Større harddisk på PlayStation 4 og Xbox One

Så enkelt får du plass til flere spill på Xbox og PlayStation

500 GB går fort med når spillene tar så stor plass.

PLASS TIL MER: Både PlayStation 4 og Xbox One lar deg utvide lagringsplassen ved å koble til en ekstern harddisk. Foto: Pål Joakim Pollen
PLASS TIL MER: Både PlayStation 4 og Xbox One lar deg utvide lagringsplassen ved å koble til en ekstern harddisk. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mange norske hjem står det enten en PlayStation 4 eller en Xbox One, og bruker man dem flittig er det fort gjort å gå tom for ledig plass.

Standardstørrelsen på den innebygde harddisken er nemlig 500 gigabyte (GB), og i en verden der enkelte spill godt kan ta flere titalls gigabyte hver, skal det ikke veldig mye til før en slik harddisk begynner å gå tom for plass; særlig om du allerede har hatt den et par år.

Eksempelvis klokker Fifa 18 inn på 45 GB, og på undertegnedes PlayStation, tar GTA V opp over 70 GB av lagringsplassen etter hvert som oppdateringene har blitt installert.

Når det blir tomt for ledig plass, må man begynne å slette spillene det ikke er så farlig med for å få plass til nye. Skulle du få lyst til å spille dem senere, er det heldigvis bare å laste dem ned igjen om du har kjøpt dem i de digitale spillbutikkene fra Microsoft og Sony, men det kan ta en stund avhengig av farten på nettlinja di.

En enklere løsning på problemet er derfor å utvide lagringsplassen på konsollen.

Støtter eksterne harddisker

Å utvide lagringsplassen på Xbox One og PlayStation 4 er faktisk enda enklere enn det høres ut. Det involverer hverken skrutrekkere eller manøvrering på innsiden av lokket.

For – begge støtter tilkobling av eksterne harddisker. Dermed kan du beholde harddisken som allerede sitter i maskinen, og heller utvide lagringsplassen ved å koble en ekstern harddisk til en av USB-portene.

ENKELT: Med en portabel harddisk, som får strøm fra USB-porten, er det bare å plugge rett i spillkonsollen for å utvide lagringsplassen. Foto: Seagate
ENKELT: Med en portabel harddisk, som får strøm fra USB-porten, er det bare å plugge rett i spillkonsollen for å utvide lagringsplassen. Foto: Seagate Vis mer

Når du har koblet til en harddisk, kan du flytte spill over på den eksterne disken, samt angi at du vil at nye spill installeres på den. Gledelig er det at både Microsoft og Sony lar deg ta med en slik ekstern disk bort til en kompis og plugge den i der, logge på og spille spillene dine.

Krav til harddisken

Merk at det ikke bare er å plugge hva som helst inn i disse konsollene. Skal du kjøpe en ekstern harddisk, må du passe på at den er USB 3.0-kompatibel (eller høyere). Det gjelder både Xbox One og PlayStation 4.

Begge krever at harddisken rommer minimum 250 GB. Den øvre grensen på PlayStation 4 er 8 TB (terabyte = 1.000 GB), mens Xbox One kan håndtere to eksterne harddisker på inntil 16 TB hver seg – samtidig. På PS4 kan du kun ha én ekstern harddisk koblet til av gangen, men du kan godt flytte spill over på to ulike og da plugge inn den aktuelle harddisken til spillet du har lyst til å spille.

I tillegg vil vi råde deg til å gå for en harddisk som er portabel; altså at den ikke krever en egen strømforskyning. Har du flust av ledige stikkontakter der du pleier å spille og aldri flytter på spillkonsollen, er det selvsagt bare å se bort fra akkurat det rådet, men det er greit å slippe en ekstra ledning om du til stadighet flytter på den – eller bare for syns skyld.

Hva koster det?

I skrivende stund må du typisk ut med en drøy tusenlapp for en portabel, ekstern harddisk med 4 TB lagringsplass, som altså vil nidoble den totale lagringsplassen på en 500 GB-konsoll.

Du kan spare noen hundrelapper på å gå for halvparten av lagringsplassen (2TB), men 4 TB ser ut til å være størrelsen som gir deg det flest gigabyte per krone nå om dagen.

RETT FREM: Både Microsoft og Sony har gjort det enkelt å koble til en ekstern disk og putte spill på den. Her formaterer vi en ekstern disk til bruk på PlayStation 4. Foto: Pål Joakim Pollen
RETT FREM: Både Microsoft og Sony har gjort det enkelt å koble til en ekstern disk og putte spill på den. Her formaterer vi en ekstern disk til bruk på PlayStation 4. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Slik gjør du det

Både Sony og Microsoft har guider på norsk til hvordan du gjør dette, og det involverer ikke så mye mer enn å plugge i disken, formattere den og så flytte spill over på den, samt eventuelt angi den nye disken som standard lagringssted.

Vi tar derfor en snarvei og peker deg til produsentenes hjelpesider:

Sonys hjelpeside om eksterne harddisker på PS4
Microsofts hjelpeside om eksterne harddisker på Xbox One

PS! Hva med SSD?

De fleste portable harddisker du kjøper er av den tradisjonelle, mekaniske typen. De senere åra har imidlertid SSD-disker gjort sitt inntog på bærbare PC-er, og det kan selvsagt være fristende å bruke en SSD-disk på Xbox og PlayStation også; enten i et USB-kabinett eller ved å bytte ut disken som sitter i maskinen fra fabrikken.

Eurogamer undersøkte tidligere i år hvor mye tid man sparte på å bruke en SSD-basert disk, og resultatene varierte – på noen spill kunne du spare flere titalls sekunder på å laste inn et brett, mens forskjellene bare var noen få prosent andre steder.

Med tanke på at SSD-prisene er en del høyere, vil vi med andre ord tro de fleste vil bli lykkeligere med mer lagring kontra kjappere lagring. Men muligheten er der, i hvert fall. Skal du ha en ekstern SSD-disk, koster det brått et par tusen kroner for 500 GB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer