Rio-saken: 1- 0 ved pause

Dommeren har revurdert saken, og MP3-spilleren Rio kan likevel legges ut for salg. Men saken er ikke løst av den grunn, og det er duket for svært viktige rettslige oppgjør i tiden fremover.

Publisert

Ett av kjernepunktene i saken er om Rio bryter loven om serie-kopiering. RIAA (opptaksindustriens organisasjon) påstår at denne loven, som tillater en forbruker å lage en kopi for eget bruk, er nødt til å brytes for at Rio skal fungere.

Først må CD’en kopieres og kodes til MP3. Deretter må den kopieres over til flash-minnet i Rio. Altså foregår det seriell kopiering og lovbruddet er et faktum.

Diamond påberoper seg et unntak som gjelder generelt datautstyr. Loven om seriekopiering til hjemmebruk gjelder bare utstyr som er laget spesielt for musikkopptak, som DAT-spillere. CD-brennere faller utenfor lovens rammer siden de ikke er laget bare for musikk, men er generelt datautstyr.

RIAA påstår at dette ikke er tilfelle, siden Rio er en enhet som bare kan brukes til å spille av MP3, som må være en kopi av musikkdata. At det brukes andre ord enn ”kopiering” forandrer ikke på realiteten i saken.

Diamond påberoper seg å støtte den ”lille” artisten, uten internasjonale plateselskaper i ryggen. Ved hjelp av internett og MP3 kan musikerene markedsføre sin musikk over nettet, nesten gratis. De behøver ikke havne i plateselskapene sin klamme, komersielle favn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer