLAN
Publisert
Sist oppdatert

Vi har brukt trådløst nettverk i et par år, selvsagt med den "gamle" standarden 802.11b. I denne perioden har det dukket opp flere nye standarder, som først og fremst tilbyr høyere hastighet, men også høyere sikkerhet i profesjonelle miljøer.

Men hva er egentlig behovet for private og mindre virksomheter? Er det nødvendig å kjøpe det siste og beste, eller er det mer fornuftig å spare penger?

Vi har sett på hva som tilbys, og lett etter et kompromiss mellom det nyeste og mest moderne, vurdert opp mot en rimelig og kompatibel løsning.

22 Mbit?

Hastigheten som oppgis på trådløse nett har ingen ting med virkeligheten å gjøre. Det er mye av kapasiteten som går med til administrasjon og gjentatte sendinger hvis datapakkene ikke kommer helskinnet frem.

Rimelig 22 Mbit WLAN

Derfor varierer typisk kapasitet fra rundt 600KB/sekund for 802.11b til rundt 1 600 KB/sekund for 802.11g.


Mange leverandører har presset opp ytelsen for 802.11b og lansert 802.11b+ med en oppgitt ytelse på 22 Mbit. Realiteten er imidlertid en økning fra 600 til 800 KB/sekund, langt fra noen dobling med andre ord.

Men dette er en rimelig og høyst kurant løsning, som passer perfekt til all "vanlig bruk". Ser man bort fra levende video i høy kvalitet og overføring av mange og store filer, er 800 KB/sekund en glimrende hastighet som langt overskrider tilsvarer ADSL eller annen bredbåndstilknytning. Og det er jo dette svært mange lever med i dag, både for surfing, mail og VPN mot jobb.

På testbenken

En av de rimeligste løsningene vi fant var fra Mustek, med et aksesspunkt til under tusenlappen og et PC-kort til bærbare for litt over 500 kroner.

Installasjonen foregår med et lite konfigureringsprogram, som for alle andre aksesspunkt. I utgangspunktet skal det også være unødvendig å stille inn noe som helst for å få kontakt, når man pakker opp utstyret rett fra esken.

Her hadde vi blandete erfaringer. Vårt første forsøk var på et UPC-anlegg, hvor det ikke var mulig å få forbindelse til aksesspunktet og heller ingen forbindelse via kablet HUB til den bærbare vi brakte med for anledningen. Denne fikk derimot IP fra UPC uten problemer.

På vårt interne nettverk på kontoret var det derimot umiddelbar kontakt.

Det samme gjentok seg på vårt nettverk hjemme. Det var ikke mulig å få kontakt gjennom switchen innebygget i vår ruter, men når vi koblet aksesspunktet direkte til vår egen bærbare var det full kontakt.

Etter konfigurering og ny tilkobling av aksesspunktet til vår ruter var det bare fryd og gammen, og vi var på nett med den bærbare.

Resultater

Rimelig 22 Mbit WLANVi hadde god og stabil dekning i hele huset, fra hems til kjeller.

Rimelig 22 Mbit WLAN


Men målingene viser en målbart lavere ytelse enn en tilsvarende løsning fra D-Link som vi har testet tidligere, men i praksis er forskjellen helt marginal.

Forbindelsen var svært stabil, og falt ikke i samme grad i ytelse over avstand som de nye raskere standardene.

Vil du spare penger, og ikke har en nettilkobling med den aller høyeste ytelsen, så er 22 Mbit et godt alternativ. Den er også kompatibel med alle WLAN på flyplasser, kaféer og hoteller verden over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer