Rulers - finner størrelsen

Dette gratisprogrammet måler, forstørrer, tar skjermbilder og hjelper deg å identifisere fargen.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du driver med en eller annen form for design, bilde- eller grafikkbehandling er du selvfølgelig klar over at gode verktøy er viktig. Det betyr en (eller flere) gode skjermer, en anstendig datamaskin og selvsagt viktig programvare.

Men hva slags programvare trenger du egentlig?

Det første du tenker på er kanskje bildebehandlingsprogram som det klassiske Photoshop eller det enklere (og gratis) PhotoFiltre, men det finnes også andre typer programvare som gjør designerens jobb litt enklere.

Er du for eksempel avhengig av å endre bildestørrelse etter hvor mye plass som er tilgjengelig mellom andre elementer kan det være fint å vite nøyaktig hvor mange piksler det er snakk om.

Rulers - finner størrelsenHvor god spalteplass vi har? Jo, sånn omtrent 630 piksler...

Undertegnede har i lang tid brukt JR Screen Ruler for dette, men nå har vi kommet over en applikasjon som gjør mye av det samme - og langt mer.

Rulers - programmet som kan mange ting

Rulers er et italiensk (men heldigvis også engelskspråklig) program som gir deg en horisontal og vertikal linjal langs to av skrivebordets kanter - du velger selv hvilke i programmets innstillinger.

Linjalene kan vise størrelse i piksler, centimeter eller tommer (inches), og for helt nøyaktige målinger kan du trekke ut hjelpelinjer som gir deg eksakte mål mellom de punktene på skjermen du selv velger.

Rulers - finner størrelsenMouseover på en hjelpelinje vil gi deg avstanden mellom kryssende linjer.

Men Rulers handler også om mer enn bare målinger av lengde og høyde.

Rulers - finner størrelsen


Det lille applikasjonsvinduet har en zoom eller "forstørrelsesglass" som viser deg nærbilde av det du peker på ned mot pikselnivå, slik at du er sikker på at du peker på rett sted. Da får du opp informasjon om hvor du er i skjermens rutenett - altså koordinatene på X og Y-aksen (både absolutt og relativt til linjalen).

I tillegg plukker programmet opp hvilken farge pikselen du peker på har og viser deg den som RGB- og hexadesimalverdi.

Til slutt nevner vi også at Ruler kan ta skjermbilder av hele eller en del av skjermen dersom du bruker linjer. Kombinert med zoomvinduet sørger dette for at du kan foreta nøyaktige utklipp rett fra skjermen.

Rulers fungerer forresten også utmerket for oppsett med flere skjermer, finnes både for Mac og Windows og er altså gratis å laste ned og bruke.

Programmet (og en informativ YouTube-video om bruken) finner du her.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer