Har du bilder, videoer og annet innhold som du ønsker at alle i familien skal ha tilgang til? Da kan det være en god idé å koble en minnepinne eller ekstern harddisk direkte i trådløsruteren. Deretter kan innholdet søkes opp fra PC-er, mediespillere, nettbrett og mobiler i nettverket på 1-2-3.
Slik deling er faktisk veldig enkelt å sette opp, og nesten alle nyere rutere har støtte for nettverkslagring og deling. Du kan til og med bestemme hvilke mapper og filer hver enkelt familiemedlem skal ha tilgang til, eller om alt skal være åpent for alle.
Oversikt over alle ruter-testene våre
Slik gjør du det
Moderne trådløsrutere har som regel én eller to USB-porter. Her kan du enten koble en skriver eller et lagringsmedium som du ønsker å dele i nettverket. Merk at en blå USB-port er å foretrekke til nettverkslagring, da denne støtter høyere hastigheter (USB 3.0 High Speed/SuperSpeed):

For å utnytte denne hastigheten må imidlertid også den eksterne harddisken/minnepinnen også støtte USB 3.0 high speed. Porten er uansett bakoverkompatibel, så her er det bare å prøve seg fram.
Når du har koblet til disken, må du konfigurere den. Det gjør du i administrasjonsprogrammet til ruteren. I nesten alle tilfeller er dette en nettside som du åpner i nettleseren.
Du finner informasjon om hvordan du gjør dette i bruksanvisningen til ruteren, men i bildene under viser vi deg hvordan det gjøres hos noen av de mest aktuelle ruterprodusentene:
Og slik får du tilgang

Noen ruterprodusenter har egne apper som gjør det enkelt å få tilgang til filene fra mobiler og nettbrett:
På mange Android-mobiler og nettbrett kan du enkelt finne den delte disken i nettverket, gjennom filbehandleren som følger med. Eventuelt kan du laste ned en egnet app, for eksempel ES Filutforsker.

På PC-er med Windows finner du disken i Nettverk i Filutforsker:
Men hva med ytelsen?
Det siste året har vi i Dinside målt ytelsen på slik nettverkslagring i våre tester av trådløsrutere. Der har vi avslørt at det er ganske store forskjeller på lese- og skrivehastigheten mellom de forskjellige ruterne.
Merk videre at deling av disker på denne måten sjelden gir deg ytelser som kan sammenlignes med hva du kan oppnå med en dedikert nettverkslagringsenhet (NAS) - spesielt ikke når mange brukere er tilkoblet samtidig.
I diagrammet under ser du lese- og skrivehastighetene på alle modellene vi har testet siste året. Det gir deg en god indikasjon på hva du kan forvente av hastigheter under optimale forhold. Hold musepekeren over hver søyle for å se nøyaktig målt hastighet:
LES OGSÅ:
Slik velger du riktig trådløs ruter
Oversikt over alle ruter-testene
(Publisert første gang april 2016)