Rollback RX Home: Gjenopprett PC-en på sekunder

Dette gratisprogrammet er hva Systemgjenopprettingen i Windows burde være.

MARERITTET: Ransomware eller utpressingsvare er et problem som har grepet om seg de siste årene, særlig etter at bitcoins gjør det mulig med usporbare pengeoverføringer. Med dette gratisprogrammet kan du viske bort problemet med et tastetrykk. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
MARERITTET: Ransomware eller utpressingsvare er et problem som har grepet om seg de siste årene, særlig etter at bitcoins gjør det mulig med usporbare pengeoverføringer. Med dette gratisprogrammet kan du viske bort problemet med et tastetrykk. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ADVARSEL: Vi har fått noen henvendelser fra brukere som har opplevd problemer med Windows etter installasjon av dette programmet. Sørg derfor ALLTID for å sikkerhetskopiere brukerfiler og annet du vil ta vare på FØR du installerer og bruker programmet. For gratis sikkerhetskopiering av alt, kan vi anbefale Paragon Drive Backup.

Se for deg følgende: Du har en PC som fungerer perfekt - helt til du i et uforsiktig øyeblikk dobbelklikker filvedlegget i e-posten som tilsynelatende var en melding om pakke fra Posten.

I neste øyeblikk blir alt bare kaos. Skjermen dekkes til slutt av en svær advarsel om å betale flere tusen kroner i løsepenger for å få tilbake personlige filer som er satt i karantene (kryptert).

Hvem ville vel ikke ønsket å «skru tiden tilbake» til rett før du gikk på limpinnen?

LES OGSÅ: Fjern søppelprogrammene med Googles nye verktøy

Gratis trygghet

Det er her Rollback RX Home fra Horizon DataSys kommer inn i bildet. Med dette programmet kan du lage såkalte «snapshots» av PCen din - når alt virker som det skal.

ENKELT: I hovedvinduet kan du enkelt lage nye snapshots eller gjenopprette PC-en.
ENKELT: I hovedvinduet kan du enkelt lage nye snapshots eller gjenopprette PC-en. Vis mer


Senere kan du gjøre nær sagt hva du vil, og være så uforsiktig du bare klarer (i hvert fall i teorien), og gjenopprette PC-en til tilstanden ved det aktuelle snapshottet - eller hvilket som helst annet snapshot; du kan lagre inntil sju av dem i gratisutgaven av programmet.

NYTT SNAPSHOT: Du kan lage snapshots manuelt, for eksempel når du har et system som fungerer optimalt.
NYTT SNAPSHOT: Du kan lage snapshots manuelt, for eksempel når du har et system som fungerer optimalt. Vis mer


Snapshots lages også automatisk en gang i døgnet, eller før det er i ferd med å skje store endringer, for eksempel installasjon av store programmer.

FULL OVERSIKT: Gratisversjonen tillater inntil sju snapshots, og du kan velge hvilke som er låste. Disse slettes ikke når grensen nås.
FULL OVERSIKT: Gratisversjonen tillater inntil sju snapshots, og du kan velge hvilke som er låste. Disse slettes ikke når grensen nås. Vis mer


Du kan fritt slette snapshots via konsollet, og du kan også låse dem du vil ta var på.

Og gjenopprettingen? Den krever kun en omstart og tar noen ganske få sekunder - uansett hvor mye galt du har klart å stelle i stand siden sist.

LES OGSÅ: Anbefaler å avinstallere dette programmet umiddelbart

Ikke som standard backup

Gjenoppretting skjer kun av systempartisjonen (typisk stasjon C:) i gratisversjonen av programmet. Men i motsetning til såkalte image-løsninger som Symantec Ghost, Acronis TrueImage og DriveImage XML, er det ikke mulig å lagre gjenopprettingsdataene på eksterne disker eller nettverksdisker; de må ligge lokalt på PCen.

Når du gjenoppretter PC-en til et av snapshotene, lagres det automatisk et nytt snapshot - slik at du kan reversere prosessen. Eller - hvis det viser seg at filer du ønsket å ta vare på blir fjernet ved en gjenoppretting, kan du enkelt hente dem tilbake direkte i Utforsker. Du kan nemlig montere snapshots som virtuelle diskstasjoner i Utforsker, slik at du enkelt kan kopiere data fra dem.

Det beste med programmet er likevel muligheten til å gjenopprette PC-en selv når Windows ikke vil starte. Før lasting av Windows starter kan du nemlig starte Rollbacks eget mini-operativsystem, som lar deg velge en snapshot å gjenopprette fra.

EGET OPERATIVSYSTEM: Når du skrur på PC-en, blir du møtt av dette bildet før Windows laster. Trykker du på Home-tasten på tastaturet, får du muligheten til å gjenopprette PC-en også hvis Windows nekter å starte.
EGET OPERATIVSYSTEM: Når du skrur på PC-en, blir du møtt av dette bildet før Windows laster. Trykker du på Home-tasten på tastaturet, får du muligheten til å gjenopprette PC-en også hvis Windows nekter å starte. Vis mer


Hvordan er det mulig?

Ifølge utviklerne ligger det patentert teknologi bak løsningen, og det er sparsommelig med informasjon å finne. Det er imidlertid på det rene at programmet jobber med krypterte data på sektornivå på harddisken, og ikke på filnivå, noe som gjør prosessene langt raskere og mindre plasskrevende.

Det er heller ikke snakk om å lagre data på en skjult partisjon. Et søk på harddisken etter backupdataene gir heller ikke noe resultat. Det fremstår nesten som litt skremmende, i hvert fall for oss som er vant til å ha full kontroll over filer, mapper og partisjoner.

Ifølge utviklerne beslaglegger snapshotene kun 0,07 prosent av den totale harddiskstørrelsen - noe vi ikke har klart å verken bekrefte eller motbevise. Det som imidlertid er helt sikkert, er at programmet gjenoppretter PC-en uforståelig raskt, selv etter store endringer i innholdet.

LES OGSÅ: De farlige gratisprogrammene

Konklusjon

Det er hevet over enhver tvil at Rollback RX Home er den beste og kjappeste gjenopprettingsløsningen vi har testet. Den krever ekstremt lite ressurser, og er enkel å bruke og administrere.

Ønsker du programmet med flere funksjoner, inkludert passordbeskyttelse av gjenopprettingskonsollet, ubegrenset antall snapshots, tidsstyrt oppretting av snapshot med mer, finnes en Pro-utgave som koster rundt 600 kroner for lisens til én PC.

OPPDATERT: Vi har fått noen henvendelser fra brukere som har opplevd problemer med Windows etter installasjon av programmet. Sørg derfor ALLTID for å sikkerhetskopiere brukerfiler og annet du vil ta vare på FØR du installerer og bruker programmet. For gratis sikkerhetskopiering av alt, kan vi anbefale Paragon Drive Backup.

Du finner mer informasjon og kan laste ned programmet fra denne siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer