S-ATA vs IDE

Publisert
Sist oppdatert

Hei,Hva skel jeg velge S-ATA eller IDE? De har nesten samme pris og flere tester hos dere viser nesten samme ytelse.

Er ikke S-ATA raskere idag enn IDE disker ?

Bør jeg vente med å kjøpe S-ATA disk til de blir bedre/raskere? Hovedkortet mitt støtter S-ATA. Trond

Datadoktoren svarer

Hei

For det første så er både S-ATA og Parallell ATA (P-ATA) IDE-disker. Den eneste forskjellen ligger i grensesnittet, altså tilkoblingen mellom disken og PCen.

De første S-ATA diskene var marginalt raskere enn de tilsvarende P-ATA diskene. Den teoretiske topp hastigheten var 150 MB/sekund hos 1. generasjon S-ATA og 133 hos P-ATA, og denne oppmås bare i korte perioder ved lesing fra hurtigbufferet på disken, så det blir hipp som happ i praktisk bruk.

Noen større hastighet vil vi ikke se før S-ATA 300 kommer på banen, og det er først og fremst ved RAID-løsninger den høye hastigheten vil kunne oppnås.

For single disker spiller det egentlig ingen rolle hva du velger. Men S-ATA er jo mer moderne, og kablingen er mer elegant. Men vi har sett tilfeller hvor kontaktene er litt slarkete, og det kan ha dramatiske effekter :-)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer