Høstens hodetelefon-nyheter

Rivende utvikling på trådløse hodetelefoner

Bedre lyd, raskere lading og stemmestyring.

LETT Å FINNE IGJEN: Den relativt rimelige Skullcandy Venue har både støyreduskjon og innebygd sporingsteknologi. Foto: Skullcandy.
LETT Å FINNE IGJEN: Den relativt rimelige Skullcandy Venue har både støyreduskjon og innebygd sporingsteknologi. Foto: Skullcandy. Vis mer
Publisert

Det er ingen tvil om at ledningene er på vei ut, både i stua og på farten.

Spesielt på hodetelefon-fronten går all utvikling i retning av trådløst. De aller fleste bruker mobiltelefonen som kilde til musikk, og mobiltelefoner er som kjent utstyrt med den trådløse Bluetooth-teknologien.

Lading og lydkvalitet

De trådløse hodetelefonene og ørepluggene har likevel sine ulemper.

For det første må de lades. Mange modeller klarer bare noen få timers lytting før du må finne en stikkontakt eller finne fram nødladeren.

Og lyden er ofte dårligere enn med tradisjonelle modeller med ledning. Dette fordi Bluetooth reduserer datamengden underveis og dermed gjør musikken flat og livløs.

Når dette kommer på toppen av datareduksjonen som allerede skjer med for eksempel Spotify, kan resultatet bli ganske trist sett fra et hifi-synspunkt.

Store forbedringer

Begge disse ulempene er i ferd med å bli historie. Nye og smartere systemer for trådløs lydoverføring skjer fremdeles ikke helt uten merkbart tap av kvalitet, men de bidrar likevel til at forskjellene mellom musikk via ledning og Bluetooth har minsket dramatisk.

Også når det gjelder spilletid og taletid har produsentene gjort store framskritt.

Det så man under den store IFA- elektronikkmessen i Berlin, som ble avsluttet denne uka.

Innfridde forventningene

Størst forventninger knyttet det seg til Sonys WH1000XM3, som vi allerede har skrevet om.

Dette er en trådløs hodetelefon som nå kommer i sin tredje utgave, med salgsstart i Norge lørdag 3. september med en prislapp på voksne 3.700 kroner.

Vi trillet en sekser på terningen til de første hodetelefonene i serien, og en femmer til oppfølgeren – rett og slett fordi forbedringen ikke var så stor at det forsvarte den vesentlig høyere prislappen.

Dnside kommer tilbake til disse hodetelefonene med en grundig test.

I mellomtiden kan vi konstatere at det i hvert fall på papiret ser ut som denne versjonen inneholder virkelige forbedringer. Stikkord er 30 timers batterilevetid, lading med USB-C, hurtiglading på ti minutter som gir fem timers bruk, bedre lyd og støyreduksjon, bedre bærekomfort og Google Assistant innebygd.

PIONEREN: Bose lanserte allerede i fjor en hodetelefon med stemmestyring. Nå følger alle de andre etter. Foto: Komplett.no/Bose
PIONEREN: Bose lanserte allerede i fjor en hodetelefon med stemmestyring. Nå følger alle de andre etter. Foto: Komplett.no/Bose Vis mer

Bose viser veien

Sonys hardeste konkurrent er Bose, som har vært markedsleder i mange år når det gjelder hodetelefoner med støyreduksjon.

De konsentrerte seg om sin nye høyttaler med stemmestyring under årets messe i Berlin, og hadde ingen nye hodetelefoner å vise fram. Likevel satte de dagsorden med sin nyhet fra i fjor, Quiet Comfort QC35II (se Dinside-test av versjon I).

Denne kunne by på en knapp der du fritt kune velge mellom stemmestyringssystemene til Apple (Siri), Google (Assistant) eller Amazon (Alexa).

På årets messe hadde alle hodetelefonprodusenter med respekt for seg selv trådløse modeller med støtte for én eller flere av disse systemene. Det betyr at du enkelt kan regulere volumet, ta samtaler og skifte låt uten å røre en finger. Spørre om alt mulig kan du naturligvis også.

NÅ OGSÅ PÅ HODET: Springsbrikken fra Tile dukker i høst opp i en trådløs hodetelefon med støyreduksjon fra Skullcandy. Foto: Matt Perko/Tile
NÅ OGSÅ PÅ HODET: Springsbrikken fra Tile dukker i høst opp i en trådløs hodetelefon med støyreduksjon fra Skullcandy. Foto: Matt Perko/Tile Vis mer

Du trenger ikke tømme kontoen

Å gi nærmere 4.000 for et par trådløse hodetelefoner er kanskje litt i overkant for de fleste av oss. Godt er det derfor at også andre merker ligger godt an både når det gjelder trådløs lyd, bærekomfort og batterilevetid.

Skullcandy er blant de merkene som satser på å gi valuta for pengene. Deres nye Venue-modell skal være i salg i Norge fra midten av oktober, og vil ligge på rundt 1.800 kroner.

Denne har riktignok ikke stemmestyring, men har derimot en annen nyhet å by på: Automatisk sporing dersom du mister dem. Skullcandy har nemlig inngått et samarbeid med det amerikanske selskapet Tile, som lager små brikker som gjør at du får beskjed via mobilen hvor sakene dine befinner seg.

Trådløst og stille med plugg

Ikke alle ønsker å ha store klokker på hodet når de tar seg en gåtur eller sitter på bussen.

Heldigvis har også den trådløse revolusjonen kommet til ørepluggene. Først og fremst med Apples Airpods, som både er pene å se på og super-praktiske å bruke dersom du har en iPhone. Men best på lyd er de ikke, ifølge Dinsides sammenligningstest fra 2017.

Elektronisk støyreduskjon har man kanskje ikke følt det helt store behovet for med øreplugger. De isolerer jo uansett ganske godt mot støy utenfra i seg selv, siden de sitter inne i øret.

Like fullt kunne både B&O, Sony, Audio Technica og flere andre vise fram slike modeller på messen.

For øregangene til rikfolk

Det har lenge vært et marked for dyre øreplugger med god lyd. Merker som RHA, Etymotic, Beyerdynamics, Sennheiser og Shure har kabelmodeller til tusenlapper på programmet.

Nå har også de virtkelig høye lydambisjonene slått inn i det trådløse markedet.

LUKSUS: RHA er kjent for svært god lyd i øreproppene sine. Nå kan du også få den i trådløs utgave, om du er villig til å betale 8.000 kroner. Foto: RHA
LUKSUS: RHA er kjent for svært god lyd i øreproppene sine. Nå kan du også få den i trådløs utgave, om du er villig til å betale 8.000 kroner. Foto: RHA Vis mer

Skotske RHA kunne vise fram CL2 Planar, som skal være verdens første trådløse øretelefoner med et magnetostatisk membran istedet for tradisjonelle spoler i elementene. Dette gir ifølge produsenten flere detaljer, renere diskant og dypere bass enn konvensjonelle øretelefoner.

Dette prinsippet brukes allerede i panelhøyttalere og ligner litt på det som brukes i elektrostatiske hodetelefoner, men RHA skal etter eget utsagn være først ute med å bygge prinsippet inn i så små enheter som her. Det 10 millimeter store membranet som brukes er bare 16 mikrometer tykt. Pris: 8.000 raske kroner.

Tyske Beyerdynamics kunne på sin side vise fram den lydambisøse Blue Byrd ANC, som i tillegg til å være trådløse også har støyreduksjon. Dette er ikke trådløse øretelefoner i den forstand at hver enhet henger løst i øret. Snarere er det snakk om den typen som er festet i en bøyle rundt halsen.

Prisen er betydelig hyggeligere enn for RHAs vedkommnde: Rundt 2.500 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer