Risikabelt å kjøpe brukte spill

Du risikerer at bruktspillet aldri kan spilles. Produktaktivering og Steam har skylden.

DEN LILLE SKRIFTEN: Vi kjøpte Metro 2033 brukt til PC, men leste ikke denne lille skriften. Her står det blant annet "You must activate this product via the Internet". Dermed fikk vi heller ikke spilt det. Legg også merke til Steam-logoen til høyre, som kunne avslørt problemet.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DEN LILLE SKRIFTEN: Vi kjøpte Metro 2033 brukt til PC, men leste ikke denne lille skriften. Her står det blant annet "You must activate this product via the Internet". Dermed fikk vi heller ikke spilt det. Legg også merke til Steam-logoen til høyre, som kunne avslørt problemet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes stort sett bare to dedikerte spillkjeder i Norge: Game og Gamestop. Og begge selger bruktspill. Men går du inn i en av kjedene for å spørre etter brukte PC-spill, blir svaret det samme:

– Det har vi sluttet å selge.

Grunnen er nettbasert produktaktivering. Svært mange PC-spill krever at man skriver inn spillets unike produktkode på nettsider eller spilltjenester som Steam. Og har denne koden blitt skrevet inn tidligere, får du ikke spilt. Ettersom brukte PC-spill jo gjerne har blitt spilt tidligere, risikerer du dermed å kjøpe noe du aldri får brukt.

Problemet omfatter også konsollspill, til for eksempel Xbox 360 og Playstation 3. Her har spillprodusentene begynt med aktivering av såkalte "nett-pass" ("online pass"), som kreves for å få tilgang på spillenes flerspiller-modus. Er spillet brukt, og spillets unike kode skrevet inn tidligere, risikerer du å kun få tilgang på enspiller-delen.

Dette bør du også sjekke før du kjøper: Spillbutikkene selger gratisspill

Tjener ikke penger

– Man kan si det sånn at du i mange tilfeller egentlig bare kjøper en lisens til å spille spillet, som du knytter til din nettidentitet. Den fysiske platen har ikke lenger noen betydning, forklarer redaktør Jon Cato Lorentzen i Spill.no til DinSide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer